Църквата за откриването на Олимпиадата: Смут, съблазън и оскърбление

Ние сме за християнска Европа, която уважава и почита историята и корените си
Обновена: 30 юли 2024 12:34 | 30 юли 2024 12:34, Елка Василева
195
Църквата за откриването на Олимпиадата: Смут, съблазън и оскърбление
Снимка: архив, БГНЕС

Пошлостта и идейната безвкусица са само част от проблема – това се казва в изявление на Светия Синод на Българската православна църква във връзка с церемонията по откриването на олимпийските игри в Париж.

Още по темата
„Безспорна истина е, че повече от две хиляди години до днес в основата на европейската цивилизация стои християнството, стоят християнските ценности и добродетели, т.е. Христовата евангелска нравственост и светоглед. Християнството е оставило своя незаличим отпечатък върху всички сфери на човешкия живот и култура, а земният живот на нашия Господ Бог и Спасител Иисус Христос и на Неговите ученици и последователи е послужил за вдъхновение при създаването на най-великите произведения на човешкото изкуство.

Преди броени дни целият християнски свят беше смутен, съблазнен и оскърбен от представлението при откриването на XXXIII Летни олимпийски игри във Франция. Представените художествени образи – независимо от декларираните от организаторите мотиви – противоречат и са напълно несъвместими с християнската евангелска нравственост, с християнския духовен живот, но също така и със здравия човешки разум, с естественото човешко право, с вековните европейски естетически критерии, както и с класическия идеал за красиво – здрав дух в здраво тяло, заложен в идеята на Олимпийските игри. Пошлостта и идейната безвкусица са само част от проблема. Много по-важният въпрос обаче остава за предизвикателното, дискриминационно и оскърбяващо религиозните чувства на вярващите християни отношение, което ние не можем да приемем и да премълчим. Тук Христос е категоричен: «Който съблазни едного от тия малките, които вярват в Мене, за него е по-добре да му надянат воденичен камък на шията и да го хвърлят в морската дълбочина. Горко на света от съблазните, защото съблазни трябва да дойдат; обаче горко на оногова човека, чрез когото съблазън дохожда» (Мат. 18: 6-7).

Множеството критични гласове, които се чуват от няколко дни насам, свидетелстват за това, че християнска Европа е жива, а опитите за нейното дехристиянизиране и дехуманизиране няма да успеят. Защото историята е доказала, че всички опити за борба срещу Христа и светата Му Църква са завършвали с неуспех и са претърпявали крушение.

Пътят на нашия народ е европейският път, но ние сме за християнска Европа; за Европа, която уважава и почита своята история и корени. Убедени сме, че без реална, жива вяра в Христа и в непреходните християнски ценности, Европа няма и не може да има бъдеще“, заявява Светият Синод.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


195
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
156
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А помислете защо МОК скри видеото от официалния сайт???? Гъбаркат ви както си искат
155
20
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Каква е работата на църквата да коментира светски събития. Повечето сме възмутени от видяното, но това не е тяхна работа. Те си имат бизнес, притежават милиарди, а един човек не са подпомогнали. Не държавата трябва да раздава храна и подслон при нужда, а тяхна. Да си гледат задълженията и да не се бъркат в живота на хората, че някои изтрещяват и им прехвърлят всичко. Вяра ли, те само далавери познават.
154
13
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Поповете да си бяха угасили телевизорите като не им харесва откриването, а те гледали с жадни очи, пот на челото и овлажнели ръце ... И после са против съблазънта?!!! Пълно лицемерие!
153
11
 
16
 
! Отговори
МЛАДЕЖ преди 1 месец
Както винаги нашата църква се показа като ретроградна институция.Само знае да критикува,но не и да привлича към сее си повече вярващи.Пълна с хора от далечното ДС минало.
152
12
 
9
 
! Отговори
Е, благодарим преди 1 месец
На църквата! Най-после!
151
20
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Русия е най-голямото зло на земята.
150
12
 
13
 
! Отговори
Бръздар Плугарев преди 1 месец
Гундяев и путев се молят пред черен олтар на фуражката на хитлер, какъв е проблема с елгебетето тогава?
149
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Скрити в църквата и само с мърморене. Истинскияте християни са били мъченици , толква силно са вярвали , че са умирали в протест за нещо което не са съгласни и това толкова е потрисало неверниците ,че те са ставали вярващи." - Да, като са отлазвали, да се отричат от вяратя си, а не като са правили протести против LGBTQ.
148
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ясно, то в заглавието е обобщено. Поповете са смутени, защото са били съблазнени и се оскърбяват, когато хората съзират фалша им.
147
14
 
18
 
! Отговори
Вьзмутен преди 1 месец
Дори ислямски Иран се вьзмути и осьди тия пошлости и подигравки с тайната вечеря и името христовоТакава гнусотии рядко може да се измисли дори от най вьрли сатанисти
146
15
 
17
 
! Отговори
А бе преди 1 месец
Бих разбрал позицията на БПЦ,ако винаги е била така принципна ! Но къде беше тя ,когато СССР водеше война с Афганистан и в същото време организира Олимпийски игри в Москва,на които го нямаше повече от половината свят? Ами днес,пак е Олимпиада,а Русия пак е разгърнала война,и пак мнозинството от света е срещу нея! БПЦ няма мнение за толкова рещаващ въпрос като военното братоубийство,но за някакъв не/културен момент от Олимпийското откриване,написа цяла декларация???
145
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Май им хареса откриването, щом сега се сетиха да го отричат.
144
2
 
10
 
! Отговори
А вие къде сте? преди 1 месец
Скрити в църквата и само с мърморене. Истинскияте християни са били мъченици , толква силно са вярвали , че са умирали в протест за нещо което не са съгласни и това толкова е потрисало неверниците ,че те са ставали вярващи. Сега виждам само тежки неразбиерами ритуали и мъмрене. Свети Кирил когато е създавал азбуката е казал на диспута - няма ли едно слънце за всички? за да се води службата славянски. След 1200 години пак се кара с някъкъв неразбираем език заучени заклинания.
143
7
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Попове ще говорят за морал, те това което проповядват не го спазват. Да направят по един Ленински съботник и почистят дупките, в които са се превърнали местообиталищата им. Всеки е свободен да живее в мрачните векове, но те някак го съвместяват и с комунистическите разбирания и се кланят на пРосийския си господар, а не на Бог.
142
15
 
12
 
! Отговори
Достойно ест! преди 1 месец
Достойна позиция на светите отци на Българската православна църква и предупреждение към всички християни да не участват в бала на сатаната и неговите зрелища и изкушения, дори когато са замаскирани като спортни състезания.
141
20
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Българската църква има за задача от Кремъл да хули всичко западно.Долу патриарха.
140
8
 
13
 
! Отговори
Драматиков преди 1 месец
Специално алчната правосланвна църква в която поповете са отрупани със злато , носят часовници за по 3 бона и карат скъпи коли да не се правят на морални стожери. А когато руските попове тръгнат в бой да *** за вярата, а не да карат обикновените холопи да гинат под предлог че те самите са избрани от бог , тогава родните друзя да ми ги дават за пример.
139
19
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Сега разбрахте ли защо Путин влезе в антихристите от Украйна и защо Русия не участва на Олимпидата на Изв рате няците ?
138
6
 
0
 
! Отговори
Пачо преди 1 месец
Вие сте христяни, управлаващите сатанисти... и така...
137
6
 
6
 
! Отговори
Защо? преди 1 месец
При тази наглос на тези ЛПГС или каквито и да са, не трябва да се иска прошка и да се пеят християнски песни ! Пошлостта трябва са се идкоренява !