Ilga World: Нарастват ограниченията на свободно изразяване на ЛГБТ+ хората

Една трета от държавите членки на ООН криминализират хомосексуалните отношения
30 май 2024 14:37, Александър Попов
206
Ilga World: Нарастват ограниченията на свободно изразяване на ЛГБТ+ хората
Снимка: БГНЕС

ЛГБТ+ хората по света са изправени пред "тревожно нарастване" на ограниченията на свободата на изразяване и сдружаване, според Ilga World, международна организация за правата на ЛГБТ+.

"Дори говоренето за живота ни на публични места става все по-трудно във все повече държави", казва Дия Резки Рохайзад, един от авторите на новия доклад на организацията, публикуван на 30 май и обхващащ периода януари 2023 г. - април 2024 г.

"Тази тенденция е изключително обезпокоителна: историята ни е показвала неведнъж, че напредъкът, постигнат от нашите движения по света, може да бъде обърнат от едни избори“, заяви Джулия Ерт, изпълнителен директор на Ilga World.

През 2024 г. половината от населението на света ще трябва да гласува на избори.

През последните 16 месеца, например, Йордания, Киргизстан и Уганда официално въведоха законови разпоредби срещу "насърчаването" на хомосексуализма, а Русия определи "международното ЛГБТ движение" като "екстремистко".

Най-малко 59 от 193-те държави - членки на ООН, са засегнати, а същият брой са въвели законови пречки пред регистрацията и дейността на организации, защитаващи правата на ЛГБТ+ хората.

Една трета от държавите членки криминализират хомосексуалните отношения. Смъртното наказание се прилага в 7 държави: Бруней, Мавритания, Иран, Нигерия, Саудитска Арабия, Уганда и Йемен. В Афганистан, Пакистан, Катар, Сомалия и Обединените арабски емирства смъртното наказание е възможно, но с несигурна правна рамка, според Ilga.

"Неумолимата съпротива подкопава напредъка, постигнат по пътя към равни права за ЛГБТ+ хората", посочва асоциацията.

Сред постигнатия напредък е и фактът, че четири държави членки на ООН (Андора, Естония, Гърция и Словения) разрешиха еднополовите бракове, с което общият им брой достигна 35 (плюс Тайван). Непал пък издаде временна заповед за улесняване на сключването на такива бракове. Боливия и Латвия узакониха гражданските съюзи, както и няколко японски префектури.

Пет нови държави-членки (Германия, Еквадор, Испания, Финландия и Нова Зеландия) вече позволяват на хората да отразяват пола си в официалните си документи въз основа на самоопределяне, с което броят на държавите, които позволяват такъв подход, достигна 17. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


206
Още по темата: праваЛГБТIlga World
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
4
 
1
 
! Отговори
Чичо преди 3 месеца
Не трябва да има причина да се ограничават такива неща като различната сексуална ориентация както и самоопределянето към кой пол принадлежиш! Най-редно би било информацията по тези въпроси да се преподава още в училище, за да се избегне в последствие насаждане у подрастващите погрешни мнения (считани от конкретни хора за общо валидни и правилни)!
55
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ккавото са се нагримирали ,сякаш нямат ипотеки за плащане .........
54
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Поход за семействотоНай-добре е участващите в похода на семейството да седнат на една маса с гей хората и да хахнат и пийнат. Аз няма да участвам нито в единия парад и нито в другия.
53
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
"Унищожете хомосексуализма и фашизмът ще изчезне" - Максим Горки, 1934г.
52
3
 
5
 
! Отговори
Бегане преди 3 месеца
То вече на хората им писна. 2/3 от света е консервативен и има вярвания и разбирания. Това, че упадащия Запад с 1.2 милиарда жители се прави на прогресивен и налага простотии не означава, че на останалите 8 милиарда им е приятно да им се слагат социални норми. Света не се върти около ЕС/САЩ и скоро ще се разбере.
51
0
 
11
 
! Отговори
Уф преди 3 месеца
Уф пак ни занимавате с несъществуващи проблеми и хора крещящи за внимание. Ай сиктир.
50
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Този поквартен свят ще бъде унищожен. Скоро! Покайте се докато е време!
49
15
 
4
 
! Отговори
Българин преди 3 месеца
Страхувам се, че България може отново да изпадне под влиянието на Русия. По-добре дъщеря ми като стане на 14 години да може свободно и демократично да си ампутира гърдите и да си смени пола да стане мъж ако така е решила и да живее щастливо, отколкото да изпаднем под влиянието на Русия и дъщеря ми да изнемогва да сглобява денонощно снаряди в подземията на путинските военни заводи на коричка хляб и чаша вода дневна дажба.
48
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До номер 50 .Мисля че много мъже са бисексуални , но го крият заради обществото . Съгласен съм за тестостерона .
47
2
 
11
 
! Отговори
Поход за семейството преди 3 месеца
Събота 15 юни от 16,00 ч. пред Народния театър елате да кажете ДА на традиционното семейство от мъж и жена, на традиционните морални и културни ценности, които са ни съхранили като народ и държава 1300 години и НЕ на пропагандата на извращения, порнография, болести и разврат! Поход за семейството на 15 юни в 20 български града - информирайте се!!!
46
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Е, а дано на хората по света вече е започнал да им идва акъла, ама надали!
45
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Колкото повече тестостерон има един мъж толкова шанса да стане бисексуален се увеличава.
44
0
 
5
 
! Отговори
Copoc, преди 3 месеца
Copoc! Xa-xa-xa!
43
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Извинете, кое точно им е нарушено? Врещят навсякъде, показват се в крещящите си костюми навсякъде, непрекъснато се натрапват на всички и парадират свободно. Целият проблем е, че никой просто не им обръща внимание. Т.е. attention seeking. Но това няма нищо общо със свободата на изразяване.
42
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Мой далечен роднина преди 300 години е измислил решение на проблема за правата на ЛГБТ.Роднината се казва Жозеф Дьо Гилонтен.А един от първите използвали метода му е Мария Антоанета.
41
0
 
3
 
! Отговори
Леля Асена преди 3 месеца
И моя приятел-Тони Парфюма ме подкрепя яко в бежовия салон...
40
0
 
3
 
! Отговори
Влезли са преди 3 месеца
До Анонимен Влезли да отдавна. Дори управляваха страната. ППДБ за лукови глави ли ги броиш. Без този "твърд" електорат, те съвсем ще омекнат.
39
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Аз пък се чудя , това че са гей , не могат ли просто да се обличат с дънки и риза или тениска , непременно така като на снимката ли трябва да са . Римляните са били такива , но са носили бойни доспехи .
38
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Аз съм кросдресър и не парадирам с това.Но изляза ли облечен с рокля или пола някой хора ще кажат, че парадирам.Приятелката ми приема кросдресинга и ме подкрепя.
37
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Как някоя Неделя не покажат Светата литургия .....