Проф. Александрова: COVID-19 "Флирт" заобикаля имунния отговор

Голяма част от хората имат базова защита срещу тежко протичане
11 юли 2024 14:04, Анисия Иванова
31

Подвариантът на COVID-19 - Флирт, настъпва все по-активно в съседна Гърция.

"Няма защо да се заблуждаваме - ще стигне и до нас. Доста бързо се разпространява, наистина сякаш флиртува с нас. През март под 1% от случаите в САЩ бяха причинени от него, месец и половина по-късно са 25%. Вирусът търси начин да се разпространява все по-успешно, това се постига успешно чрез заобикаляне на имунния отговор", заяви вирусологът от БАН проф. Радостина Александрова в студиото на "България сутрин".

Тя посочи и симптомите, характерни за Флирт - температура, гадене, повръщане, болки в тялото, променя се вкусът.  

"Последните актуализирани препоръки на Центъра за контрол на заболявания в САЩ препоръчва всички над 6 месеца да си поставят актуализирана ваксина, започна разработката ѝ.  В обозримо бъдеще очакваме да се появи. Ваксината за предшественика на Флирт дава около 51% защитата, продължава да пази от тежко протичане", обясни проф. Александрова в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите ѝ огромната част от хората имат базова защита срещу тежко протичане на COVID-19. А въпреки че рисковите групи са най-силно застрашени, здравите и млади хора не трябва да забравят, че и те може да боледуват.

"COVID-19 ни кара да очакваме всичко навсякъде, помним първото отпускане на мерките през лятото как предизвика бум. При това бурно разпространение на вируса не е лесно да избегнем срещата с него. Затова е важна отлична хигиена, когато не сме добре да не се срещаме с други хора. Респираторните вируси обичат, когато в помещението е сухо", каза още вирусологът.

Тя посочи ваксината като първата защита, за която да мислим. Проф. Александрова уточни също, че се разработва комбинирана ваксина срещу COVID-19 и грип, която би трябвало да е на пазара за сезон 205/2026.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от Общество
Опит за източване на Здравната каса в Пловдив
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
стига с този ковид цирк жалки стеалександрова, христова, кунчев, кантарджиев,гломб,бацилова, витанов, мутафчийскипродажници медицински фашиститози път няма да стане издевателства смерки и маски, затваряне ще ви биемдо смърт докато не умрете..
18
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Дрън дрън накрая ваксина.Що не кажат че е вид коранавирус а срещу него имунитетът не е траен.Само всяване на паника
17
4
 
6
 
! Отговори
Хахаха преди 2 седмици
Сериозно ли ще има още да ги мислят тези хреми. Бухахахахахахахаха.......хахаха.....
16
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
И коя е ваксината "на първо място"??? Нашите управници с любезното съдействие на Фон Дер Лаайнен препятстват ваксинирането с каквото и да е, освен Файзер. А Файзер според научни данни е бил на 50% по-слабо ефективен от руския Спутник. И това беше в апогея на кризата. Сега ни го набутват от старите запаси, за които Фон дер Лаайнен си направи корупционната далаверка за 74 милиарда. Вирусът се променя постоянно с любезното съдействие на САЩ, а на нас ни набутват зорлем ваксина от преди 5 години.
15
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
"да си поставят актуализирана ваксина, започна разработката ѝ..." N.C. Докато я разработят за тоя вариант ,ще е излязъл нов (още по заразен и още по и още и т.н. ....) .
14
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Айде стига с тоя ковид, всичко е ковид, свърши ковид и подобни, вече не лови декиш.
13
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До Айдеее А пък когато бяха страшните Бета и Делта, изчезваха, заради горещините. Нали така беше през 2021, 2022 ... Пустата чалгия, не можете да се отървете от нея! Флирт, моля ви се! След онова, което се разписва и като "О, микрон!".
12
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Оставка! Оставка и на този, който я е назначил, както и закриване на телевизийката, която й е предложила да говори! Всички имате да обяснявате какво точно е Ковид. Не е това, което "всички знаем".
11
3
 
18
 
! Отговори
Айдеее преди 2 седмици
пичнаха ни! Абе я ни оставете да си изкараме лятото!!!!!
10
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Уплаших са. Мерси.
9
2
 
19
 
! Отговори
coDiv преди 2 седмици
Ковид какво?!
8
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Най-доброто, което можете да направите за себе си, е да повишите имунитета си по природосъобразен начин - движение, пиене на вода, клеева тинктура, чесън, лимон, джинджифил. Странични ефекти - няма. Ама пък като сте ербап, слагайте бустер след бустер.
7
2
 
23
 
! Отговори
Кунчо-Буустера преди 2 седмици
Може да заобикаля имунния отговор, но не и буустерния отговор! Ако сте с последния буустер, всичко е точно. Само три месеца във ВМА с маркуча в устата и сте като нови.
6
2
 
18
 
! Отговори
Чуваш ли го, пиги преди 2 седмици
тик-так,тик-так,тик-так......
5
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Хахаааааа, тази жена още ли не е в сливенския????
4
5
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Много съм доволен, че разни шоута повтарят предавания от времето на ковид цирка. Да се видят овцете как изглеждат с намордници на муцуните, убуу да видят колко им е акъла. Някои намордници са с прозрачен материал на устата, да се вижда как се хилят на собственото си мaлoумие.
3
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Първата ми защита е имунната система, не ваксина с недоказан ефект, а и възможни опасни реакции. Който се чувства застрашен и има нужда от ваксина, негова воля.
2
3
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Ковид-19 как е заобиколил тая другарка :)))
1
4
 
32
 
! Отговори
Прегледайте се. преди 2 седмици
Не губете време! Вероятно страдате от либерастия, зелена сделка и капитализъм! :D