В голяма част от България средната заплата не стига за нормален живот

Има задържане на цените, годишната инфлация се повишава
18 юли 2024 21:30, Анисия Иванова
165

През юни националната статистика отчита спад в цените за потребителите с 0,2%. Поевтиняват услугите в сферата на съобщенията и транспорта, както и облеклото. В същото време КНСБ отчита, че за издръжката на едно тричленно семейство са необходими 2 615 лева.

"Спрямо предходното тримесечие, когато правихме проучването, има намаление от 1 лев, ако може да говорим за намаление. По-скоро може да кажем, че има задържане на цените през последните 3 месеца спрямо това, което имахме през първото тримесечие на 2024 година. Тези пари ни стигат за всички основни неща - храна, битови сметки, разходи за транспорт, облекло", каза Петър Мишев от КНСБ.

По думите му сега зеленчуците и плодовете са с по-ниски цени.

"Сезонът е такъв, това е нормално и един от важните елементи в нашата издръжка. Имаме и задържане на цените на енергоизточниците, на горивата на световните пазари. Но на годишна база цените продължават да растат. Така че имаме процес на дезинфлация", добави Мишев.

Икономистът Михаил Кръстев подчерта, че годишната инфлация се повишава с 1,2%.

"Не може да говорим за някаква сериозна дефлация. По-скоро виждаме недостатъчен спад на инфлацията, така че да покрием критерия за ценова стабилност - това, което ни спря за присъединяване към Еврозоната. Причините са много, като една от основните е управлението на публичните финанси. Инфлация се бори по два начина - с ограничаване на паричното предлагане и намаляване на потреблението", поясни Кръстев за Bulgaria ON AIR.

Оказва се, че за ограничаване на паричното предлагане разчитаме на ЕЦБ.

"По отношението на намаляване на потреблението ние не правим нищо, напротив. В момента има продължаване на политиката на диференцирани ставки по ДДС за сектори, които оперират през тези летни месеци. Ако погледнете статистиката на НСИ, вие ще видите ръст в цените в хотелиерските и ресторантьорските услуги - нещо, което не би трябвало да се наблюдава", коментира икономистът.

Кръстев припомни, че няма разговор за актуализация на бюджета и управлението на публичните финанси.

"За съжаление, все още има хора, които не достигат тази заплата за издръжка. Когато говорим за 2 615 лв., говорим за нетни величини. 30 на 100 от хората получават до 1000 лв. заплата. Но все пак този пункт на тези хора намалява. Заплатите също растат", допълни Петър Мишев от КНСБ.

Михаил Кръстев бе категоричен, че повишаването на доходите зависи от повишаването на производителността на труда.

"Другият проблем са регионалните неравенства. Ако погледнем нетното възнаграждение в София град, ще видим стойности, които далеч надхвърлят това, което колегите са изчислили. Средната нетна заплата в София е 2000 лв., това обаче не важи за всяка друга област в страната. София не е България. В голяма част от България средната работна заплата не стига за нормален живот", каза още той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


165
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
92
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Извинявам се ако въпроса ми прозвучи пpocтовато, но лицето на снимката не е ли подавало жалба в МВР за изнасилване?
91
5
 
0
 
! Отговори
Казанлък преди 1 месец
Тоя чичак от снимката като седне на ресторант с някоя мацка, дали иска репелент срещу комари да не го хапят по темето, или удря 100 грама водка и ги прогонва?
90
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Българина пак мрънка, че някой му е с рал в гащите! Че нали ние си избираме управниците? Дори да има назначения от посолството, ние сме хората, които трябва да защитим независимоста си. Но не со кротце и со благо, а со много кютек! Иначе ще четем такива статистики и ще се оплакваме. То 500 г не сме си мръднали пръста,сега защо да е по-различно? Робска психика...
89
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
да си дойдем на думата, че в провинцията ни дават 1000 лв и очакват да живеем ...затова всички бягат в софия
88
8
 
16
 
! Отговори
Ши БАН ЕС !!! преди 1 месец
ЕС не е съюз между равноправни държави! Това е съюз между господар и васал! Оставете ниските заплати,а я ми кажете,къде е солидарността при тези пожари в България? Каква помощ ни оказаха европейците? Колко държави ни помогнаха? Единствено Турция откликна! Нали помните ,,лошите" руснаци,които с огромния самолет гасиха в Старозагорско... Ама сега няма,ни ЕС ни Русия! Я да идва Путин и да слага ред в тая измъчена държава,че вече до гуша дойде на отрудения ни народ!!!
87
6
 
1
 
! Отговори
5000 лева заплата преди 1 месец
Да до ду*ат бедните.Аз се чувствам комфортно .Ако нямате кво да ядете ще ви дам един салам от живо месо.Държа го в панталона си и ще стигне за всеки.И млекце пуска от време на време
86
2
 
16
 
! Отговори
Дайте си ми хапчетат преди 1 месец
Докато народа е такъв . Такъв ще му е и живота. Смачкан . Робски . Пет зур ли да управляват пет милиона бонаци.
85
1
 
10
 
! Отговори
Топсерсем преди 1 месец
Защо изобщо трябва да се живее в българия че и нормално?
84
2
 
10
 
! Отговори
Гиб Мелсън преди 1 месец
Слава на Винету! И слава на Украйна!
83
0
 
12
 
! Отговори
Гребете роби преди 1 месец
Кой е казал че в българия трябва да се живее нормално ?
82
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тоя 45-годишен Чичо на снимката ли ще ни обяснява какво да ядем? Еми аз съм от Казанлък и даже нямам средна заплата но имам какво да ям муахахахах
81
4
 
9
 
! Отговори
В Хърватия преди 1 месец
след еврозона инфлация от 40 до 70%, а в България инфлацията за 3 години е от 60 да сто процента. сега ще ги видим кои в НС ще гласуват законите за еврото, този път ако народът не си защити левът и частните депозити, си заслужава съдбата. а идва цифово евро, вместо прдажниците да впишат кеш в Конституцията. тогава съвсем няма да имаме контрол над парите си.
80
5
 
13
 
! Отговори
Дам... преди 1 месец
Споко матерялчета заспали, като ви натресат еврото, такъв живот и заплата ще имате, че на мнозина ще им се прииска по-скоро да умрат, отколкото да продължат да си въобразяват, че са живи!
79
3
 
9
 
! Отговори
Идва евро преди 1 месец
и борса ток. Благодарение на евр оатлантическите прдажници. Без референдум, нхални нгли ти бъркат в частните депозити шкаджии и шрлатани, и дпс. унщожителите на български лев, не трябва да има прошка за такива.
78
8
 
14
 
! Отговори
Е и преди 1 месец
При бай Тошо за 35 години всеки с къща и вила....фабрики, заводи...комбинати.....
77
9
 
18
 
! Отговори
Точно! преди 1 месец
Това е половин живот. Половин живот минал в мизерия и мъка. А ако последните 35 години бяха лоши, следващите 35 ще бъдат ужасни. Нормално живяха по старите, при социализма, а сегашните млади хора след 30 години ще си спомнят днешния живот на техните родители и баби и дядовци пенсионери и ще им завиждат. Така ще мине живота, в мизерия.
76
3
 
7
 
! Отговори
Индия преди 1 месец
Като ви напъплят индийците ще разберете какво значи аскеза. Голям го вадите ама индиеца ще ви обясни къде зимуват акулите.
75
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Така е. Дайте пари на хората загубили домовете си от пожарите и им струпайте строителни материали на всеки дом, доброволци ще им помогнат да си построят поне по две стаи и кухня! Не се стискайте! Ако трябва, доброволци да работят и в тухларната, за да изработят тухлите, не е сложно!
74
2
 
16
 
! Отговори
Беден богаташ преди 1 месец
туй му викат интелигентните оксиморон! Нещо, което не може да стане, като дървен камък! Айдо, уточнете се веднъж, в клуба на богатите ли сме или не?
73
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Защо така в евроатлантическа България?