Жените са амбициозни и не заслужават ниско заплащане

БВП се свива, нямаме чужди инвестиции
30 юли 2024 12:18, Инна Ангелова
106

Данните от доклад за равнопоставеността показва, че мъжете получават по-високи заплати в повечето отрасли. Жените обаче ги превъзхождат откъм амбиции. В студиото на “България сутрин” Надя Василева каза, че условията, предлагани и на мъже, и на жени, трябва да бъдат равни.

“Да имат еднакъв опит, да са завършили едно и също. Това няма как да стане, защото всички ние сме индивидуалисти и разполагаме с качества, които само ние притежаваме и на тази база работодателите формират заплащането. Друг е въпросът ние как можем да се продадем като кандидати. Най-важният фактор трябва да бъдат извършените и получени резултати накрая", заяви председателят на Конфедерацията по заетостта.

Василева допълни, че ЕС налага директиви, според които не трябва да има разлика между кандидати от женски и мъжки пол за една позиция.

"Дамското население определено доказа през годините, че може да изпълнява доста мъжки професии, както и обратното, така че не бих разграничавала мъжки и дамски професии. Жените сме доста амбициозни и се опитваме да влезем в бордове и да взимаме решения”, допълни Василева пред  Bulgaria ON AIR.

Според нея с развитието на света семейните бизнеси винаги са били подпомагани от младото поколение.

"Жестока нужда от работна ръка имаме във всички сектори, което е голям проблем и продължава да се задълбочава. Отдавна говорим, че се налагат промени в законодателството. Имаме много млади хора, които искат да работят, но са под 18 години. Има синове и дъщери на мои колеги, които лятото могат да се включат в работен процес с подходящи условия. Липсата на кадри, която е хронична в България, определя такъв процес - по-рано започване на работа и по-късно свършване. Когато нямаме кадри, ние трябва все пак да запълним отворените работни позиции", коментира гостът.

Надя Василева е на мнение, че БВП на страната ни ще продължава да се смалява, а проблемът с липсата на чужди инвестиции ще расте.

"Ние нямаме сериозно правителство от доста време и този процес не помага на пазара на труда. Никога не сме били в такова състояние да нямаме чужди инвестиции, както е в момента. Навсякъде проблемът е много сериозен. Демографската ни структура е изключително неблагоприятна и имаме хора, които излизат да работят навън, много повече от такива, които идват да работят при нас”, посочи тя.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


106
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
78
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
взИма по-малка заплата от мъжа лекар поради факта, че е жена - специално в България няма такова разделение още от времето на социализма и на бай Тошо, когато имате истински профсъюзи, за разлика от сега. И се пише взЕма, а не взИма, неграмотнико, дето много си внимавал в час :)
77
4
 
4
 
! Отговори
До Анонимен 65 преди 1 месец
Зимна нощ, този високото напрежение го удря волтова дъга понеже не е слушал много в часовете. Изпържва се и линейката го кара за да го прегледа лекарката, която обаче взима по-малка заплата от мъжа лекар поради факта, че е жена.
76
1
 
4
 
! Отговори
До Анонимен 77 преди 1 месец
Ти май живееш в паралелна вселена.Акушерката изражда бебето, лекаря идва да я закърпи.
75
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
мъж израждащ бебе не съм виждал - не си виждал акушер-гинеколог?????? Ти какъв си бе, всяка българска жена е виждала акушери
74
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен 65 преди 1 месец
Зимна нощ с обилен снеговалеж и силен вятър, -20 градуса студ. Скъсан кабел за високо напрежение 20 000 волта. Авариен екип влиза в понижаващия траф от 20000 на 380 волта да изключи предпазителя. Вътре влага и конденз, може да те треснат 20 000 волта от 10 метра. После катериш 20 метра железен стълб да опъваш скъсан кабел на силен вятър при -20 през нощта. Касиерката работи в стая с климатик от понеделник до петък от 8 до 17 ч. После защо мъжете вземат повече? Ами да дойде жена в аварийния екип.
73
3
 
2
 
! Отговори
До Анонимен 65 преди 1 месец
И аз мъж израждащ бебе не съм виждал, но ако има такъв той няма да взима по-малко от жедата , със сигурност.
72
3
 
4
 
! Отговори
Баба Гица преди 1 месец
До хахахаХО. На баба тройкаджията. Засегна ли се нещо? Или си от повтарячите, че не можеш даже елементарни неща да вденеш. Ми трябва да виниш двете си баби, защото всяка интелигентност се предава по майчина линия. И после мъжете си вземат някоя джукеста кухха леййка за майкка на децата им и се чудят защо са първосигнални децата. Кой разбрал, разбрал. Веднага щом кръвта ви слезе в долната глава, не остава никаква мисъл в горната. После жените ви криви.
71
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен 65 преди 1 месец
най-добрият онко-лекар в България е жена - нямам абсолютно нищо против най-добрата онко-лекарка в България да взема най-много пари в медицинския отрасъл. Както и една жена да влезе в трафопост с 20 000 волта напрежение или да се покатери на стълба да опъва скъсани кабели през зимата и да взема повече от един мъж на касата с климатик, но обикновено е обратното, аз жена на линията за високо напрежение досега не съм видял
70
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Жените са от реброто на мъжа,никакви заплати да снасят деца и тва е
69
1
 
6
 
! Отговори
Хахахахаха преди 1 месец
До 58, абсолютни глупости ни написал. Има повече фалирани бизнеси от мъже и жените няма да могат да ви догонят. Квотите се случват в главата ти. За образование дори не отваряй дума, а виж статистиката. Иначе що касае конгнитивни способности.... твоите не съществуват :) четете ги тези научни изследвания. Там ясно е написано, че между мозъкът на мъжете и женитя НЯМА разлика. Но ти си иммббецил + инсел и за това пишеш тъпотии. Родите 1 ти е жена нали? И тя е най-проосттата :) Ти си доказателство.
68
4
 
5
 
! Отговори
До хахаха преди 1 месец
Ти сравняваш круши с малини и за това ще продължиш да си бъркаш бетона. Ако обаче сравниш лекар(например) мъж и жена , винаги мъжа е с по-висока заплата, независимо от придобитите знания и компетентност.Дори стартовата заплата за една и съща длъжност се различава. ВденА ли?
67
0
 
7
 
! Отговори
Ами преди 1 месец
Само с амбиция не става, трябват способности и възможности
66
1
 
3
 
! Отговори
До Анонимен 65 преди 1 месец
Ти ако разсъждаваш толкова недъгаво вероятно си на минимална заплата.Когато сравняваме заплащането на мъже и жени се съпоставят мъж и жена работещи една и съща професия и една и съща длъжност.Например най-добрият онко-лекар в България е жена... това обаче ти няма как да го знаеш
65
3
 
6
 
! Отговори
хахаха преди 1 месец
Ела да бъркаш бетон *** амбциозната! Бачкаш един месец наравно с мъжете и получаваш същите пари, проблем няма! Каква дискриминация, торбата цимент е 50 кила, дигаш и сипваш в бъркачката , еднакво за мъж е и жени:)
64
2
 
4
 
! Отговори
До cunimi ku... преди 1 месец
Всъщност доста: Гърти Кори- една от основателките на съвременната медицина, Мария Кюри -всеки знае коя е,Мария Майер- физик и математика,Дороти Ходжкин- физик, Розали Ялол- медицина, Барбара Макклинтък- медицина,Рита Леви -медицина.Ако те интересува мога да продължа да изреждам.
63
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
мъжете получават по-високи заплати в повечето отрасли - лекарите получават повече от медицинските сестри и санитарките, шофьорите получават повече от кондукторите и продавачките на билети, един електротехник, който влиза в трафопостове с напрежение 10000 волта и опъва жици на -20 градуса през зимата през нощта получава повече от една касиерка или инкасаторка, която обикаля електромерите от понеделник до петък от 8 до 17 часа
62
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И Сатанистите също са амбициозни, ерго.... Ай, чупката бе!
61
3
 
8
 
! Отговори
До Анонимен 49 преди 1 месец
Викаш наркоманията и разврата са само за мъжете. В крайна сметка деца и семейство се правят от двама, така, че да обясняваш -жени правете деца е меко казано нелепо.Мъжете в днешно време са абсолютно неспособни да поемат отговорност.Друг е въпроса,че всички много искате свястна жена ама я търсите в чалготеката.
60
2
 
7
 
! Отговори
До Хахаха преди 1 месец
Дай да ги видим тези фирми съсипани от жени.Аз работя във фирма с 90% жени.Развиваме се перфектно, печалбата за три години е нараснала с 22%.Всички ръководни длъжности освен правен отдел се заемат от жени, така , че е тези комплексарски коментарчета някъде другаде.
59
1
 
7
 
! Отговори
Шоп Наумов преди 1 месец
Туй бабе наред ли е с главътъ?