В голяма част от България средната заплата не стига за нормален живот

Има задържане на цените, годишната инфлация се повишава
18 юли 2024 21:30, Анисия Иванова
165

През юни националната статистика отчита спад в цените за потребителите с 0,2%. Поевтиняват услугите в сферата на съобщенията и транспорта, както и облеклото. В същото време КНСБ отчита, че за издръжката на едно тричленно семейство са необходими 2 615 лева.

"Спрямо предходното тримесечие, когато правихме проучването, има намаление от 1 лев, ако може да говорим за намаление. По-скоро може да кажем, че има задържане на цените през последните 3 месеца спрямо това, което имахме през първото тримесечие на 2024 година. Тези пари ни стигат за всички основни неща - храна, битови сметки, разходи за транспорт, облекло", каза Петър Мишев от КНСБ.

По думите му сега зеленчуците и плодовете са с по-ниски цени.

"Сезонът е такъв, това е нормално и един от важните елементи в нашата издръжка. Имаме и задържане на цените на енергоизточниците, на горивата на световните пазари. Но на годишна база цените продължават да растат. Така че имаме процес на дезинфлация", добави Мишев.

Икономистът Михаил Кръстев подчерта, че годишната инфлация се повишава с 1,2%.

"Не може да говорим за някаква сериозна дефлация. По-скоро виждаме недостатъчен спад на инфлацията, така че да покрием критерия за ценова стабилност - това, което ни спря за присъединяване към Еврозоната. Причините са много, като една от основните е управлението на публичните финанси. Инфлация се бори по два начина - с ограничаване на паричното предлагане и намаляване на потреблението", поясни Кръстев за Bulgaria ON AIR.

Оказва се, че за ограничаване на паричното предлагане разчитаме на ЕЦБ.

"По отношението на намаляване на потреблението ние не правим нищо, напротив. В момента има продължаване на политиката на диференцирани ставки по ДДС за сектори, които оперират през тези летни месеци. Ако погледнете статистиката на НСИ, вие ще видите ръст в цените в хотелиерските и ресторантьорските услуги - нещо, което не би трябвало да се наблюдава", коментира икономистът.

Кръстев припомни, че няма разговор за актуализация на бюджета и управлението на публичните финанси.

"За съжаление, все още има хора, които не достигат тази заплата за издръжка. Когато говорим за 2 615 лв., говорим за нетни величини. 30 на 100 от хората получават до 1000 лв. заплата. Но все пак този пункт на тези хора намалява. Заплатите също растат", допълни Петър Мишев от КНСБ.

Михаил Кръстев бе категоричен, че повишаването на доходите зависи от повишаването на производителността на труда.

"Другият проблем са регионалните неравенства. Ако погледнем нетното възнаграждение в София град, ще видим стойности, които далеч надхвърлят това, което колегите са изчислили. Средната нетна заплата в София е 2000 лв., това обаче не важи за всяка друга област в страната. София не е България. В голяма част от България средната работна заплата не стига за нормален живот", каза още той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


165
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
112
1
 
3
 
! Отговори
Байчо преди 1 месец
Какво прозрение ! Разплаках се .
111
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ЗНАЧИ ЖИВЕЕМ НЕНОРМАЛЕН ЖИВОТ. НИЩО НОВО ПОД СЛЪНЦЕТО ОТ 35 ГОДИНИ!!!...
110
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 100 Ние не знаем. Ти каква информация имаш по въпроса?
109
0
 
4
 
! Отговори
До Дрън дрън ярина преди 1 месец
Е, успя да ме разсмееш, но си прав. Още се носят легенди за някаква тетка, чийто мъж бил с висока пенсия, а тя пък се сетила да работи, когато вече била над 40 г. Но държала да направи пълен трудов стаж. Било още социализъм. Настанили тетката в администрацията на солидно учреждение и понеже парадирала, че е къщовница и пестелива, донесла си котлон и нужните пособия, за да си готви обяд в канцеларията. Някои протестирали, но напразно. Тетката била партиен член, а съпругът й бил АбПФК.
108
1
 
4
 
! Отговори
Само за храна преди 1 месец
ми отиват сто лева дневно, а разходите за човек от домакинство ми се увеличиха с близо 1200 лева на месец. Или 5 хиляди лева трябва да е минималната заплата за 2-членно семейство с дете. Инфлацията за 3 години е от 60 до сто процента, само за храна. Увеличени осигуровки, акцизи, мобилни, ток, вода, местни данъци, услуги. Не знам как шмекеруват с дефицита Политиците, но истината е, че не до 2043, а поне до 2099 не трябва да приемаме еврото. Набутват ни клуба на акулите, с 2 скъсани чорапа.
107
0
 
3
 
! Отговори
Право на информация преди 1 месец
До Ужас - Не говорим за тези хора, но ще бъде полезно, ако това се обяви официално, та данъкоплатците да знаят колко на брой са тези, които не се осигуряват от собствения си джоб и в какъв диапазон варират техните пенсии.
106
0
 
5
 
! Отговори
Дрън дрън ярина преди 1 месец
Амчи гответе си манджа в къщи веКът отиваш на работа земаш в торбичка бурканя манджа и хляб и си готов
105
1
 
8
 
! Отговори
НЕОТЛОЖНО преди 1 месец
Трябва да се уточни какъв е смисълът, влаган в понятието "НОРМАЛЕН ЖИВОТ". Аз не мисля, че водят нормален живот онези 5-членни семейства, които притежават двустайна панелка, зимно време могат да си позволят да включват само единия радиатор и то само денем. При условие, че и двамата съпрузи работят, а бабата получава пенсия. Но дори зимно време пестят от билети и си позволяват да ползват градския транспорт само тогава, когато им се налага да пътуват повече от 2 спирки.
104
1
 
6
 
! Отговори
Ужас преди 1 месец
До 109,А ти в час ли си че по ЗДОО над 100 000 държавни служители не внасят лично данък и в НОИ,но получават големи пенсии без и лев даса внесли?!
103
1
 
3
 
! Отговори
Меню преди 1 месец
Закуска Две филии намазани с масло и медОбяд Домати с ориз няколко парчета диняВечеря Домати с ориз Компот
102
1
 
6
 
! Отговори
Цирк преди 1 месец
Как бе,нали световната банка ни обяви за най богата страна,след като събрали дани от заплатите в НС,МВР,МО и пр.
101
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Обявиха ли официално какъв е броят на хората с пълен трудов стаж и коректни осигуровки, чиито пенсии кой знае защо пак останаха по-ниски от онова, което бе обявено за минимална пенсия? Не говорим за чистачки и общи работници, макар че и те са работили добросъвестно по 40 години и имат право да се хранят, да си купуват лекарства и да си плащат наема.
100
2
 
3
 
! Отговори
Глупости преди 1 месец
На месец с жената изяждат1. 2 ПИЛЕТА2 3 КГ СВИНСКО3 4 БР СКУМРИЯДРУГОТО Е КАРТОФИ БОБ ЛЕЩА ОРИЗВСЕКИ ДЕН СИ ГОТВИМ МАНДЖАПАРИТЕ СТИГАТ
99
2
 
4
 
! Отговори
Само за храна преди 1 месец
за 1 месец на 1 човек са нужни 572 лв - Това отчете преди два дена КНСБ. За месечната издръжка на 1 човек били необходими 1453 лв. Колко получава една учителка или лекарка, пенсионирала се преди 20 години? Цял живот е работила и държавата е определяла пенс. й вноски, после е взимала тези пари и ги е наливала в бюджета, защото още преди близо 80 години на бълг.граждани им е било отнето правото на лични пенс.партиди и държавата е поела ангажимент след време да им даде пенсии за достоен живот.
98
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Трябва да се уточнява, че с тези пари семействата не водят нормален начин на живот, а едва оцеляват. Да не говорим пък за пенсионерите, горките хора, държавата ги е оставила да мизерстват.
97
3
 
6
 
! Отговори
Г преди 1 месец
Как трима души с 2600? Това им стига да бъхтят по цял ден и да сложат най простите продукти на трапезата. Да не говорим за почивка или пътуване в чужбина. Аз работя за 2800 и едвам ми стигат дамо на мен за що годе нормален живот.
96
1
 
3
 
! Отговори
Силно заинтригувАна преди 1 месец
Пешо Мишев се шегува, нали?!
95
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Свалихте социализма, искахте пазар и капитализъм, сега ревете пак че сте бедни и не ви стигат парите!? Ами като скачахте по площадите да сте мислили! Капитализма винаги свършва по един и същ начин. Богатите стават все по богати и постепенно прибират всички пари и икономиката катастрофира защото масите не могат да потребяват. Пукат се балоните и се формира огромна маса бедни и недоволни които в един момент правят бунт и капитализма се заменя със социализъм и планова държавна икономика.
94
1
 
6
 
! Отговори
Мултимилионер преди 1 месец
И на мен не ми стигат. Щото моя нормален живот не е като вашия нормален цивот. Хаааахахахааааа.
93
2
 
2
 
! Отговори
Икономист преди 1 месец
Беднотията поддържа силен лев и валутен резерв. С кръв и пот за всяко левче. Скоро ес ще гребе с пълни шепи кървао изкараните капитали.