Проф. Димитър Шишков: На раково болни се правят осакатяващи операции

Здравето на пациента не ги интересува, а усвояването на средствата
31 юли 2024 16:00, Елка Василева
112
Проф. Димитър Шишков: На раково болни се правят осакатяващи операции
Снимка: архив, БГНЕС

Зачестяват случаите на онкологично болни пациенти, които идват в Клиниката по урология на Университетската болница в Пловдив, след като са били лекувани около 2 години неправилно в други медицински звена.

За това алармира пред БНР началникът на клиниката проф. Димитър Шишков. Според него е налице целенасочено източване на Здравната каса.

Болни от рак биват лишавани от шанса да бъдат лекувани по най-добрия начин, категоричен е урологът.

Идват пациенти, които повече от 2 години се лекуват в различни медицински звена или в едно, като през това време дълго време се усвояват клиничните пътеки и се издърпват парите от Касата, разказва проф. Шишков. Така, попадайки в неговата клиника, подобен пациент "вече трудно може да бъде опериран или лекуван радикално".

По думите му не става дума за некомпетентност, а за финансови мотиви.

Болни с рак, при които е можело да бъде направена операция за смяна на пикочния мехур, са били лишени от шанса да бъдат лекувани по най-добрия начин, да водят нормален начин на живот и до края на дните си са принудени да понасят дискомфорт, изтъква проф. Димитър Шишков.

У нас операции за смяна се извършават единствено в ръководената от него клиника, като вече има над 700 оперирани – успех, който е на световно ниво, подчертава той.

Урологът смята, че вместо това се правят "осакатяващи операции".

"Когато дойдат тези пациенти, вече оперирани, те задават въпроса – а сега може ли да ми направите нов мехур? Не, не може."

Пациентите не се насочват бързо към специализираните онкологични звена или към място, където може да бъде извършена радикална операция, смята урологът.

"Явно здравето на пациента не ги интересува. Интересува ги усвояването на средствата", прави равносметка проф. Шишков и обобщава - наблюдава се като тенденция печалбарството.

Системата на клиничните пътеки, делегираният бюджет и постоянното разкриване на нови болници води до голям проблем – усвояване на пари и бюджетиране на отделни звена, коментира специалистът.

"Делегираният бюджет, тези т.нар. клинични пътеки, които са единствени в целия свят – защо всички се отърваха, а ние не? Защото само оттук може да се контролира потокът от пари. Защо продължава отварянето на нови болници? Не знам откъде идва персоналът", казва проф. Шишков.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


112
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
74
0
 
32
 
! Отговори
Моника преди 1 месец
Не дамо в тсзи клиника и не е само д-р Шишков който алармира. Това е масова практика, просто преди скапаната операция те мотаят ту при тоя професор ту при друг. А те дори да имаш направление искат скромните 100 или 150лв.,а после се започва,, може и с направление. Ще те диспансеризираме". Само, че не стига само до тук, приемат за 3 дни които даже не са присъствени и пак с направление. А когато уж те исписват ти дават лекатства и те пращат в къщи за 3 месеца. И това се повтаря без конечно. Така е
73
46
 
3
 
! Отговори
Еее преди 1 месец
Много не-колегиално изказване. Има ли БЛС?
72
11
 
4
 
! Отговори
аз преди 1 месец
Толкова са заплатите на десетина лекари във България. Останалите хайдакат денонощно за 1500 лв.
71
2
 
59
 
! Отговори
Българин преди 1 месец
Жалко, че с действията на много безчувствени печалбари лекари в народа се сформира лошото мнение за една толкова уважавана навремето професия. Директори, професори, доценти не им стигнаха заплати от 40 000, 50 000 и 100 000 лв заплати, ами и тарифите им за 5 минути преглед 100-150 лв. Нека ние да събираме капачки за ковьози и линейки, защото болниците нямали пари, а те да лъжат НЗОК и да лапат нашите пари! Нямат грам срам...!
70
8
 
6
 
! Отговори
До по-долното зомби преди 1 месец
Питащ, май си пропуснал бустерче. Айде, навивай ръкавчето и бегай да те дупнат.Тествани и безопасни.....хи хи хи
69
15
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Рак няма! Има ПразитиЧервейГлисти и Не добри Бактерии! Защо кучетата и котките ги ОтПаразитяват, а докторите - най-ГолемитеПаразити неОтпаразитяват хората..... ПаразититеГлиститеЧервеите ги ядат .... а доктора се смее и вика: Имаш Рак бе човече! Отпаразитяването става лесно: Зелени орехови шлюпки в алкохол стоят месец и след това се пие по една супена лъжичка - избиваш всички 200 видаПаразити. Билката Пелин избива всичките им стадиуми, а семената от Карамфил яйцата които снасят!
68
2
 
49
 
! Отговори
Питащ преди 1 месец
Българските медици показаха нивото си на професионализъм по време на Ковида. Световни шампиони по смъртност. Никой не направи анализ за причините за това. Какво не направиха нашите лекари, а направиха колегите им в други страни за да не допуснат този масов мор, както у нас?
67
2
 
56
 
! Отговори
vs преди 1 месец
Лекари си прехвърляли апартаменти на болни стари хора, който се лекували при тях!!! Има ли смисъл да продължавам!?
66
13
 
20
 
! Отговори
Емигрант преди 1 месец
Това е съдбата на всяка овца. В тая балканска територия останаха само преживни.
65
4
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Бяла мафия! Обяснения са излишни.
64
13
 
40
 
! Отговори
До 15 преди 1 месец
Кой при бай Тошо ти е искал пари бе кре. .тен?
63
3
 
26
 
! Отговори
до 66 преди 1 месец
всеки народ си заслужава съдбата !
62
4
 
56
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Добро утро неуважаеми лекари-иманяри! Съсипахте медицината в България.
61
1
 
67
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Майка ми щяха да я оперират от сърце,знаейки че няма да издържи байпас за да дръпнат 70хил от касата.Със бягане сложихме стендове в друг град.Плачевно е състоянието в държавицата ни .Всеки гледа парите.Никой не се интересува от обикновения човек и от човешкия живот.
60
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Емигрант : Моля, не обобщавай под Запада. Не знам как е в Испания, но в Португалия определено не е така, както казваш. Много по-зле от България и всичко е толкова бавно. В някои други страни е по-добре (като Холандия), но далеч не всичко е безплатно
59
9
 
4
 
! Отговори
Корекция преди 1 месец
60 Не прочетат правилно Да прав е че Ке провят осакатяващи операции.БеГе из мет комунистическа!!!БОГ ще ги накаже!!!
58
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 49 - ти когато сънуваш от какво се потиш от кошмарни сънища или от приятни ? Не защитавам емигранта, но забелязвам, че той няма как да се изпоти защото е написал все неща за които всеки българин мечтае, а той явно фи преживява, а ти от злоба и завист си задал най-просташкият въпрос който може да роди куххата ти глава !
57
0
 
5
 
! Отговори
до 56 преди 1 месец
До Анонимензащото "народа " масово не си върши работата !
56
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
14 те се водят на толкова места , но работят на по- малко . От операции се взима най- много . Могат да се водят пет часа на работа , но като свършат пациентите си тръгват . Има и много лекари , които си гледат работата .А има такива дето се държат отчайващо зле и те обиждат дори . Трагедия е здравната ни система просто .
55
1
 
7
 
! Отговори
Обещавам преди 1 месец
Любо Спасов е кокаинозависим престъпник и ще работи като затворнически лекар