Проф. Димитър Шишков: На раково болни се правят осакатяващи операции

Здравето на пациента не ги интересува, а усвояването на средствата
31 юли 2024 16:00, Елка Василева
112
Проф. Димитър Шишков: На раково болни се правят осакатяващи операции
Снимка: архив, БГНЕС

Зачестяват случаите на онкологично болни пациенти, които идват в Клиниката по урология на Университетската болница в Пловдив, след като са били лекувани около 2 години неправилно в други медицински звена.

За това алармира пред БНР началникът на клиниката проф. Димитър Шишков. Според него е налице целенасочено източване на Здравната каса.

Болни от рак биват лишавани от шанса да бъдат лекувани по най-добрия начин, категоричен е урологът.

Идват пациенти, които повече от 2 години се лекуват в различни медицински звена или в едно, като през това време дълго време се усвояват клиничните пътеки и се издърпват парите от Касата, разказва проф. Шишков. Така, попадайки в неговата клиника, подобен пациент "вече трудно може да бъде опериран или лекуван радикално".

По думите му не става дума за некомпетентност, а за финансови мотиви.

Болни с рак, при които е можело да бъде направена операция за смяна на пикочния мехур, са били лишени от шанса да бъдат лекувани по най-добрия начин, да водят нормален начин на живот и до края на дните си са принудени да понасят дискомфорт, изтъква проф. Димитър Шишков.

У нас операции за смяна се извършават единствено в ръководената от него клиника, като вече има над 700 оперирани – успех, който е на световно ниво, подчертава той.

Урологът смята, че вместо това се правят "осакатяващи операции".

"Когато дойдат тези пациенти, вече оперирани, те задават въпроса – а сега може ли да ми направите нов мехур? Не, не може."

Пациентите не се насочват бързо към специализираните онкологични звена или към място, където може да бъде извършена радикална операция, смята урологът.

"Явно здравето на пациента не ги интересува. Интересува ги усвояването на средствата", прави равносметка проф. Шишков и обобщава - наблюдава се като тенденция печалбарството.

Системата на клиничните пътеки, делегираният бюджет и постоянното разкриване на нови болници води до голям проблем – усвояване на пари и бюджетиране на отделни звена, коментира специалистът.

"Делегираният бюджет, тези т.нар. клинични пътеки, които са единствени в целия свят – защо всички се отърваха, а ние не? Защото само оттук може да се контролира потокът от пари. Защо продължава отварянето на нови болници? Не знам откъде идва персоналът", казва проф. Шишков.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


112
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
2
 
14
 
! Отговори
ввввв преди 1 месец
това е ако е народ аз съм трамвай !
53
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И при комунизма бяхте недоволни.
52
0
 
25
 
! Отговори
аааа 2 преди 1 месец
хората ги оперират по болниците и умират българина седи и гледа и" разсъжавадава " мъдри мисли в нета и по градинките и кафетата ....и не му пука ! какъв " народ " ....
51
12
 
5
 
! Отговори
G преди 1 месец
Само той е доцент във Вселената
50
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Аз имам такъв въпрос към компетентните органи: Извършват ли се тестове на видове лечения, внесени отвън, не достатъчно тествани, или въобще нетествани, скъпи, но със спорен ефект, но за сметка на това с най-нова техника, работеща на "съвършено нов принцип".
49
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Емигрант И като се събуди потен ли беше? Лъжец!
48
2
 
18
 
! Отговори
бг смешки 2 преди 1 месец
какъвто народа такава му и държавата- демек никаква !
47
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Я па ти.. Не съм 38, ама да ти кажа - на заплата, твърда, не зависеща от това колко дълго ще е болен пациента, и колко много са му пациентите, и съответно колко дълго ще му плаща държавата, за неговото оздравяване. Сега някои не оздравяват въобще, и "след дълго боледуване" и "борба с ..."
46
1
 
11
 
! Отговори
Чичо Манчо преди 1 месец
До Анонимен 43 Дано не ти се наложи да се наредиш на тази опашка . Друга песен ще запееш.
45
3
 
8
 
! Отговори
Емигрант преди 1 месец
До 32 анонимен"до до 27" - първо ти знаеш ли аз какво риболовствам, че си задал този ттъп въпрос ? Така, в Испания можеш да ловиш с лодка /надуваема/ там където е разрешено, но задължително със спастелна жилетка, второ аз практикувам шаранджийски риболов с радиоуправляема лодка със сонар и GPS, имам право на две въдици за всички водоеми с по една кука, + дюшек за рибата и дезинфектант, имам и надуваема лодка която не съм използвал никога....за още информация питай ще ти отговоря !
44
6
 
6
 
! Отговори
аааа 2 преди 1 месец
българина бил страшно неблагодарен ! и на всичкото отгоре е и злобен и завистлив !
43
3
 
5
 
! Отговори
Я па ти.. преди 1 месец
До Анонимен 38 А какви са биле лекарите едно време ? Я поясни.
42
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Аз не мога да си обясня, защо винаги има опашки пред кабинетите на тези некадърници, явно им се мре бързо... :)))
41
3
 
25
 
! Отговори
Бай Чеп преди 1 месец
Спомних си един стар виц:" Мед.сестра пита лекаря: - Докторе, пациента дето го приехме вчера ще го лекуваме ли, или ще го оставим да живее?"
40
13
 
14
 
! Отговори
Помня преди 1 месец
До анонимен 15 При бай Тошо нямаше здравна каса. Всичко се поемаше от бюджета.Масово лекарите с по 250лв. заплата и никой не желаеше да се усъвършенства за 30-50 лева. Никакво модерна техника. Лекарите бяха доволни и от кило домашна ракия , вино или заклано пиле.И никой не смееше да гъкне.
39
9
 
6
 
! Отговори
Този преди 1 месец
проф. Шишков е син на топ активиста на СДС, Григор Шишков! Той го изстреля нагоре. На фона на мизерията в МБАЛ, клиниката по урология на професора е като Гранд Хотел. Понеже той дере жестоко болните!
38
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Лекарите вече не са като едно време.Само парите гледат и не ги интересува нищо!
37
2
 
11
 
! Отговори
до 30 преди 1 месец
Говоря за общите ни вноски на всички,а не дали е можело да стане или не.Ако всеки има партида както е в Германия как ще точат касата?!Или застраховка.Или поне още няколко здравни каси.
36
1
 
10
 
! Отговори
Българинът е преди 1 месец
е достигнал окончателно пещерният живот който доказва, че за всеки пещерняк няма други същества на земята, той е като кон с капаци който винаги си мисли, че всичко е само 5ака както той го чувства и преживява....какви сме жалки и трагични в мисленето....
35
2
 
12
 
! Отговори
яве преди 1 месец
До 17. И защо да има емигрантски коплекс Емигрант. Компекс от какво? Че е решил да живее навън, че разказва за неща различни от нашата шокираща действителност или че изказва собствено мнение, което между другото и аз подкрепям. Ти ако не вярваш това си е лично твой проблем, незнам защо говориш в множествено число. О, да вярно, ние Българите знаем и разбираме от всичко, особенно да плюем другия, то затова сме и на това дередже.