Бах и Гершуин срещу чалга и кебапчета пред НДК

Протестна акция пред сградата на столичната община
11 юли 2024 13:23, Петър Бойчев
110
Бах и Гершуин срещу чалга и кебапчета пред НДК
Снимка БГНЕС

С произведенията на Бах, Панчо Владигеров и Гершуин на оркестър "Симфониета София" към Общински културен институт „Надежда“ се опитваме да покажем, че няма да допуснем в центъра на града ни да се чуват чалга и кючеци, да има скара и мръсотия на площада пред НДК.

Това заяви председателят на комисията по култура към Столичния общински съвет (СОС) Мирослав Боршош, организатор на протест срещу проява пред Националния дворец на културата, организирана от Държавната агенция за българите в чужбина и съгласувана със Столичната община, която продължава вече няколко дни, предава БТА.

Протестната акция с класическа музика се състоя днес пред сградата на Столичния общински съвет (СОС), където днес се провежда редовно заседание.

Боршош е изпратил протестно писмо до кмета на София Васил Терзиев да прекрати "културното мероприятие" пред НДК. Той е получил писма и сигнали от живущите в района, които са възмутени от проявата с кебапчета и чалга и смятат, че в центъра на София е важно да бъде поддържана естетическа среда. По този начин, чрез класически концерт, ние показваме отношението си към това и ще продължим, докато това не престане, заяви Мирослав Боршош.

Той изрази надежда по време на днешното заседание на СОС да се добавят допълнителни щатни бройки към общинските културни институти, защото те имат много голяма нужда. След като успяхме да увеличим заплатите на всички, които работят в културните ни институти, следващата стъпка е да отворим допълнителни щатни бройки, за да можем да привлечем хора, които да работят в културните институти, заяви председателят на комисията по култура.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


110
Още по темата: НДКчалгабахборшош
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
77
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Две кебапчете крилати христоматия четат, скелет костите си клати и ги слуша как дрънчат. Три прасета заблудени возят се на БеЕнВе, сто кокошки разярени гонят смотано теле.
76
1
 
0
 
! Отговори
Домбил Бомбасов преди 2 месеца
До Анонимен76 госин айтиброкеровисшист, за "Сходни начини на разпространение и до някаква степен общи изразни средства" не си ли чел у факултетната библиотека?
75
1
 
0
 
! Отговори
Кръвопиец-Каснаково преди 2 месеца
оти гумичка, сабака сутулая? тамам да се напраиш на ентелегенд и не връза? въри си сипи една наливна, ше отмине
74
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
"чалгата никога не имала няма и да има нещо общо със фолклора" За съжаление, няма как енщо да е с теб 50 години, да е вече и признато по националните телевизии, да е навсякъде и да не се лепне към "фолклора" ни.
73
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Ели - О моля ти се ... В малките градове имаше дискотеки, но в София бяха първите големи "чалготеки", наред с ... какво беше "Спенснята" и какви ли не върли наркомани. Нека не се преструваме, че София някога е имало повече от 10-15% население, което да се е интересувало от култура.
72
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Много ме радват, когато им кажеш, че чалгата е пошла музика, че е ужасна и унищожава общестовто ни, а те ти кажат, че си расист, че не сме в 19-ти век и не знам си какво ... Ама когато им почука на вратата, бързо-бързо се обръща палчинката. Хикимянката ме секна от един разговор преди повече от 6 години, когато говореше с едни чалгарки и го попитах, защо предава българските нрави и култура в рацета на ориенталщина и алкохолизма ....
71
0
 
0
 
! Отговори
до 78 преди 2 месеца
То е Мегдан .
70
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Пространството пред НДК е заприличало на селски мегдан. Навсякъде са поставили каравани, времени обекти, маси, наденици, кебапчета и бира, а парковите алеи са опасани с червени тръби за да имат ток, така наречените обекти.
69
0
 
5
 
! Отговори
Йо преди 2 месеца
Варненецо, чистите софиянци от елита пускане жалби срещу това нещо. Тази селящина я правят селяните, които превзеха хубавия ни чист град. Сега сме принудени да живеем с вас и да ви търпим дивотията! Махайте се, не се вписвате!
68
1
 
5
 
! Отговори
Ели преди 2 месеца
До преди няколко десетилетия в София бяхме само елита, а днес се налага да слушаме чалгата и да душим кебапчетата на новодошлите селяни. Не разбирам защо идват в София като не се интегрират?
67
0
 
6
 
! Отговори
рейнбоу преди 2 месеца
До Варненец преди 5 дни се върнах от Варна! разликата между двата града е в местоположението! простотията властва навред! факт!
66
1
 
3
 
! Отговори
На снимката преди 2 месеца
Шон Пен какво леля си прави в София? Нов филм ли ще снима?
65
7
 
5
 
! Отговори
Варненец преди 2 месеца
Видяхте ли се ве, софийски селяндурииии??? На центъра на София печете на открито кебапчета и звучи чалга. Жалки селяндурииии...
64
1
 
9
 
! Отговори
Мен преди 2 месеца
До АнонименИскаме 2 неща - чалгата никога не имала няма и да има нещо общо със фолклора. Храната по същество не е проблем, само че след тия плочките лепнат и смърдят поне месец! Ако има автенчитен фолкор и след това се чисти, никой няма да си помисли и да протестира.
63
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Оригиналното събитие срещу което е протеста е с фолклорно-патриотична насоченост, вие каква храна искате да има на него и не мога да разбера какво по нормално от това може да има пред ндк??? Нали присъствието е доброволно?Между другото класическата музика е на базата на западноевропейския фолк.
62
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Вие не ядете ли кебапчета и кюфтета, това е най-масовата традиционна храна в българия, и най-нормалната за включване по всякакви фестове в нашата и околните страни. И аз знам, че целта е местните б.о.к.л.у.ц.и. и откачалки да заемате обратната позиция и да протестирате срещу себе си по безмислени начини стигайки доникъде, спрете с нелепиците защото ви пада рейтинга.
61
3
 
5
 
! Отговори
Борша преди 2 месеца
Аз като откраднах парите от НДК и после имаше дело за неизгодни сделки, безстопанственост и кражба, така го бях ошушкал, че и за кебапчета нямаха пари. Я пак да ме сложите там за шеф за да спра тези разхищения. Вижте какви хубави кенеффи направих за 30 милиона
60
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Туристите нормално пробват точно традиционната местна кухня, в българия е тази, най-нормалното е да я има по културните фестивали, тук по тях винаги е имало именно скара. Тези ирационални заяждания и саботажи не подобряват положението на герб. Редно е да работите заедно за развитието на софия и да избягвате подобни глупости, за да не потеглите по реката.
59
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Господин Боршович! Тебе те назначи Фандъкова и тя покани Горан Брегович на площада на нова година! Фандъкова правеше точно пред художествената галерия базар с кебапчета. Но тогава ти не протестираше? А протестираше ли срещу Бойко? Сакън! Отърва затвора и се намърда в общината
58
1
 
2
 
! Отговори
vs преди 2 месеца
Копие на Шон Пен!