Валентин Радев: Човешка грешка и статично електричество е причината за трагедията

Влиза се веднага в склада в Елин Пелин, няма такова правило от 24 часа, каза експертът
27 юли 2024 10:29, Елка Василева
89
Валентин Радев: Човешка грешка и статично електричество е причината за трагедията
Снимка: архив, БГНЕС

"Най-вероятно човешка грешка. Следствието има думата. Ще правят най-различни експертизи. В подобен случай на взривове на пиротехнически изделия става дума за човешка грешка и статично електричество", заяви пред БНТ Валентин Радев - експерт по взривове и бивш вътрешен министър.

Още по темата
Той посочи, че по света, когато се случват подобни инциденти, почти винаги се касае за статично електричество. Изрази съмнение, че все пак има нарушения при изграждането на склада и не са спазени изискванията.

"Не са с подходящи обувки, статично електричество, взривява се и така".

Валентин Радев описа какво се е случило във фаталния следобед.

"Това е един склад, който има няколко хранилища. Общо 6. По един път се влиза от гара Елин Пелин. Те отиват там след 17:00 часа доцентът, дъщеря му и синът на собственика Тодор. Отиват да подготвят нещо, което ще бъде през събота или неделя. Паркират буса вътре и влизат в едно помещение, което не е било дори с четири стени".

Именно там става взривът и ударната вълна изхвърля дъщерята.

"Лошата новина е, че този взрив се предава на другите хранилища. Едно по едно".

По думите му складът не е направен по правилата на военния правилник. Там минава и газопровод, за който е знаел само собственикът.

"Складът, който се взриви, е с пиротехника. Това не са взривни вещества. Няма снаряди. И най-голямата опасност са пожарите", акцентира Валентин Радев.

Допълни, че налягането, което се вдига и в него има частици, фойерверки. Т.е. облакът се вдига, те се възпламеняват и запалват покрива. Радев беше категоричен, че няма период от 24 часа, който трябва да премине, за да се направи оглед на мястото на инцидента.

"Няма такова правило. Влиза се при първа възможност. Каквото могат да спасят", каза Радев.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


89
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
1
 
26
 
! Отговори
Беновска пипа преди 1 месец
Изчакват 24 часа от последния взрив и ги е страх да влязат, защото знаят какво има там и какво би могло да се взриви. Явно не става дума за пиротехника.
60
1
 
8
 
! Отговори
ПКП преди 1 месец
от конфети и бенгалски огън е
59
3
 
4
 
! Отговори
баба мара преди 1 месец
няма да се месим в божиите работи
58
0
 
16
 
! Отговори
Къде са преди 1 месец
"другарките и другарите" от Инспекция на труда?При други,най-обикновенни случаи,на някой портал,дядо пазач заспал и паднал от стола!?!Те,веднага,на часа ще дотърчат и започнат да проверяват!?!Ще си изтъркат подметките да ни губят времето,хабят нервите и тровят живота с техните безумни глупости,простотии и тъпотии,само и само да се заядат и за няма нищо да те глобят!?!А и шефът на полицията,надълго и нашироко обясняваше,как при последната проверка всичко е било супер изрядно и изправно...,може би
57
0
 
12
 
! Отговори
баба мара преди 1 месец
тази фирма да се изхвърли веднага от населеното място стига с тези опаснивещества около хората земята е земеделска толкова складове това е голямаопасност за хората там
56
0
 
6
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 1 месец
Спестил от охрана и платил с живота си *** ***
55
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Вероятно е имало "драснипаликлечица".
54
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Докога ще ни разправят вицове? За газопровода знаел само собственикът :)))? Кой е издал разрешителното на такова място да се прави склад за пиротехника? Съхранявани ли са и боеприпаси там?
53
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Хахаааа, нямало взривни вещества... Тоя от помощно училище ли е взет???
52
3
 
20
 
! Отговори
ДОЛНЮ преди 1 месец
ТЕЧЕ ТЕЖКА ПРОЦЕДУРА ПО ЗАМИТАНЕ НА СЛЕДИТЕ...НЕ ХИЧ НЕ Е СВЪРЗАНО СЪС ЗЕЛЕНИТЕ ВОЕННИ КАМИОНИ КОИТО ТОВАРЯТ И РАЗТВАРВАТ ТАМ БОЕПРИПАСИ ПРЕЗ ДЕН НИТО СЪС ФАБРИЧКАТА В БАЗАТА ЗА АМФЕТАМИНИ НА БОКО...ВСИЧКО ПОМОЩИ ЗА БРАТСКА .У.СР.АЙ.НА...САМО Е БИЛО СТАТИЧНО ЕЛЕКТРИЧАСТВО...АЛФ..ИЗВЪНЗЕМНИ..ДАРТ ВЕЙДЪР..И ...ЗЛОНАМЕРЕНИ ТУРИСТИ С БАРБЕКЮ И ФАСОВЕЕ В КРАЕН СЛУЧАЙ ПАЗАЧА ДЯДО ПЕЮЮ КОИТО ПИЕЛ!!!...МИЗЕРНИЦИ.. да не забпавите да изтриете...
51
3
 
14
 
! Отговори
България преди 1 месец
е взела страна в конфликт. Да се молим войната да спре. Защото ще загиват невинни българи. На депутатите им ремонтират бункерите в Партийният дом, лоното на ко му нистите, а сега на ев рак атлан тиците.
50
5
 
21
 
! Отговори
Политкоретен преди 1 месец
Има ли някой, който още да вярва, че са се взривили фойерверки? И те ще предизвикат такава експлозия и толкова смъртни случаи? Не стана ли вече ясно на всички, че става въпрос за боеприпаси за Украйна?
49
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Казаха четази фирма има 10 милиона печалби заводи В Китай търгува в САЩ и други държави вече 30 години е на пазара
48
1
 
18
 
! Отговори
Причинител преди 1 месец
Префърцуненият доцент е един от основните причинители на тормоз и стрес на хиляди хора и животни от гърмежите на парвенюта и комплексари.
47
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Престъпна немърливост, това е навсякъде в държавата!
46
5
 
16
 
! Отговори
Награда Дарвин преди 1 месец
Добре де, защо ми триете коментара? Написах, че некви т...п.и ченгета се самозатрили. Кое не е така? Сложил *** бизнесмйен склад за фойерверки върху газопровод. Добре, че синковецът му се утрепал. Друг път тати да не прави така. Доцентът - и той в кюпа от ДС мърлячи. И той дал фира. Щерка му не я знам, но по принцип ченгеджийските щерки са си т.пички и нагли. Не ми е жал за никой от този сбирщайн
45
1
 
8
 
! Отговори
Алкохолик преди 1 месец
Пулверизатори с вода има във винарските изби да поддържат влажността на въздуха. Много ефикасно решение и за взривоопасна среда! Може да спаси хора.
44
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Статичното електричество спада към човешките грешки.
43
3
 
14
 
! Отговори
селянин преди 1 месец
според мен в склада е имало и фоерверки (не само)
42
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Пример-ПТП с челен удар.Някой бърза (защото е тръгнал късно,понеже не си е приготвил нещата предварително,тъй като е предпочел да гледа ТВ или да пие в кръчмата предишната нощ). Изпреварва камион на права линия.Отсрещния водач също кара малко с над максималната скорост (няма никой пред него,какво може да се обърка?),сменя радиостанциите.Онзи вместо да намали,светка с фаровете, другия се чуди на коя станция да превключи.Набиват спирачки,нечия гума се пръска (5-ти сезон).