Жените са амбициозни и не заслужават ниско заплащане

БВП се свива, нямаме чужди инвестиции
30 юли 2024 12:18, Инна Ангелова
106

Данните от доклад за равнопоставеността показва, че мъжете получават по-високи заплати в повечето отрасли. Жените обаче ги превъзхождат откъм амбиции. В студиото на “България сутрин” Надя Василева каза, че условията, предлагани и на мъже, и на жени, трябва да бъдат равни.

“Да имат еднакъв опит, да са завършили едно и също. Това няма как да стане, защото всички ние сме индивидуалисти и разполагаме с качества, които само ние притежаваме и на тази база работодателите формират заплащането. Друг е въпросът ние как можем да се продадем като кандидати. Най-важният фактор трябва да бъдат извършените и получени резултати накрая", заяви председателят на Конфедерацията по заетостта.

Василева допълни, че ЕС налага директиви, според които не трябва да има разлика между кандидати от женски и мъжки пол за една позиция.

"Дамското население определено доказа през годините, че може да изпълнява доста мъжки професии, както и обратното, така че не бих разграничавала мъжки и дамски професии. Жените сме доста амбициозни и се опитваме да влезем в бордове и да взимаме решения”, допълни Василева пред  Bulgaria ON AIR.

Според нея с развитието на света семейните бизнеси винаги са били подпомагани от младото поколение.

"Жестока нужда от работна ръка имаме във всички сектори, което е голям проблем и продължава да се задълбочава. Отдавна говорим, че се налагат промени в законодателството. Имаме много млади хора, които искат да работят, но са под 18 години. Има синове и дъщери на мои колеги, които лятото могат да се включат в работен процес с подходящи условия. Липсата на кадри, която е хронична в България, определя такъв процес - по-рано започване на работа и по-късно свършване. Когато нямаме кадри, ние трябва все пак да запълним отворените работни позиции", коментира гостът.

Надя Василева е на мнение, че БВП на страната ни ще продължава да се смалява, а проблемът с липсата на чужди инвестиции ще расте.

"Ние нямаме сериозно правителство от доста време и този процес не помага на пазара на труда. Никога не сме били в такова състояние да нямаме чужди инвестиции, както е в момента. Навсякъде проблемът е много сериозен. Демографската ни структура е изключително неблагоприятна и имаме хора, които излизат да работят навън, много повече от такива, които идват да работят при нас”, посочи тя.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


106
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
0
 
10
 
! Отговори
Смех на кубченца! преди 1 месец
Даааа няма типично мъжки или типично женски професии. Пълно е с жени при нефтодобивниците по нефтените платформи в северно море, пълно е и с жени при полагащите асфалт и хидроизолации по покривите при 45 градуса жега. Тоо пази боже от мъж - състезател по синхронно плуване, но ..... Дами, няма спор, че сте умни, но не се обитпвайте да бъдете мъже - не е готино.
57
8
 
3
 
! Отговори
Хахаха преди 1 месец
До Баба Гица Жените са и винаги ще си останат просто зубърки. Могат да ``пеят урока`` но никога няма да разберат същността на му! Изключително некомпетентни сте и ниско квалифицирани. Вижте какво се случва в Щатите, пък и в ЕС - въпреки DEI политиката, там където се наемат жените заради квотите, компаниите страдат. Много се примерите, в които жените провалят процъфтяващи преди това бизнеси!!! Компаниите вече започват да избягват наемането на жени, предпочитат да плащат глоби.
56
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Жените получават по-ниски заплати, защото се съгласяват по-лесно на по-лоши условия. Това е, научете се да настоявате за по-високи възнаграждения и няма да има неравенство.
55
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Само истинските мъже умеят да си клатят шишарките
54
4
 
9
 
! Отговори
Баба Гица преди 1 месец
Не търсете справедливост. Повечето шегове са мъже и на жена няма да платят повече, колкото и да е добра в професията. Има много професии, където мускулите не са важни, а относно интелигентността, жените са по- напред (затова в професионалните училища и университети имаше квоти за мъже, защото са с по- нисък бал. Но тъъъпунгерите си мислят, че като имат пиккало, значи са по- умни. Но на всеки тарикат му излиза късмета да го работи някоя жена. Та има възмездие. Този с юмруците големи мъже, няма що
53
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тая я вземам на село да копа с мотиката у ТКЗС-то :)))
52
1
 
1
 
! Отговори
:) преди 1 месец
Колкото и ниско да ми заплатят или пък високо, все ще съм на печалба. :)
51
1
 
8
 
! Отговори
гфхгф преди 1 месец
феминизми
50
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До много ми е интереснозаплатите са тайна за да могат работодателите да дават нееднакви заплати и да унижават работниците си. Заплатите трябва да станат публични и в един момент това ще доведе до вдигането им затова работодателските алчници манипулират
49
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Алоо , женички , бъдете нежни , красиви , и с почертана женственост , не си съсипвайте женствеността , необходими сте ни , както и ние на вас ... Най-хубавото и стойностно е СЕМЕЙСТВОТО , сам човек е за тоалетната , самотата е страшна без някой до теб !МЕРСИ !И НАЙ-КРАСИВИТЕ ЖЕНИ В СВЕТА СА , --- БЪЛГАРСКИТЕ ЖЕНИ !
48
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Жените не изпълняват женската си роля, България изчезва, деца не се раждат, няма здрави семейства, изневери, разврат, нарокомании и алкохолизъм сред жените. Гледат единствено да се хванат с някой глупав с пари. След което яйчниковия резерв в един момент свършва а те се сещат че са ударили дъното.
47
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
за капитализма няма никакво значение дали си мъж или жена. Всичко е въпрос на ефективност и договаряне.
46
2
 
6
 
! Отговори
много ми е интересно преди 1 месец
Незаконно (и подсъдимо) е някой да ти гледа или разпространява информацията от фиша за заплатата. Хай-малкото, повечето хора не са способни да асимилират и съппоставят разликите в дейността, умението, извънредния труд, премии и т.н. в рамките на една фирма. Доберат ли се до чужд фиш, често оклеветяват човека без да се усещат, че са в голяма грешка.. Тогава питам: как въобще е законно да се правят глуп.ави, осреднени статистики лишени от контекст и да се дискутират по телевизията, целящи промени?
45
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Работата на жените е да си седят вкъщи, да гледат домакинството и децата.
44
1
 
8
 
! Отговори
До Жена /32/ преди 1 месец
Не е много ясно какво точно предлагаш - на всички мъже ли да се дават двойни заплати само заради това, че са мъже или такива заплати да получават само семейните мъже? Ако предлагаш второто, сещаш ли се кои щеполучават най-най-високите заплати? Общаците и хамалите от веселия етнос. Сега пак им се дават такива пари, но не на мъжете, а на жените, раждащи от тях.
43
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Полът е социална конструкция. Всеки мъж трябва да има право да се определи като жена и в крайна сметка да получи висока заплата.
42
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Аз мисля , че Путин е виновен ПАК !
41
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Жена - Подозирам, че си мъж който е избрал за ник думата "жена". Дори високоплатена жена ще предпочете да си остане у дома 10-ина години, за да роди и отгледа 2-3 деца, ако съпругът й ще бъде в състояние да издържа цялото семейство през този период.
40
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Жените и мъжете не са равни и никога няма да бъдат равни - стига вече с тези глупости за равенства! Единственото полезно равенство е това пред закона, всички останали равенства в социално-икономически план водят до деградация и мизерия. Мъжете са мъже, а жените да жените, защото очевадно има полови различая, различни социални роли. С една директива не може да се променят милионите години еволюция и природните закони.
39
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Кучето е пръв приятел на мъжа а жената е на 36 място след колорадския бръмбър