Разплащаме се с родна валута до август 2025 г.

Гратисният период за разплащане в две валути е месец
2 авг 2024 16:52, Инна Ангелова
148
Разплащаме се с родна валута до август 2025 г.
Снимка: БГНЕС

Ако всичко върви по план и влезем в еврозоната средата на следващата година, ще имаме гратисен период от месец за опериране както в лева, така и в евро. Над година в магазините ще бъдат излагани и двете валути, а обменянето на българския лев ще бъде безплатно.

Депутатите от бюджетната комисия към парламента в четвъртък приеха на второ четене Закона за въвеждане на еврото в Република България. Той предвижда в рамките на месец слез въвеждане на еврото да можем да плащаме едновременно с левове и евро.

Неотдавна с решение на Народното събрание правителството беше задължено, ако до края на годината изпълним критерия за инфлация за въвеждане на еврото, да поиска влизането в еврозоната да бъде от 1 юли 2025 г. Така един месец по-късно вече няма да можем да плащаме с левове.

От “Възраждане” поискаха този срок да бъде удължен на три месеца, но предложението не получи подкрепа, пише в-к “Труд”. Служебният министър на финансите Людмила Петкова обясни, че в другите страни, които последни са въвели еврото, срокът за плащане с две валути е бил само две седмици. Ако срокът е по-дълъг от месец, ще бъде натоварен бизнесът, защото трябва да отчита приходите от продажби в две валути.

Шест месеца след въвеждане на еврото в банки и в “Български пощи“ хората ще могат безплатно да обменят левове за евро. Но при обмяна на по-големи суми, това ще става с предварителна заявка – както сега трябва да бъде правена заявка при теглене от банките на големи суми в брой.

БНБ ще обменя левове за евро безплатно без краен срок. Но в страната има само пет офиса на БНБ, където това ще става. Опитът на другите страни, които последни влязоха в еврозоната, е че веднага след като Съветът на ЕС вземе решение за въвеждане на еврото, хората започват да внасят парите си в банките. Така на датата на въвеждане на еврото парите им автоматично се обменят в единната валута.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


148
Още по темата: левобмянаеврозонаевро
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
78
7
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Искам рубли!
77
2
 
3
 
! Отговори
Джитко Бибитко преди 1 месец
"Аз вече приех ЕВРОТО, а вие?" - знаменита фраза на дон Лойко Корлеоне, изречена пред Рая Назарян и Соня Колтуклиева в спалнята, отваряйки нощното си шкафче, при която гледка двете дами останали с разтреперани колене и "готови".
76
3
 
11
 
! Отговори
Чичо преди 1 месец
С тая простотия ще затънем напълно
75
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 76... Няма нищо общо...
74
5
 
1
 
! Отговори
Вече сме в Еврозонат преди 1 месец
....май. Скоро си поръчах стоки от един български сайт и там цените бяха обявени в лева и евро едновременно. Тоест може да се плаща и в . За пръв път ми се случва подобно нещо. Значи са ни приели, макар и неофициално.?!
73
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Демек сложиха тигана... Остава само да хванат и рибата... Или да използват нас за балъци (риби)..
72
1
 
9
 
! Отговори
яве преди 1 месец
Сега сещате ли се за какво е тая истерия с космическите цени на имотите? Много ама много кеш, придобит от пестене на закуски се излива в имоти преди да влезе еврото. Все още няма закон или все още се заобикаля как са придобити тия пари и след приемането на еврото просто изгарят ако не са вложени в нещо. Затова масово се вкарва всичкият кеш именно там. Подле пито, платено!
71
3
 
5
 
! Отговори
ВЪЗРАЖДАНЕ ОМЕКНА преди 1 месец
Очаквано, след като влязоха в Народното събрание и достигнаха своят пик, кремълското партийно формирование "Възраждане" стана мека и блага в изказа си, по отношение на излизането на България от ЕС. Днес, на срещата между кремълският проект "ИТН" с "Възраждане", Костадинов отбеляза: "Нашата позиция за излизане от НАТО и ЕС е твърда, но няма как да получим подкрепа за това от другите партии.", изоставяйки по терлици старият лозунг, което е своего рода показа, че опортюнистите сменят стратегията си
70
1
 
11
 
! Отговори
л0ш пр0р0к преди 1 месец
няма да се Изненадам Борда да Падне и да отидеме на поне едно 6 лева за 1 евро, а те ЕвроЗона - Бълнуват - не Виждате ли, че Шоколад, дето е 89цента в Германия и Франция, същият в Същата Верига ХиперМаркет в България 4.99 лева, т.е. реално 1 евро е поне 5 лева!!
69
1
 
6
 
! Отговори
до 66 преди 1 месец
точно, към вчерашна дата Бюджета е на Минус 1 000 000 000, а толко пари няма кой още да ни даде Външен Заем - вече и 200 000 000 - трудно ни дават!
68
0
 
4
 
! Отговори
до 55 Спеца преди 1 месец
до 55 Спеца, абе Спец, ти колко имаш по математика?Ако инфлацията в левове е 20 процента, същата е и инфлацията в евро, извади си калкулатора и сметни!
67
4
 
17
 
! Отговори
От Задар преди 1 месец
В момента съм в Хърватия и честно казано съм шокиран от високите цени, които са много над в германските вериги. Не знам какви схеми въртят политиците ни, но тежко ни горко.
66
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А с тези твари в НС кога ще се разплатим?
65
0
 
9
 
! Отговори
забравете преди 1 месец
за еврото! бюджета е на червено, пари нема, инфлацията се поддържа ниска изкуствено. АМА НЕ ЗНАМ ДО КОГА.
64
2
 
6
 
! Отговори
Тръмп Ке Разтури преди 1 месец
ЕСССР още в 1вата Година от 2рият си Мандат - само Стойте и Гледайте - Русия и САЩ ще се Разберат, а Брюксел като Пълни Ба Лъ Ци - ке Гризнат Дървото - без Северен Поток и със Спрян от САЩ Износ на Втечнен Газ за Европа - Тръмп ще ДеИндустрялизира и просто САЩ - няма да имат Излишен Газ за Износ!! Германия Отново ще са Просяци като 1930 преди Хитлер...
63
0
 
6
 
! Отговори
Gorskio преди 1 месец
Каква е тази мода - пишеш някакви врели-некипели и отзад с големи букви ФАКТ?!? Е да, ама врелите-некипели си остават врели-некипели, а писачите са си льохмани...
62
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Малко като македонците сме, дето имат голямо желание да влезат в ЕС, ама не искат да направят реформи. В България за да се намали инфлацията трябва контрол и реформи, решения за фискалната политика и заемите. Такава няма и няма и да има скоро, и така ще си продължат нещата с увеличаваща инфлация.
61
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Всички французи които живет на палатки около Сена , също ползват евро . Преди бяха богата и културна нация
60
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Гледайте - ти ли ще ми казваш какво да гледам бе руски ***?
59
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И тогава ще сте пак бедни РОБИ само че в евро