Църквата за откриването на Олимпиадата: Смут, съблазън и оскърбление

Ние сме за християнска Европа, която уважава и почита историята и корените си
Обновена: 30 юли 2024 12:34 | 30 юли 2024 12:34, Елка Василева
195
Църквата за откриването на Олимпиадата: Смут, съблазън и оскърбление
Снимка: архив, БГНЕС

Пошлостта и идейната безвкусица са само част от проблема – това се казва в изявление на Светия Синод на Българската православна църква във връзка с церемонията по откриването на олимпийските игри в Париж.

Още по темата
„Безспорна истина е, че повече от две хиляди години до днес в основата на европейската цивилизация стои християнството, стоят християнските ценности и добродетели, т.е. Христовата евангелска нравственост и светоглед. Християнството е оставило своя незаличим отпечатък върху всички сфери на човешкия живот и култура, а земният живот на нашия Господ Бог и Спасител Иисус Христос и на Неговите ученици и последователи е послужил за вдъхновение при създаването на най-великите произведения на човешкото изкуство.

Преди броени дни целият християнски свят беше смутен, съблазнен и оскърбен от представлението при откриването на XXXIII Летни олимпийски игри във Франция. Представените художествени образи – независимо от декларираните от организаторите мотиви – противоречат и са напълно несъвместими с християнската евангелска нравственост, с християнския духовен живот, но също така и със здравия човешки разум, с естественото човешко право, с вековните европейски естетически критерии, както и с класическия идеал за красиво – здрав дух в здраво тяло, заложен в идеята на Олимпийските игри. Пошлостта и идейната безвкусица са само част от проблема. Много по-важният въпрос обаче остава за предизвикателното, дискриминационно и оскърбяващо религиозните чувства на вярващите християни отношение, което ние не можем да приемем и да премълчим. Тук Христос е категоричен: «Който съблазни едного от тия малките, които вярват в Мене, за него е по-добре да му надянат воденичен камък на шията и да го хвърлят в морската дълбочина. Горко на света от съблазните, защото съблазни трябва да дойдат; обаче горко на оногова човека, чрез когото съблазън дохожда» (Мат. 18: 6-7).

Множеството критични гласове, които се чуват от няколко дни насам, свидетелстват за това, че християнска Европа е жива, а опитите за нейното дехристиянизиране и дехуманизиране няма да успеят. Защото историята е доказала, че всички опити за борба срещу Христа и светата Му Църква са завършвали с неуспех и са претърпявали крушение.

Пътят на нашия народ е европейският път, но ние сме за християнска Европа; за Европа, която уважава и почита своята история и корени. Убедени сме, че без реална, жива вяра в Христа и в непреходните християнски ценности, Европа няма и не може да има бъдеще“, заявява Светият Синод.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


195
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
136
8
 
11
 
! Отговори
Богослов преди 1 месец
Посланието е ясно за всеки смирен християнинПошло показване от страна на сатанистите, на четвъртият конник на апокалипсисаВярвам, че Христова та вяра ще надделее и змеят отново ще бьде прободен от божието копие
135
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не знам - това олимпиада ли е или е вакханалия - раздадоха хиляди презер ва тива на спортистите, сякаш са на п0p н0 състезание, рекламират всякакви напитки и извращения?Май отговорът е " Франсета, сър, 0бpa тни, сър !"
134
2
 
15
 
! Отговори
до 127 преди 1 месец
Църквата не бива да заема позиция, само когато има подигравка с вярата, а и когато има въпрос, който разделя православните. Войната в Украйна е такъв въпрос, нашият народ е разделен, а БПЦ мълчи. Защо?
133
3
 
8
 
! Отговори
До 134 преди 1 месец
Не е вярно, че католиците стоят кротко - шефа на католическата църква в Малта например изригна след откриването на олимпиадата. Във Франция пък се събраха хиляди да пеят християнски песни.
132
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
България била нормална държава... Затова сме номер едно по алкохолизъм, дрога, проституция и домашно насилие в цяла Европа. Родителите се друсат пред децата си; осакатили момичета с макетни ножчета ги пускат под домашен арест; калпави и неадекватни шофьори газят наред; бивши и настоящи полицаи тормозят обикновените българи, но не закачат ромите. Кое е нормалното в тази държава?
131
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 7878 Всъщност не само от този кардинал. Масовата реакция е такава. Всъщност повечето, които говорят за това, са протестанти. Католиците в Европа като цяло стоят кротки в момента, но в САЩ, Канада и Австралия коментатори и медии вдигат пушилка до небесата.Там масово са протестанти, а не католици. Като че ли православните и католиците някак си сме приучени да ни е срам от вярата ни заради постоянните атаки на левите още от времето на соца.Протестантите си ходят редовно на църква и не ги бръсне
130
2
 
1
 
! Отговори
Тхеодоре Ушеф преди 1 месец
Тхеодоре Ушеф не харесва това!
129
1
 
15
 
! Отговори
Батя ви преди 1 месец
Няма значение картина, пир, християнско, езическо, или друго! НЯМА място драг шоу на откриване на олимпиада!!!
128
2
 
14
 
! Отговори
до точен преди 1 месец
Да кажеш, че България е нормална държава, трябва да имаш много извратено чувство за хумор.
127
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Размисли 2 Та сега дали МОК, френското правителство(защото е минало одобрение в комисии и т.н.) и левичарите имат двоен стандарт. Искали да покажат "включване" и толерантност към всички групи. Как? С оскверняване на символ на вярата на 2.4 милиарда християни и всъщност подигравка и с мосюлманите, защото според тях пророк Исса(Исус) ще се върне в деня на Армагедон и тогава ще дойде божието царство. "Толерантни сме, ама не и към тези, към които ни отърва."
126
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
България е родина на Вампира от Созопол! Защо се срамуваме да се наречем българи?
125
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Запомнете тези имена Бурунди и Буркина Фасо хахахахахах Това са нашите братя хахахаха
124
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Размисли 2 Какъв двоен стандарт демонстрира БПЦ? Русия или някой друг да е обидил църквата по такъв начин публично? Позиция на тема Украйна е съвсем друга тема и няма как да се брои за двоен стандарт, защото война не е равно на подигравка с вяра. Примерно арабите могат да направят зулумите с Шарли Ебдо заради карикатури на Мохамед, но в същото време да не осъждат воюващи в Сирия като неверници, нали? А за двоен стандарт при МОК в следващ коментар, че няма да има място...
123
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Откриват олимпиадата без стадион! Можеха да източат и реката хахахаха
122
5
 
15
 
! Отговори
Точен преди 1 месец
Враговете на България нападат Българската Православна църква отдавна. В случая позицията на БПЦ е принципна, нормалните хора, а те са все още поне 90 %, я подкрепят. Дано България остане нормална държава!
121
1
 
11
 
! Отговори
7878 преди 1 месец
При откриването, относно галопиращия конник през река Сена, според един католически кардинал, това бледо нещо е четвъртия последен конник на апокалипсиса.
120
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Изловени и заклеимени не е същото,като официално пропагандирани на най-големия спортен форум.Извратеняци е имало и ще има докъто свят светува, краскаи се където искаш и с когото си искаш =проблема си е твои ,но ЛФК пропагандата на държавно ниво е гнусотия.Французите удариха дъното
119
16
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Френският народ си има държава и прави в нея това,което му харесва! Те откровено показаха ,че не се срамуват и не налагат забрани на всичко,което е в човешката природа ! Цинично е, че баш руските пропагандисти тръгнаха да дават оценки за откриването на Олимпиадата! Не са минали и 6 месеца ,откакто в Москва бяха изловени почти голи цяло заведение руски хайлайфни персони ,барабар с наш Киркоров.Та и нашата Църква,за чиито потайни слабости знаем много добре,нека не е от тези,които хвърлят камък!
118
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Русия организира Сатанияда, българският путиниарх Сатанаил е приел поканата. Отряд черни гяволи ке се драпат по раса
117
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ОЛИМПИАДАТА СЪЩЕСТВУВА МНОГО ПРЕДИ ДА СЕ ПОЯВАТ ХРИСТИЯНИТЕ. ЦЪРКВАТА ДА СЕ ПЕРЕ.