Разплащаме се с родна валута до август 2025 г.

Гратисният период за разплащане в две валути е месец
2 авг 2024 16:52, Инна Ангелова
148
Разплащаме се с родна валута до август 2025 г.
Снимка: БГНЕС

Ако всичко върви по план и влезем в еврозоната средата на следващата година, ще имаме гратисен период от месец за опериране както в лева, така и в евро. Над година в магазините ще бъдат излагани и двете валути, а обменянето на българския лев ще бъде безплатно.

Депутатите от бюджетната комисия към парламента в четвъртък приеха на второ четене Закона за въвеждане на еврото в Република България. Той предвижда в рамките на месец слез въвеждане на еврото да можем да плащаме едновременно с левове и евро.

Неотдавна с решение на Народното събрание правителството беше задължено, ако до края на годината изпълним критерия за инфлация за въвеждане на еврото, да поиска влизането в еврозоната да бъде от 1 юли 2025 г. Така един месец по-късно вече няма да можем да плащаме с левове.

От “Възраждане” поискаха този срок да бъде удължен на три месеца, но предложението не получи подкрепа, пише в-к “Труд”. Служебният министър на финансите Людмила Петкова обясни, че в другите страни, които последни са въвели еврото, срокът за плащане с две валути е бил само две седмици. Ако срокът е по-дълъг от месец, ще бъде натоварен бизнесът, защото трябва да отчита приходите от продажби в две валути.

Шест месеца след въвеждане на еврото в банки и в “Български пощи“ хората ще могат безплатно да обменят левове за евро. Но при обмяна на по-големи суми, това ще става с предварителна заявка – както сега трябва да бъде правена заявка при теглене от банките на големи суми в брой.

БНБ ще обменя левове за евро безплатно без краен срок. Но в страната има само пет офиса на БНБ, където това ще става. Опитът на другите страни, които последни влязоха в еврозоната, е че веднага след като Съветът на ЕС вземе решение за въвеждане на еврото, хората започват да внасят парите си в банките. Така на датата на въвеждане на еврото парите им автоматично се обменят в единната валута.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


148
Още по темата: левобмянаеврозонаевро
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
3
 
5
 
! Отговори
л0ш пр0р0к преди 1 месец
ЕСССП ще се Разпадне - няма как да Оцелее още 5 години НаЧело с Урсула, 4ри от които ще са 2рият Мандат на Тръмп - просто Урси - няма Капацитета да Оцелее при Президент Тръмп!!
57
2
 
7
 
! Отговори
Гледайте преди 1 месец
видеото на на генералния мениджър на Международната банка за разплащания Агустин Карстенс за CBDC, ключовата дума е КОНТРОЛ. В йерархияха на Централните Банки БМР е на втора по значение място след Фед. това са думи на много сериозен човек. Ненапразно ТРъмп в Нешвил каза: ако съм президент на САЩ, няма да допусна CBDC. На Конференцията се изказа и Сноудън. Флорида и още 4-ри щата забраниха CBDC и всички дигитални валути.
56
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Те преди няколко месеца ви казаха, че не сте за еврото ама вие като счупена латерна едно и също повтаряте
55
5
 
5
 
! Отговори
Бай Тодор беше прав! преди 1 месец
Копейки, бай Тошо ви го каза: "Решава тоя, който има пари", демек не вие.
54
9
 
1
 
! Отговори
Спеца преди 1 месец
Тоя па един апартаментите му били с 20 % инфлация това не е стока която се мери в кошница за потребление . Отделно се плаща всяка сделка в левове без значение в какво е обявена пазарната цена. Пикливият ви лев дефакто е с Инфлация 20 % ако е в Евро е наполовина 10. Така е и със стоките хубавата новина е че след юли 25 дай Боже инфлацията ще спадне двойно както и заплатките ви де :)
53
16
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Нямам търпение да приемем еврото и да станем част от една огромна финансова общност и пазари, а отчаяния вой на копейки ще е допълнителен бонус към щастието ни!
52
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Хахахаха то никой никъде не иска да ни приеме, ние вече си правим тънки сметки хахаха аборигенска работа
51
5
 
1
 
! Отговори
сутиен преди 1 месец
С рубли ли ще плащаме след това?
50
6
 
8
 
! Отговори
ПП ВЪЗХОЖДАНЕ преди 1 месец
НЕЗАБАВНО ИЗЛИЗАНЕ НА БЪЛГАРИЯ ОТ ЕВРОПЕЙСКИЯ КОНТИНЕНТ И ПРЕСЕЛЕНИЕ НА БЪЛГАРСКИЯТ НАРОД В ПОКРАЙНИНИТЕ НА РУСКИЯТ ГРАД КАЗАН!!!!!!
49
3
 
11
 
! Отговори
Евр(оп)ейският Съюз преди 1 месец
ще се е разпаднал преди да ни приемат в ЕвроЗонота - ние и до 30 години няма как да покрием критериите!
48
3
 
8
 
! Отговори
скоро скоро преди 1 месец
Дy-пe да ви е яко !
47
9
 
5
 
! Отговори
Бял европеец преди 1 месец
Рева на русоробите е музика за моите европейски уши.
46
3
 
15
 
! Отговори
Онеа преди 1 месец
Явно се подготвя неква гуема кражба. Не моите ме убеди че не е така. За кво е тва бързане. За подобряване положение на народа. Ай сиктир бре.
45
2
 
7
 
! Отговори
ГЛЕДАЙТЕ задължителн преди 1 месец
на генералния мениджър на Международната банка за разплащания Агустин Карстенс за CBDC, ключовата дума е КОНТРОЛ. И няма спасение, дори крипто се следи особено на изход.. Ето какво ни готвят ни готвят в България, и защо напират за юрото, и цифрово, на което тестовете минаха успешно преди години. Замислете се как политиците БЕЗ ДА ВИ ПИТАТ ви обменят НАСИЛА ЧАСТНИТЕ ДЕПОЗИТИ в евро. Документите на меж. институция са ПОТРЕСАВАЩИ. Не позволявайте политиците да из мамят за пореден път.
44
2
 
7
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
До Тъжна Вест ЕС е в криза, след излизането на UK от ЕС.
43
1
 
7
 
! Отговори
Евро фреш преди 1 месец
Искам *** пачки евро като тия в чекмеджето на Бохо
42
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 30 Вашите нелепи измислици за войната, която Турция щяла да обяви на Бг, каква връзка имат с еврото?
41
12
 
3
 
! Отговори
Зозо преди 1 месец
Ревете ли руски мишки??? :)))))))))))))))))))))
40
3
 
11
 
! Отговори
кк преди 1 месец
Какво стана с референдума? 400 хиляди българи се подписаха че искат референдум кога да се приеме еврото
39
9
 
8
 
! Отговори
Руски Плоскозем преди 1 месец
Излизане от НАТО и ЕС и влизане в ЕВРАЗИЯ, премахване на лева и приемане на валутата БРИКС. МОМЕНТАЛНО!!!!! НЕМЕДЛЕННО!!!!!