След смяна лев-евро как ще закръгляват рестото търговците?

"Ние, потребителите": Контролът трябва да е много сериозен
11 юли 2024 12:23, Инна Ангелова
36

Месец след като приемем еврото за наша валута и заменим лева, е ясно, че ще настъпят много промени. Основната - ще имаме един месец, в който ще можем да оперираме с двете валути. В периода на двойното обращение, независимо в каква валута плащаме, търговецът ще ни връща рестото в евро. При липса на достатъчна наличност - рестото ще е изцяло в лева.

Забраната за “смесено ресто” е по предложение на “Ние, потребителите”.

"Като гледаме примерите, които имаме и от другите страни и опасенията на нашите български потребители, най-сериозният риск се оказа търговците да закръгляват така, че да е в наш ущърб. Неслучайно и в проекта на закона е предвидено как точно ще се осъществява и превалутирането, и закръгляването след това", коментира основателят на платформата "Ние, потребителите" Габриела Руменова в студиото на "България сутрин".

За да бъдат защитени икономическите интереси на потребителите, трябва да има ясни правила и те да се спазват, което означава, че трябва да има и сериозен контрол. Руменова добавите със сигурност ще има некоректни търговци, които ще се опитат да използват този период, за да се “обогатят неправомерно”.

Тя е категорична, че потребителите, които забележат, че търговците се опитват да заблудят клиентите си, задължително трябва да сигнализират на институциите.

"Добре е да информираме институциите, дори и в моментите, в които сме успели да си решим на терен въпроса, защото е много важно именно в този начален период да бъдат овладени и парирани всички опити на некоректните търговци да злоупотребяват с правата на потребителите", каза Руменова.

Според нея е необходимо да бъде започната информационна кампания, когато наближим до влизането ни в Еврозоната, за да бъде изяснено на българите какво и как точно ще се случва.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от Общество
Опит за източване на Здравната каса в Пловдив
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
1
 
2
 
! Отговори
Кучкар преди 2 седмици
Интересно съвпадение... Няма референдум за промяна на валутата, за влизане в ЕС, НАТО, колонизацията на България...
31
0
 
3
 
! Отговори
Знае се как преди 2 седмици
"Ми нЕмам да ти върна", така ще закръгляват. И ако си чакал 15-20 минути на опашка в най-натовареното време, а наблизо няма друг супермаркет, може и да му опростиш рестото, колкото и да не ти се иска.
30
0
 
3
 
! Отговори
Хората които преди 2 седмици
Работят имат деца и трябва да събират евро за да ги изучат чак до университета учи мама за да не работиш
29
4
 
12
 
! Отговори
Справедлив преди 2 седмици
В Еврогейците вяра не може да има, въведе ли се еврото ще стане като пирамидите, парите на народа намиращи се 99 % в банките, които са чужди, ще изчезнат за миг и всички ще останем с пръст в устата. Затова задължително референдум.
28
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
отговора е лесен : магазина си е мой, и ще закръглям както си искам. Ако стотинкаджиите имат проблем с това - да се научат за какво служи картата и пос терминала.
27
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Нищо няма да закръгляваме другари българи. Днес 5 лева утре 5 евро. Това е позицията на бизнеса защото никой не знае вашата заплата конвертирана ли е закръглявана или е или е 1:1
26
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Абе стига с това евро бе! Хората не го искат, а те ми говорят какво ресто и как ще ни връщат!Кои мутри искат да наложат еврото насила? И защо лъжат, че приемането е задължително, напротив до 2040 не е задължително. А дотогава ЕС може и да го няма!
25
4
 
8
 
! Отговори
Много е просто, преди 2 седмици
ще има каси левове и каси евро... но ние няма да стигнем до там, не се напъвайте.
24
1
 
12
 
! Отговори
Леонид Каневский преди 2 седмици
Контрол, разбира се, няма да има никакъв ;))
23
5
 
7
 
! Отговори
Справедлив преди 2 седмици
1000 % е сигурно - ще закръглят 2 стотинки за 1 евроцента. Това е само началото на прецакването на народа , а какво ще ни очаква после .........
22
4
 
11
 
! Отговори
селянин преди 2 седмици
защо требе да се закръгля еврото си има центове и рестото ви го връщат до цент друг е въпроса как хляба от 2 лв става 2 евро и както казват бедните да го .........
21
7
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Много е просто, хлябът е 2 лв. след въвеждането на еврото ще напишат 2 евро, и това е. А заплатите и пенсиите ще паднат двойно. Кой не вярва да ми се обади после, или да пише във форума ако е нещо различно. Търговците винаги ще закръгляват в своя полза, няма търговец на света да закръглява на минус !!! смех.
20
5
 
10
 
! Отговори
хе хе хе преди 2 седмици
PR-ите на еврото напоследък откачиха. Сигурно усвояват някакви парици от ЕС. не знам обаче дали осъзнават ефекта от тази си усърдна деятелност. Ще го видят накрая, в резултата от референдума:)
19
2
 
13
 
! Отговори
?!?!?! преди 2 седмици
Как ще закръгляват рестото търговците ли ? Я по-добре ми обяснете как ще спрете Вие търговците от 30лв мъжко подстригване да не стане 50 евро, защото навсякъде в еврозоната е толкова ??!!!?!?!
18
2
 
4
 
! Отговори
пей сърце преди 2 седмици
Вечно закръглям аз щедро, в левове, както и в евро.
17
2
 
6
 
! Отговори
А другарката знае ли преди 2 седмици
кога ще преминем към еврото след унищожителния анализ от ЕС? 80%-те станаха повече от 100%, което по себе си е оксиморон, но за България факт!
16
0
 
19
 
! Отговори
До 14 преди 2 седмици
И какво като плащаш с карта?След като търговецът ти е начислил по-високата цена,т.е.закръглил ти я е нагоре,пак същите пари ще ти вземе,даже и с карта.А това,че връщайки ти ресто,може да сбърка с някакви стотинки,едва ли ще ти е най-големия проблем.
15
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Моят съвет е,да обявим бойкот на търговците,поне за известно време,докато се нормализират нещата.И някой родолюбец всеки ден да поства бюлетин за цените у нас и в чужбина,защото много от тях и сега са по-високи тук,отколкото на запад.
14
16
 
3
 
! Отговори
Валентин преди 2 седмици
А защо просто не плащат с карта клиентите. Няма ресто, няма смятане, няма чудене, няма търсене на дребни, няма таксим даже банките връщат и кеш бек.
13
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Е как,как?Много ясно,само нагоре.Що за въпрос?