Градушката предизвика жестоки щети, но защо българинът не се застрахова?

Нина Колчакова: Има голямо непознаване на застрахователните продукти
Обновена: 14 юни 2024 12:55 | 14 юни 2024 11:55, Красимир Ангелов
168

Щети за милиони нанесе мощната буря с градушка, която падна в последните няколко дни в някои райони в Северна и Южна България.

"Климатът вече не ни изненадва. Всички щети, които природните бедствия нанасят, единственият начин човек да възстанови щетите е застраховането. Това е механизмът - срещу плащане на символична премия прехвърляш риска към застрахователя. В България доста изоставаме в застраховките", коментира генералният секретар на Асоциацията на българските застрахователи Нина Колчакова в "България сутрин".

Тя съобщи, че има голямо непознаване на застрахователните продукти и хората смятат, че застраховките са скъпи. Други търсят най-евтините застраховки.

"Трябва да се търси застраховката, която точно покрива риска, от който се притесняваме. Би могла да се сключи застраховка за стоки на склад. Застрахователят ще попита имате ли противоградови мрежи, имате ли охрана", каза Колчакова за Bulgaria ON AIR и допълни, че колективните застраховки се срещат доста рядко.

"Доста по-често има щети по автомобилите, затова хората вероятно си мислят, че трябва да вземат превенция. Но хората не се замислят, че ако се случи щета на имота, тя е много по-трудно поправима. Ще ни трябват повече средства, има повече разправии. По-чести стават щетите по домашното имущество", подчерта Колчакова.

Гостът изтъкна, че всеки, който желае да се застраховка, трябва да поговори с експерт и да каже на какви въздействия е изложен имотът му. Не всички полици покриват всички рискове.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


168
Още от Страната
Липсата на лични лекари достига критично ниво
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
115
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До Исторически ЗООПАРКТе реално по начин на живот десните избиратели са три процента, ама ето ти например си си наумил че си десен а си средностатистически човек. От тия 97 процента поставени под икономическа зависимост. Помисли малко.
114
5
 
8
 
! Отговори
Първо, защото преди 2 седмици
застрахователите правят проблеми с изплащането и второ защото българина от три пъти на ден да се храни ще трябва да се храни по един път!
113
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Една американска фирма, клон като и занесох боклучивата вещ която си купих на сервиз ми отказа сервиз безплатно щото видите ли не съм носил гаранционната карта, а иначе в компютрите им всички данни за покупката налице. С тайната надежда че няма да занеса картата на другия ден, но уви, занесох я. После правиха частичен ремонт, върнаха вещта неремонтирана евроатлантическа, втори път я носих и дадоха ... чисто нова, щото видяаха че няма да им се размине. Та и застрахователите като всеки капиталист
112
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Без застраховка - проблем е само щетите за теб са си.Със застраховка - +1 проблем върви се разправяй със застраховател.Ако не съществуваше гражданската задължителна (от която се издържат) всички застрахователи просто нямаше да ги има.
111
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Първом искахте да ни ваксинирате, а сега и да се застраховаме. !NO PASSARAN!
110
0
 
1
 
! Отговори
морски преди 2 седмици
До АА Какъв акт 16 ?! Тук на брега застраховат и незаконно построени етажи например.
109
2
 
4
 
! Отговори
Исторически ЗООПАРК преди 2 седмици
До Анонимен 108 Последните избори показаха точно обратното - около 10-20% са десните избиратели! Така че се поуспокой малко
108
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Ами щом застрахователите са мошеници, нека държавата се занимае с проблема. Прави се фонд за природни бедствия и всеки собственик на имот ще бъде длъжен да внася определена вноска, която ще се събира с данъка на имота. После, когато нещо стане, държавата вади пари и плаща. Така ще се прескочи частния интерес на застрахователите да не плащат. Само дето и тази идея вероятно ще се опорочи и фонда перманентно ще е на загуба заради кражби и злоупотреби :)
107
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До Анонимен 107 Има НИВА на застраховане! Ако искаш с 22 лева годишно да застраховаш продукция и труд за 100000 лева, разбира се че ще получиш нищожна сума...
106
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Нали 80-90 процента сте десни избиратели. Какво чакате от държава и застрахователи. Оправяйте се сами. Нали искате ниски данъци на богатите, над 3700 има необлагаем с осигуровки максимум. За половината си заплата депутатите не плащат осигуровки. Продължавайте все така за партиите на необлагаемия максимум и ще пребъдете, нали сте десни избиратели. Нали сте от богатата страна на света. Богатейте и все за синичките партийки със синята кръв гласувайте.
105
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Не е ли ясно и на децата защо?! Защото има толкова уловки, които не ти казват, че накрая ти омръзва от разкарване и документи... И ако случайно ти дадат нещо ,то е далеч от обещаното и очакваното. Това си е озаконен хазарт. Банката никога не губи!
104
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Като избираме пертиите на илигархията да са първа втора и трета, като на последния вот какво да очакваме. Застрахователите нали не са социално слаби а са от олигархията. НАЛИ ИСКАТЕ СГЛОБКИ И СТАБИЛНОСТ ЕТО ВИ СТАБИЛНОСТ.
103
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Мой пример, имах застраховка при трудова злополука и болничен. Ако съм над сто дни, една вноска по кредита. Плаща застрахователя. При 130 дни болничен не платиха нито лев. Айде застраховайте се. Ако сте лудии.
102
5
 
6
 
! Отговори
Общ работник преди 2 седмици
Не се застраховат, защото нямат пари ли? Аз плащам 22.50 лв застраховка за апартамента, 100 квадрата, покрива щети до 15 000лв.от природни бедствия, пожар и наводнение. Тия от търновските села с къщи за по 500-600 хил. лв нямат пари за застраховка ли?
101
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
В България е на почит сиромахомилството. Всеки е надиплил по няколко имота, но като мине градушката, е пръв на камерата да се оплаква какъв е сиромах и как държавата т.е останалите българи трябва да му покрият щетите. Абе от дек на дек бе!
100
2
 
14
 
! Отговори
Ккк преди 2 седмици
Защото когато ти се наложи да ползваш застраховка е една мъка и търсене за какво да се хванат за да не ти признаят застраховката... А за земеделска площ е още по зле... Искат от някоя държавна институция да им каже че в този район е имало градушка...
99
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Българинът не се застрахова, защото застрахователят използва всякакви приьоми, за да не си изплати дължимото на своя клиент. Например бавене, мотаене, позоваване, че е уведомен късно, извъртане на нещата, опит да плати по-малко от дължимото. Липсата на ефективен застрахователен наздор също допринася за това. В повечето случаи застраховалия се се оказва че е с напразни надежди. От друга страна и цената на застраховките на продукцията е такава, че без градушки за пет години ако се застраховаш изли
98
2
 
5
 
! Отговори
българина преди 2 седмици
старите коли струват по 7 8 хил, след градушка като тази ремонта струва 5 х, кой застраховател ще ти изплати 5? тотал щета все едно? а за жилищата, там цените са съвсем други ....
97
4
 
3
 
! Отговори
THE BEST преди 2 седмици
Не се застраховат, защото нямат пари хората. А иначе не гласуват и оставят статуквото да управлява.
96
1
 
5
 
! Отговори
Gorskio преди 2 седмици
Защото застрахователите го ***.ават яко винаги след това.