Градушката предизвика жестоки щети, но защо българинът не се застрахова?

Нина Колчакова: Има голямо непознаване на застрахователните продукти
Обновена: 14 юни 2024 12:55 | 14 юни 2024 11:55, Красимир Ангелов
168

Щети за милиони нанесе мощната буря с градушка, която падна в последните няколко дни в някои райони в Северна и Южна България.

"Климатът вече не ни изненадва. Всички щети, които природните бедствия нанасят, единственият начин човек да възстанови щетите е застраховането. Това е механизмът - срещу плащане на символична премия прехвърляш риска към застрахователя. В България доста изоставаме в застраховките", коментира генералният секретар на Асоциацията на българските застрахователи Нина Колчакова в "България сутрин".

Тя съобщи, че има голямо непознаване на застрахователните продукти и хората смятат, че застраховките са скъпи. Други търсят най-евтините застраховки.

"Трябва да се търси застраховката, която точно покрива риска, от който се притесняваме. Би могла да се сключи застраховка за стоки на склад. Застрахователят ще попита имате ли противоградови мрежи, имате ли охрана", каза Колчакова за Bulgaria ON AIR и допълни, че колективните застраховки се срещат доста рядко.

"Доста по-често има щети по автомобилите, затова хората вероятно си мислят, че трябва да вземат превенция. Но хората не се замислят, че ако се случи щета на имота, тя е много по-трудно поправима. Ще ни трябват повече средства, има повече разправии. По-чести стават щетите по домашното имущество", подчерта Колчакова.

Гостът изтъкна, че всеки, който желае да се застраховка, трябва да поговори с експерт и да каже на какви въздействия е изложен имотът му. Не всички полици покриват всички рискове.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


168
Още от Страната
Липсата на лични лекари достига критично ниво
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
95
3
 
6
 
! Отговори
българина преди 2 седмици
зашото госпожата не знае, че българите са най бедни в ес, съответно се лишават от най много неша.... а сети се от три пъти, застраховката ядели се, кара ли се или се облича?
94
1
 
8
 
! Отговори
коли на 22г преди 2 седмици
моята кола е на 22г .Няма такава застраховка която да покрие всички детайли от градушка.затова и не сезастраховат колите .вината е на застрахователите и техните 75%
93
3
 
3
 
! Отговори
АА преди 2 седмици
Защото къщата е строена 1960г. и няма акт 16. Никой не иска да я застрахова.
92
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Защото, ако има масово застраховане застрахователя такива случаи ще ги обяви за форсмажорни обстоятества и ако изобщо плати нещо ще е жърти стотинки
91
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Решение на проблема - всяка община или направо държавата образува фонд за бедствия и аварии. След това повишава данъците на имотите с 50 лева годишно и парите отиват директно в този фонд. Нещо като задължителна застраховка на имота. И когато нещо стане - държавата ще има средства да помогне бързо.
90
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До 89 - Защо да дам 900 лева за застраховка, когаото за шета от 7000 ми дават 350 лева ...
89
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
колко сте долни с тея реклами, добре че няма кой да ви слуша г л у п о с т и т е
88
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Някога майка ми имаше застраховка живот с допълнително покритие за временна нетрудоспособност. Така се случи, че си нарани ръката лошо (наложи се операция) и доста време не можеше да я ползва. Нямате представа какви театри играха застрахователите за да не и платят. Ама това бира лявата ръка, ама тя не работела физически труд, ама нямало да остане инвалид...Отвратителна история!И после *** им вярвай и се застрахонай! Да, бе, да!
87
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Защо да се застраховаш, като после може да похленчиш по телевизора и българският данъкоплатец да ти покрие щетите. Приказката за лудия дето яде баницата.
86
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Всеки знае,защо.Застрохователите,абсолютно винаги измислят няква клауза за да не платят,или да платят стотинки...няма оправия.
85
3
 
8
 
! Отговори
Старшината преди 2 седмици
По желание и по малка нужда не се ходи - казармена мъдрост. Това важи и за затвора и за НР България. Много хора казват, че не са луди да дават пари доброволно.
84
1
 
6
 
! Отговори
Застраховането преди 2 седмици
не е Бизнеса на Мутрите?!
83
3
 
5
 
! Отговори
Ивелин Джурасик парк преди 2 седмици
Застраховайте се, яко, "Величие" има нужда от още свежи приходи, за да стане първа политическа сила!
82
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До Анкета Има разбира се. Дай си труд да прочетеш и предишните коментари!
81
8
 
6
 
! Отговори
Истината преди 2 седмици
Защото Gaньo Aндрешков все се пише голем тарикат и много "умен"! Все да не се мине, все да мине по тънката лайсна, все...
80
3
 
23
 
! Отговори
Муахаха преди 2 седмици
е то и НЗОК е ЗдравнаЗастраховка, при това Задължителна - Удържат ни на Всеки от Доходите Автоматично, ама дори за Кърлеж това лято се Оказа - че Пак трябва да си Платиш и то на Частна Лаборатория! така, че Гаранцията е Францията при Застраховките!!
79
3
 
6
 
! Отговори
Тенгри кан преди 2 седмици
Хахаххахаа, *** решението. Градско мислене, кифленска работа. Абе, застраховайте се, пък ще видим. Важното е, да се застраховате. А, пари, отде? Тях, парите не ги събираме от улицата и не ги печатаме на принтера. Ако ги печатахме на принтера, щях да си напраа, секви застраховки;)))
78
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Когато държавата спре да дава поощи или дава такива само срещу показана застрахователна полица, тогава този простт народ ще се научи. Всеки си мисли, че някой друг му е длъжен за неговата собственост.
77
3
 
2
 
! Отговори
Да преди 2 седмици
До 77 Анкета - Аз съм получавал досега обезщетения по застраховки - различни щети по 3 имота!
76
3
 
14
 
! Отговори
Анкета преди 2 седмици
има ли някой със Застраховка за каквото и да е, който при Инцидент си е Получил Обещетението от Застрахователя?!