Доц. Кунчев: Ако птичият грип се промени и стане лесно предаваем, ще причини следващата пандемия

Има завишаване на случаите на COVID-19
11 авг 2024 10:21, Елка Василева
113
Доц. Кунчев: Ако птичият грип се промени и стане лесно предаваем, ще причини следващата пандемия
Кадър: bTV

„От две-три седмици се наблюдава завишаване на случаите на COVID-19. При нас също има, из цяла Европа също. Регистрираме около 200-250 случая седмично, но ние сме наясно, че те са неколкократно повече, поне пет-шест пъти повече“. Това заяви пред bTV главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

По думите му в момента коронавирусът засяга предимно горните дихателни пътища.

„Ако имате сълзене от очите, кихане, продължаваща две-три седмици дразнеща кашлица, течащ нос, болки в гърлото и загубите обоняние, значи на 99% става въпрос за COVID-19. Хубавото е, че се кара сравнително леко, хората затова не се изследват, не ходят на лекар и не попадат в официалната статистика. Няма натиск спрямо лечебните заведения, не са пълно отделенията с хора с усложнения след COVID-19“, допълни Кунчев.

Доц. Кунчев успокои, че сме далече от стойностите от пандемичния период и че COVID-19 става един от многото респираторни вируси.

По думите му сред летните вируси най-разпространени са ентеровирусите, но досега няма сериозни епидемични взривове нито по Черноморието, нито във вътрешността на страната.

„С една лека симптоматика, разстройство, но в повечето случаи преминава за 1-2 дни без особено лечение. По-внимателни трябва да сме при малките деца, там симптомите и дехидратацията се развиват много по-бързо и дори с вливане на една система детето се възстановява веднага. Там трябва по навреме да търсим лекарска помощ“, посочи главният държавен здравен инспектор.

По думите му намалява разпространението на коклюш, но все още има случаи.

В известна степен има ръст на случаите на дизентерия и салмонела, каза още доц. Ангел Кунчев.

„Салмонелозата е в подем от две-три години в страната. Характерното е, че става въпрос за определени региони, в случая Варна, и засяга една ниска детска възраст. Работим активно с БАБХ, за да видим дали може да намерим източника“, обясни той.

По думите на доц. Ангел Кунчев топлото време създава условия за развиването на някои бактериални инфекции особено в храната, ако тя не е добре обработена термично и ако не е съхранявана в хладилник.

Комари и кърлежи

Няма официално регистрирани случаи на западнонилска треска у нас, но не е изключено да има, каза доц. Кунчев.

„При нас не е имало тежки случаи с приемане в болница и изследване, за да докажем западнонилска треска. Общите симптоми наподобяват всяко друго респираторно заболяване, само че с по-бърз и тежък ход“, допълни той.

По думите му обаче при лаймската болест се отчита значителен ръст - два пъти повече случаи в сравнение с 2023 г.
 
„Повече бих се опасявал от ухапване от кърлеж. Трябва да сме много внимателни след разходка в природата и в местности с високи храсти и треви. Трябва да оглеждаме внимателно нашето тяло и това на децата, защото ако го намерим навреме, се сваля много лесно и шансът да се предаде заболяване е много нисък до втория-третия час“, обясни доц. Кунчев.

Морбили

„Продължаваме да се отбраняваме успешно. Имаме 20 случая от началото на годината, почти голяма част са вносни. Вирусът не намира неимунизирани лица, които да зарази, но тук-таме се случва“, отбеляза Ангел Кунчев.

По думите му щамовете на грипния вирус и особено на птичия грип се наблюдават много сериозно по света.

„Ако птичият грип се промени и стане лесно предаваем, ще е причинителят на следващата пандемия. Има заразени, последните бяха в САЩ, включително с два смъртни случая, последните са в Камбоджа, но това са хора с много тесен контакт със заболели животни и е по-скоро изключение. Все още не се е появил щам, който да бъде заплаха“, увери доц. Кунчев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


113
Още от Общество
Минимални промени на цените на храните за седмица
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
90
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
С какви ли не неща пак плаши тоя продажник неден. Морбили, ковиди, пак нови пЛандемии...сърбят ги ръцете за следващото зверство с/у хората и тея плу жеци са маша в ръцете на глобалистката мафия.
89
1
 
7
 
! Отговори
предложение преди 4 седмици
Дайте да им съберем десетина милиона на наш'те продажници, за да допълним банковите им сметки, че вече няколко години не са захлебвали. Да мирясат временно, че пак са им спуснали инструкции да ни нервят.
88
0
 
7
 
! Отговори
оптимист преди 4 седмици
Предната псндемия е била през 1920-та от грип.Я по спокойно,поне още 96 години!
87
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
тази напаст кунчев още ли е жив,да го върнем в гроба откъдето изпълзял
86
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Сега ни кажи и печелившите числа от следващия тираж на тотото. Свържи се с Витанката да направи изчисленията.
85
0
 
15
 
! Отговори
Кунчев преди 4 седмици
само като ти видя маз,ната физиономия и знам, че лъжеш и въобще не те чета.
84
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Рядко нахално и досадно същество. Не е кърмен, не му е обръщано внимание и сега си го търси.
83
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Пандемията е в главата ти, герберюго долна!
82
0
 
6
 
! Отговори
Поредната преди 4 седмици
печатна грешка или матрицата все още демонстрира някакво, макар и минимално, чувство за срам?! Става дума за лесно прОдаваем, нали така? Щом най-обикновени хреми и сополи продадоха на хипохондричните д*е*били, дори в бившия соц лагер (които би трябвало да помиришат пропагандата отдалече), всичко е прОдаваемо! Така или иначе, следващата пл*анде*мия е отдавна планирана и документирана. Казва се SARS - 2025-2028. Радвайте се на лятото, че следващото кой знае пак какъв ад ще бъде!
81
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Даа, трябва да живеем в страх. Нещо можело да се случи. Епидемии, пандемии, земетресения, глобално затопляне, добре че поне не живеем до океан и вулкан, че там какви страхотии има. Направо да си ангажираме гробно място отсега. Много познати не се подлъгаха за т.н. ваксина, не се разболяха и са по-здрави от тези с 2-3-10 бустерни дози. Но имат всички истински ваксини. Яжте, пийте и си носете новите дрехи. Както казват, всичко е писано.
80
2
 
11
 
! Отговори
Емил Кюлев преди 4 седмици
Фаучи ще го промени само му дръжте бирата :P
79
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
До Буда нудиста! Истина казваш .... НАЙ - МНОГО КАНИБАЛИ ИМА В КИТАЙ В Китай труповете не ги погребват. Направо отиват в кланиците или като почине на село, цялото село отива на БАРБЕКЮ и си кълцат от починалия месо и си го изпичат и си го изяждат и радостно се смеят!
78
11
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Кунчо Вълчо! Знаеш ли как Исус Христос се е отпаразитявал? Чувал ли си Кунчо за "Кози Рог"? Събирал е пикняОт малки деца! Пробивал е дупка на върха на Кози Рог! Вкарвал си го е вГъза и са му наливали детскаПикня. ДетскатаПикня в дебелот му черво е унищожавала всичкиЧервеиПаразити и той до края на живота си е бил здрав! Здрава е била и съпругата на Исус - Диана(Мария Магдалена) и техните момченца - Петър и Павел и дъщеря Синтия! Исус е имал на гръбнака си здрав КРЪСТ и си го е носил до край!
77
0
 
12
 
! Отговори
Буда нудиста преди 4 седмици
Птичият и свинският грип Илюминати създадоха в лабораториите си за намаляне на популацията на Азия, тъй като те конумират отновно такова месо.
76
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
AKO те срещна, ПОЗНАЙ....
75
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
А Кунчо Вълчо, занеш ли когато под веждите на окото ти се появи бяла течност - Възпаление от КАНДИДА - много ядене на СЛАДКИШИ и ХЛЯБ, как да я премахнеш? Купуваш си "ОРИГИНАЛНА ШВЕДСКА ГОРЧИВКА" на Мария Требен. Вземаш две кръгли памучета, заливаш ги с шведска горчивка и си ги слагаш на очите. Лягаш на кревата и стоиш така около час. Така правиш цяла седмица ииии няма, няма, няма я веке бялата течност.... Деца... четете Книгата на Мария Требен "Здраве от Аптеката на Господ"!
74
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
А Кунчо Вълчо, знаеш ли когато те заболи Ухо и ти се появи Бяла течност по венците, какво е то? Кандидата Кумчо Вълчо, започва в костната на челюстта да прави възпаление и тая Бяла течност да тече по ВЕНЦИТЕ и да излиза от УЧИТЕ и ГЪРЛОТО, ЕЗИКА, СЛИВИЦИТЕ..... Ееее ама МайкаМуСтара.... Бай Вълчо..., гладен си много А? ЖаМа лекуваш А? Слагам си ПРОПОЛИС на ЗЪБИТЕ, ХВОЩ и ПИРИНСКА БИЛКА и твоят КОСТЕН РАК си отива на КИНО...... Бай - Кумчо - Вълчо!
73
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
А Кунчо Вълчо, знаеш ли когато те заболи Ухо и ти се появи Бяла течност по венците, какво е то? Кандидата Кумчо Вълчо, започва в костната на челюстта да прави възпаление и тая Бяла течност да тече по ВЕНЦИТЕ и да излиза от УЧИТЕ и ГЪРЛОТО, ЕЗИКА, СЛИВИЦИТЕ..... Ееее ама МайкаМуСтара.... Бай Вълчо..., гладен си много А? Жа *** лекуваш А? Слагам си ПРОПОЛИС на ЗЪБИТЕ, ХВОЩ и ПИРИНСКА БИЛКА и твоят КОСТЕН РАК си отива на КИНО...... Бай - Кумчо - Вълчо!
72
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
А знаеш ли Кунчо Вълчо, как да си поддържат хората здрави КОСТИ, да имат здрава КРЪВ, да имат виждане като ОРЕЛ - без ОЧИЛА, здрав и РАЗУМЕН МОЗЪК? В Блендер Кумчо Вълчо слагаш една цяла връзка МАГДАНОЗ, една връзка КОПЪР, една КРАСТАВИЦА, едно бурканче КИСЕЛО МЛЯКО и ЧИСТА БИСТРА ПЛАНИСКА ВОДИЦА. 15 минути и после пиеш ... Магнезия в Магданоса започва да прави Магии и да подмлядява Косттите в тялото. Здрави Кости - Здраво Тяло!.
71
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Какво ли си мечтае Кунчев? Да стане и ПРОРОК ?