В голяма част от България средната заплата не стига за нормален живот

Има задържане на цените, годишната инфлация се повишава
18 юли 2024 21:30, Анисия Иванова
165

През юни националната статистика отчита спад в цените за потребителите с 0,2%. Поевтиняват услугите в сферата на съобщенията и транспорта, както и облеклото. В същото време КНСБ отчита, че за издръжката на едно тричленно семейство са необходими 2 615 лева.

"Спрямо предходното тримесечие, когато правихме проучването, има намаление от 1 лев, ако може да говорим за намаление. По-скоро може да кажем, че има задържане на цените през последните 3 месеца спрямо това, което имахме през първото тримесечие на 2024 година. Тези пари ни стигат за всички основни неща - храна, битови сметки, разходи за транспорт, облекло", каза Петър Мишев от КНСБ.

По думите му сега зеленчуците и плодовете са с по-ниски цени.

"Сезонът е такъв, това е нормално и един от важните елементи в нашата издръжка. Имаме и задържане на цените на енергоизточниците, на горивата на световните пазари. Но на годишна база цените продължават да растат. Така че имаме процес на дезинфлация", добави Мишев.

Икономистът Михаил Кръстев подчерта, че годишната инфлация се повишава с 1,2%.

"Не може да говорим за някаква сериозна дефлация. По-скоро виждаме недостатъчен спад на инфлацията, така че да покрием критерия за ценова стабилност - това, което ни спря за присъединяване към Еврозоната. Причините са много, като една от основните е управлението на публичните финанси. Инфлация се бори по два начина - с ограничаване на паричното предлагане и намаляване на потреблението", поясни Кръстев за Bulgaria ON AIR.

Оказва се, че за ограничаване на паричното предлагане разчитаме на ЕЦБ.

"По отношението на намаляване на потреблението ние не правим нищо, напротив. В момента има продължаване на политиката на диференцирани ставки по ДДС за сектори, които оперират през тези летни месеци. Ако погледнете статистиката на НСИ, вие ще видите ръст в цените в хотелиерските и ресторантьорските услуги - нещо, което не би трябвало да се наблюдава", коментира икономистът.

Кръстев припомни, че няма разговор за актуализация на бюджета и управлението на публичните финанси.

"За съжаление, все още има хора, които не достигат тази заплата за издръжка. Когато говорим за 2 615 лв., говорим за нетни величини. 30 на 100 от хората получават до 1000 лв. заплата. Но все пак този пункт на тези хора намалява. Заплатите също растат", допълни Петър Мишев от КНСБ.

Михаил Кръстев бе категоричен, че повишаването на доходите зависи от повишаването на производителността на труда.

"Другият проблем са регионалните неравенства. Ако погледнем нетното възнаграждение в София град, ще видим стойности, които далеч надхвърлят това, което колегите са изчислили. Средната нетна заплата в София е 2000 лв., това обаче не важи за всяка друга област в страната. София не е България. В голяма част от България средната работна заплата не стига за нормален живот", каза още той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


165
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
132
0
 
2
 
! Отговори
Бай Иван преди 1 месец
Последните 3 години умнокрасивите ни докараха до това положение
131
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 127 И без да ни го казваш, бачкотещ програмисте, личи си, че си от село.
130
4
 
3
 
! Отговори
Кмет преди 1 месец
Онези времена когато необразован и мързелив работник вземаше заплата два пъти повече от лекар.Даже играеха карти и пиеха по заводите.А пък ако бяха партийни членове такива и дерибействаха и ставаха началник цехове и пр.Сега са одъртели и им е тъжно та пишат ли пишат.некадърника си обича социализъма и е готов на всякакви предателства.Онези от изток го знаят и много добре използват.По-умните и кадърни хора не търпят управници измамници и такак си оправиха държавите.
129
2
 
3
 
! Отговори
Интересно... преди 1 месец
а кой ли има заслуга за това? Нашите партньори, дето само ни хвалят и ни дерат с концесии и глоби, "бизнесмените", които се подчиняват на предните, стига да си получат своето. Тука е като затвор.
128
4
 
1
 
! Отговори
Хмммм преди 1 месец
До 134, абсолютно си прав. Проблемът, който виждам в обществото ни е, че точно нищогенериращите нямат представа каква е стойността им и не си знаят мястото. Нещо, което наблюдавам в западните общества е, че там си знаят много точно къде им е мястото и не врещят като тукашните бачкери. Да споменем и Дубай където точно тази най-ниска прослойка на обществото едва преди няколко години получи малко по-големи права от мебели. И тук ще стане... някой ден. До тогава ще има много нищожни приказки.
127
0
 
2
 
! Отговори
Хахаххахаххаха преди 1 месец
До Кръстев, наксоро излезе една книжка на Томас Соуел прочети я преди да пишеш как се бори инфлация :)
126
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Още чакам бачкотещият бачкер долу да каже като е толкова велик какво ревеню генерира на дебеловратия си чорбаджия и при какъв марж. Хайде, бачкотещ бачкере, давай- казвай!
125
5
 
2
 
! Отговори
Хмммм преди 1 месец
Нормален живот ..... Няма дефиниция за "нормален живот"! За мен нормален живот е Жилище за 500 000 евро, кола за 200 000 евро, храна на човек/месец 2000 лв., почивка на месец 5 000..... и да, вярно е, че не ми стига парите за "нормалния живот", който си представям :) Не е въпросът за какво не стигат.... въпросът е тези, на които не им стигат... какво правят по темата? Щот за ракия и цигари намират пари.... ама за "нормален живот" не успяват! Сами са си виновни, нали?
124
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И защо тогава толкова години киснем в ЕС? Накараха ни да си ликвидираме всички произдства и така сме щели да заживеем по-добре и все по-добре. Те знаят как да превърнат живота ни в песен.
123
4
 
8
 
! Отговори
Стоян преди 1 месец
Комунизма унищожи България. От 9,9,1944 г - до сега заплатата постоянно не достига за да живееш !!!
122
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До до 126 Фирмите краднете само от държавата. Няма откъде да дойде пара при тая умрела икономика.
121
6
 
3
 
! Отговори
до 126 преди 1 месец
Аз не бачкам, казваш? Окей, нека да не бачкам, ама данъците ми на месец са колкото годишната ти заплата. Айде кажи сега ТИ какво работиш при какъв марж и какво ревеню носиш. Давай! Иначе "фирмата", в която работя, дори не е българска, ама айде залъгвай се кой какво точел.
120
3
 
7
 
! Отговори
DO 126 преди 1 месец
Всеки разправя колко много носил на дебеловратия чорбаджия, а реално си е чист функционален ***. Бие се в гърдите колко е велик, как САЩ, Луната, Марс и Сорос му пречели да успее! Планът Ран бил виновен! Отиде на запад, уж много кадърен, дори за шофьор не го искат. Отиде да бере малините на полето и от там го изгонят, че го мързи.
119
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До до 124 Нищо не бачкаш а краднете от държавата. Фирмите точат само държавна пара а за безработни не дават, че са мързели.
118
6
 
4
 
! Отговори
до 124 преди 1 месец
Я кажи ти какво произвеждаш и какво ревеню носиш на компанията си срещу какъв марджин (марж). Давай да те видя. Например, аз нося по около 20 000 евро на месец, от които взимам около 10 чисти. Отделно си работя на 3-4 места по други проекти, отделно мои си други занимания.
117
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Съжалявам, няма как да се съглася. В София-град НСИ казва как СРЗ е около 3400лв.. Прощавайте, ама вече касиерка взима толкова! А касиерката е с квалификация 3ти клас втория срок. Това НЕ е СРЗ. Ако махнем сивия сектор, където всеки е уж на минималка и смешните заплати на държавните канцеларски плъхове, то СРЗ в Софя става около 7000лв. минимум. Същото и за западналия прованс. Там уж 2000, ама от 10 души 8 са със заплата в плик. Няма кой да ме убеди. На село в магазина лелката взима 2000 чисто.
116
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Кръстев, производителността на труда в България няма никаква връзка с доходите ни, а само с печалбите на дебеловратите демократи. Производителността на труда зависи почти изцяло от дебеловратите демократи собственик и в много малка част от наетия, ако предварително бъде стимулиран с по-добро заплащане, а не работи пък ще видим.
115
2
 
4
 
! Отговори
Реалист преди 1 месец
На Кръстев твърденията биха важали за една нормална държава, но не и за България. Инфлацията се борела с ... да се намали потреблението, но в нормалните държави. В България потреблението от 35 години е свито до минимума и под него, какво още да се свива?! В България от 35 години доходите са прекалено ниски и това води до по-висока инфлация, точно обратното на това, което е в нормалните държави
114
1
 
4
 
! Отговори
Аз преди 1 месец
Нали като се вдигнат минималните заплати ще се вдигнат и заплатите на народните избраници!? Нали ще скочат цените на стоките и услугите!? И дали ще живеем по добре,дали ще стигат заплатите? Трябва да се работи и да се заплаща адекватно.Такава голяма администрация,толкова много полиция,толкова кражби,няма оправия в тази държава!
113
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Само за храна Не раждай. НСИ неслучайно бележи спат на насеелнието.