Църквата за откриването на Олимпиадата: Смут, съблазън и оскърбление

Ние сме за християнска Европа, която уважава и почита историята и корените си
Обновена: 30 юли 2024 12:34 | 30 юли 2024 12:34, Елка Василева
195
Църквата за откриването на Олимпиадата: Смут, съблазън и оскърбление
Снимка: архив, БГНЕС

Пошлостта и идейната безвкусица са само част от проблема – това се казва в изявление на Светия Синод на Българската православна църква във връзка с церемонията по откриването на олимпийските игри в Париж.

Още по темата
„Безспорна истина е, че повече от две хиляди години до днес в основата на европейската цивилизация стои християнството, стоят християнските ценности и добродетели, т.е. Христовата евангелска нравственост и светоглед. Християнството е оставило своя незаличим отпечатък върху всички сфери на човешкия живот и култура, а земният живот на нашия Господ Бог и Спасител Иисус Христос и на Неговите ученици и последователи е послужил за вдъхновение при създаването на най-великите произведения на човешкото изкуство.

Преди броени дни целият християнски свят беше смутен, съблазнен и оскърбен от представлението при откриването на XXXIII Летни олимпийски игри във Франция. Представените художествени образи – независимо от декларираните от организаторите мотиви – противоречат и са напълно несъвместими с християнската евангелска нравственост, с християнския духовен живот, но също така и със здравия човешки разум, с естественото човешко право, с вековните европейски естетически критерии, както и с класическия идеал за красиво – здрав дух в здраво тяло, заложен в идеята на Олимпийските игри. Пошлостта и идейната безвкусица са само част от проблема. Много по-важният въпрос обаче остава за предизвикателното, дискриминационно и оскърбяващо религиозните чувства на вярващите християни отношение, което ние не можем да приемем и да премълчим. Тук Христос е категоричен: «Който съблазни едного от тия малките, които вярват в Мене, за него е по-добре да му надянат воденичен камък на шията и да го хвърлят в морската дълбочина. Горко на света от съблазните, защото съблазни трябва да дойдат; обаче горко на оногова човека, чрез когото съблазън дохожда» (Мат. 18: 6-7).

Множеството критични гласове, които се чуват от няколко дни насам, свидетелстват за това, че християнска Европа е жива, а опитите за нейното дехристиянизиране и дехуманизиране няма да успеят. Защото историята е доказала, че всички опити за борба срещу Христа и светата Му Църква са завършвали с неуспех и са претърпявали крушение.

Пътят на нашия народ е европейският път, но ние сме за християнска Европа; за Европа, която уважава и почита своята история и корени. Убедени сме, че без реална, жива вяра в Христа и в непреходните християнски ценности, Европа няма и не може да има бъдеще“, заявява Светият Синод.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


195
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
116
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Браво на БПЦ! 100% одобрявам
115
11
 
5
 
! Отговори
ВъзмУтен преди 1 месец
За Християнска Европа, били....И как точно си за такава Европа, щом ти мръZZен руZZки ***, одобряваш войната на получовеците срещу уж християнските им братя?Кка оправдаваш изибването на невинни деца, жени и старци, но си разтревожен от някаква разиграна сценка на светски откриване, което дори не те касае?Вие не сте ххристияни, анай-обикновени фарисеи!Хрисос, пак ще ви озгони от храмовете си!
114
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ПУТРИАРХ САТАНАИЛ ЩЕ ОРГАНИЗИРА ЕДНА САТАНИАДА
113
9
 
7
 
! Отговори
Размисли 2 преди 1 месец
Демонстрираният от БПЦ двоен стандарт ме кара да смятам, че осъждането на позорното откриване на Олимпиадата има по-скоро политически, отколкото искрен характер.
112
10
 
11
 
! Отговори
Размисли преди 1 месец
Тук съм съгласен с полицията на нашата църква, но искам да напомня, че Христос е заклеймил насилието над деца! Понеже не чух нашият Синод да осъди действията на руската държава и на руския патриарх срещу православна Украйна. Както руснаците са наши духовни чеда, такива са и украинците. Полк. Гундяев нарича убийствата на украински деца "свещена война", което е в разрез с Божието слово. Нашата църква кога ще вземе отношение по този въпрос?
111
0
 
0
 
! Отговори
Ant преди 1 месец
До 8 :Абсолютно сте прав в изказването си!
110
15
 
4
 
! Отговори
ами преди 1 месец
Руските попчета у нас са позор за България
109
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Плачевно е нивото на народа ни, ако съдим по повечето коментари. Възпитание, духовно богатство, морал ако щете - липсват. Обществото ни е болно и лечението ще е продължително и много трудно. Надявам се все пак да е възможно.
108
14
 
8
 
! Отговори
aze преди 1 месец
....гАварит мАсква....
107
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До ИХТУС Не е важно дали масовият българин вярва или не освен по Коледа и Великден, когато някак го дърпа да стои пред църквите да се покаже вярващ. Важното е вярващите как ще реагират. Аз лично просто съм бойкотирал изцяло олимпиадата и чета само новини за резилите й, но нищо за състезанията. А резили бол- откриването, спирането на тока в Париж и телекомите, саботажите на влаковете, протести на християни, гладни състезатели заради идеята да ги хранят веган, жега без климатици и т.н.
106
6
 
22
 
! Отговори
хахо преди 1 месец
Най-после имаме един великолепен патриарх.Слава на патриарх Даниил
105
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Чакам с нетърпение закриването
104
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 97 Да. Официално МОК казаха, че било някаква картина с Дионис. Има нещо странно, обаче. На тази картина няма човек с ореол като в сценката, докато в Тайната вечеря има- Исус. Още по-странното. "Исус" от сценката- фината кака, дето била транс лезбийка, та може би е мъж, пуска в Туитър "Участвах в новото Евангелие". Часове след това трие поста си и пише, че е участвала в сценка по картината с Дионис. А сега, де... Даже и в извинението говорителката на МОК забрави за Дионис.
103
6
 
15
 
! Отговори
ИХТУС преди 1 месец
като чета коментарите разбрах, че българите в голямата си част са невярващи. Техен избор. Но Исус казва, че друг вариант е вярата в Мамона, бога на парите. А това води до духовна смърт. Парите ви убиват духа и ставате татуирани батки. А руската църква е дете на българската. Няма как да прекъснем връзката си.
102
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Достойно!
101
10
 
24
 
! Отговори
Лудото Ленче преди 1 месец
Браво на нашата църква за позицията и за навременната реакция !!! Четейки коментарите под статията обаче ... разбирам ,че много от коментиращите са изпаднали в мозъчна смърт!!! Прости,елементарни ,объркани глави ....хора без морал ,без ценностна система ,НЕ грамотни ,злобни ,вулгарни .....жалко е и много тъжно !!! Това са резултатите от т.н. " Нов цивилизационен избор" и т.н. " Нови ценности " ,които направо ни занулиха като хора ,като народ и като държава !!!
100
11
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Християнските и традиционни ценности у Бугаристан са мятане на салфетки, дънене на мазна гнусна чалга, алкохол на килограм и малко райски газ и после палене на една свещичка веднъж годишно
99
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Достоен!
98
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Т.е. да разбираме, че църквата е била съблазнена от видяното. Ох милите, да кажат по 10 пъти Отче наш и ще им се размине. Пак ще получават ролекси и коли.
97
12
 
3
 
! Отговори
БПЦ преди 1 месец
Е атавистична институция. Както един комунист прозря, опиом за народите. Както и всяка една религия. Там където заблудата и страха на политиците не помагат, се изиграва религиозната карта. Масите трябва да работят, да си плащат и въздуха и да си кротуват. Всичко останало е грешно. Християнски морал, евангелиски ценности, глупости на търкалета. Коя лицемерна и похотлива келимявка ги спазва?!