Тръмп за Украйна: Казах на Путин - не го прави, Владимир, има начин

Над 2 млн. души слушаха ексклузивното интервю с Илон Мъск
13 авг 2024 08:00, Петър Бойчев
114
Тръмп за Украйна: Казах на Путин - не го прави, Владимир, има начин
Снимка БГНЕС

2,2 млн. души слушаха разговора между бившия президент на САЩ и кандидат на републиканците в надпреварата за Белия дом Доналд Тръмп и милиардера Илон Мъск в платформата Х.

Дискусията, която продължи над 2 часа, започна с 40 мин закъснение заради огромна DDoS атака. Мъск обясни в началото на разговора, че хакерската атака е „пренаситила всички наши линии". Според милиардера предполагаемата кибератака показва, че в САЩ има опозиция срещу това да чуят какво има да каже Тръмп. Той уточни, че интервюто е неофициално, за да помогне на "непредубедените независими избиратели, които просто се опитват да вземат решение".

По-рано над 25 хил. публикации в X (бивш туитър) съобщиха за проблеми с връзката при опит за включване в живото излъчване на дискусията. "Изглежда, че има масирана DDoS атака срещу X. Работим по отстраняването ѝ", написа Мъск в публикация преди началото на разговора след като прекара около 20 мин. в неуспешни опити да го стартира. Лайв стрийма трябваше да започне в 3 ч. българско време. Мъск уточни, че по-рано е тествал връзката с 8 млн. слушатели едновременно, като всичко е било изправно.

Тръмп се включи в разговора като поздрави Мъск за „счупването на всеки рекорд", визирайки големия брой слушатели. Според интерфейса на X поне 1 млн. души следят дискусията между двамата.

Първата тема, която повдигна Илон, беше опита за убийство срещу Тръмп на 13 юли, когато той беше прострелян на предизборен митинг в Пенсилвания. Тръмп се засмя и заяви, че определено „не е било приятно" усещане, когато куршумът поразил дясното му ухо.

Републиканецът посочи, че инцидентът е задълбочил вярата му в Бог. "Сега съм по-вярващ", каза той и допълни: "Беше невероятно, че случайно бях обърнат точно под този идеален ъгъл". "Не знаех, че имам толкова много кръв", заяви още шеговито Тръмп и допълни: "По-късно лекарите ми казаха, че ухото е място, което много кърви, ако те улучат. Но в този случай това вероятно беше най-добрата алтернатива".

"Беше чудо. Ако не бях обърнал глава, нямаше да говоря с теб в момента, колкото и да те харесвам", каза още Тръмп на Мъск и допълни, че смята да се върне в Бътлър, Пенсилвания, през октомври. Попитан от Мъск за прословутия жест с юмрук, който Тръмп направи непосредствено след като беше прострелян, той заяви, че "смелостта не може да се стимулира при такива обстоятелства - смелостта е инстинктивна или не е. Исках да стана и да им кажа, че съм добре".  

Втората тема на дискусията между Тръмп и Мъск беше нелегалната имиграция в САЩ. Тръмп разкритикува администрацията на Байдън, че е позволила рекорден брой нелегални имигранти да влязат в САЩ. "Илон, това, което се случва, е ужасно. Идват от Африка, от Конго. Те идват от Конго - 22-ма души дойдоха от Конго наскоро и те са убийци", заяви Тръмп. Той продължи да твърди, че "те" - без да уточни кого визира, "ги извеждат от затвори, затвори и ги водят в САЩ. Те ги депозират в САЩ и казват: "Никога не се връщайте или ще бъдете екзекутирани".

Тръмп отправи критики и към опонента си от Демократическата партия Камала Харис, като я нарече неуспешен "граничен цар": "Милиони хора идват в страната за един месец, а тя (Камала) идва и се преструва, че ще направи нещо", каза той, визирайки надзора на Харис върху миграцията по време на работата ѝ в Белия дом. Според Тръмп в САЩ "има 20 млн. нелегални имигранти".

Изказването на републиканеца обаче е подвеждащо, тъй като Харис никога не е отговаряла пряко за граничната политика. Тя всъщност беше натоварена със задачата да се справи с „първопричините" за миграцията от Гватемала, Хондурас и Ел Салвадор. По същество това е дипломатическа задача - идеята е да има координация с тези страни и да се види дали инвестициите и помощта от Вашингтон ще им помогнат да се справят с проблемите на бедността и сигурността, които карат толкова много граждани да бягат в САЩ.

Тръмп се прехвърли на тема войната в Украйна и заяви, че Русия нямаше да нахлуе в Украйна, ако не беше Байдън. Мъск не отхвърли това твърдение и каза на Тръмп, че е изразил "отлична теза". "Разбирах се много добре с Путин и той ме уважаваше", посочи Тръмп и добави, че често е разговарял с Путин и даже го е съветвал да не нахлува на украинска територия. "Говорили сме за Украйна. Това беше ябълката на окото му, но аз му казах: "Не го прави, Владимир". Той ми каза "няма начин", а аз отговорих "има начин", твърди Тръмп.

Републиканецът уточни, че познава добре както Путин, така и севернокорейския лидер Ким Чен Ун. "Те са умни и злонамерени", отбеляза той и допълни, че "когато видят Камала или заспалия Джо, направо не могат да повярват".

Тръмп същевременно отново нападна Камала Харис и я нарече "либерал от Сан Франциско", който "унищожи" Калифорния. „Тя ще бъде по-лоша от него", каза републиканеца, имайки предвид Джо Байдън, и допълни: "Тя е либерал от Сан Франциско, който унищожи Сан Франциско, а след това като главен прокурор тя унищожи Калифорния".

Тръмп разкритикува и вицепрезидентът на Харис, губернаторът на Минесота Тим Уолц, защото е подписал закон, разрешаващ да се поставят тампони в баните за момчета в държавните училища. Законът, който влезе в сила миналата година, всъщност не уточнява в кои бани ще има тампони. Пише само, че тампоните трябва да бъдат достъпни за всеки, който има менструация. Републиканците бяха силно критични към закона, наричайки Уолц "Тампон Тим". Уолц обаче прие с отворени обятия прякора и заяви, че се гордее с работата, която е свършил, правейки продуктите за менструален цикъл свободно достъпни.

Тръмп очевидно се чувстваше спокойно да говори за каквото и да е в Х, тъй като по средата на дискусията започна да прескача от тема в тема без особен отпор от страна на Мъск. От това, че Русия и Китай са мощни сили, които не трябва да се съюзяват, до омаловажаването на глобалното затопляне и критикуването на Байдън - републиканецът премина през обичайните си наративи.

Спрямо отбраната на САЩ Тръмп посочи: "Защо не имаме "Железен купол"? Израел има такъв". Коментарът му е препратка към системата за противоракетна отбрана на Израел, която може да унищожи оръжия с малък обсег. ПВО "Железен купол" е разработен след конфликта през 2006 г. между Израел и шиитската групировка "Хизбула". Системата е създадена от две израелски фирми с известна подкрепа от САЩ.

Мъск очевидно е в редиците на онези, които смятат, че Вашингтон преразходва в някои сфери, и подтикна Тръмп да направи нещо по въпроса, ако бъде преизбран: "Мисля, че би било чудесно просто да имаме правителствена комисия за ефективност, която да разглежда тези неща и просто да гарантира, че парите на данъкоплатците се изразходват по добър начин. И ще се радвам да помогна с такава поръчка", посочи той.

Оттам двамата повдигнаха темата за развитието на ИИ технологиите. Според Тръмп САЩ ще "има нужда от много електроенергия - почти двойно повече от това, което произвеждаме сега за цялата страна". И наистина, новата инфраструктура, необходима за задвижване на технологичните компании, особено когато става въпрос за ИИ, ще изразходва много енергия. Преди месец например "Гугъл" призна, че центровете за данни на компанията - ключова част от ИИ инфраструктурата, са допринесли за увеличаване на емисиите на парникови газове с 48% от 2019 г. насам. Тъй като програмите за ИИ са сложни, те изискват повече енергия от останалите, но е трудно да се определи точно колко.

Спрямо образователната система Тръмп заяви: "Искам да закрия Министерството на образованието, да преместя образованието обратно в Щатите". Според него американските студенти изостават в сравнение с връстниците си по света, а "премахването на Министерството на образованието има много предимства". Тръмп твърди, че това ще намали разходите за образование наполовина.

Тръмп и Мъск се прехвърлиха на темата за изкопаемите горива, като според техмилиардера те все още са от съществено значение за просперитета, но предупреди, че запасите са ограничени и че въглеродният диоксид представлява риск. Тръмп отговори, като каза на Мъск, че генерираното от изкопаеми горива електричество захранва фабриките, които например произвеждат неговите коли "Тесла": "Дори за да създадете електрическа кола и да създадете електричеството, необходимо за нея, изкопаемите горива са това, което наистина захранва генераторните централи - някак не можете да се измъкнете от тях в този момент".

В последните минути от дискусията Мъск обясни в кратък монолог, че обикновено не е толкова навътре в политиката, но също отбеляза, че веднъж се е наредил да се ръкува с Барак Обама. Той уточни, че Америка е на кръстопът и смята, че независимите избиратели трябва да гласуват Тръмп. Така милиардерът за пореден път затвърди подкрепата си за републиканеца. Мъск се обърна към Тръмп и заяви още, че хората могат да очакват "едно вълнуващо и вдъхновяващо бъдеще, което смятам, че ти ще донесеш като президент, затова те подкрепям". Републиканецът пък отговори: "Оценявам това. Твоето одобрение значи много за мен. Не всички одобрения значат толкова много".

Същевременно от екипа на Харис разкритикуваха разговора между Тръмп и Мъск: "Екстремизмът и опасният дневен ред на Доналд Тръмп за Проект 2025 е характеристика, а не грешка в кампанията му, която беше изложена изцяло на показ за онези, които слушаха тази вечер по време на каквото и да беше това в X. Цялата кампания на Тръмп е в услуга на хора като Илон Мъск и самия него - обсебени от себе си богаташи, които ще продадат средната класа и които не могат да водят предаване на живо през 2024 г.", пише 24 часа.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


114
Още от Общество
Мъртвата риба в Струма е от липса на кислород в реката
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
88
0
 
0
 
! Отговори
isabella ethan преди 3 седмици
Хей, толкова съм развълнувана да си върна разбития брак и съпругът ми, след като изостави мен и 2-те ни деца заради друга жена. След 8 години брак съпругът ми и аз имахме един спор, докато той най-накрая ме напусна и се премести в Калифорния, за да бъде с друга жена. Чувствах, че животът ми е свършил и децата ми смятаха, че никога повече няма да видят баща си. Опитвах се да бъда силна само за децата, но не можех да контролирам болките, които ме измъчваха, сърцето ми беше изпълнено с тъга и болка, защото бях наистина влюбена в съпруга си. Мисля за него всеки ден и нощ и винаги искам той да се в
87
0
 
1
 
! Отговори
Фикси преди 3 седмици
Плачете демократи, Републиката се завръща!!!!
86
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Това, което напълно превратно се нарича "лобита", са есстествените механизми на обществото срещу дивия популизъм на Тръмп и напълно опростачващата му лексика, която се нрави на най-глупавата и примитивна част от населението. Лобита в същинския им смисъл са спонсорите и популяризаторите на Тръмп. Само проверете кой стои зад него. И си оправете понятията най-сетне. Няма как черното да стане бяло.
85
2
 
4
 
! Отговори
до 86 преди 4 седмици
Републиканците в защита на обикновения човек? Няма да спра да се удивявам как тревопасни животни избират хищници да ги защитават. И това не е само в САЩ, нито в Европа, нито в България. Докато фактите и последствията от подобен избор по целия свят са плачевни.
84
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Колко рубли получава другаря Тръмп от московията.
83
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Много истини казва човека и много внимателно трябва да бъде слушан!Съмнявам се че лобитата ще позволят да бъде избран отново за съжаление?Ще остане добрата следа на популяризиране на републиканската идея,в защита на обикновения човек,дори да е кравар,железар,червен врат и т.н Съвремения елит никога няма да позволи някой бизнесмен с прагматичен подход да се намести удобно в блатото,наречено политика!
82
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Истината за транс-атлантическите партньори на ПП, ГЕРБ и ДПС: Идеологията на Америка е масонството, тя почита демоните и се основава на откровен сатанизъм. През лятото на 2015 г. в Детройт беше открит паметник на Сатаната, а президентът Б.Обама легализира сатанизма на държавно ниво прието беше правителствено решение за финансиране провеждането на факултативни часове по сатанизъм във всички училища. И понастоящем Вавилонската блудница Америка е обиталището на демони и убежище за всички нечисти духове
81
1
 
4
 
! Отговори
ДОЛУ ЦЕНЗУРАТА преди 4 седмици
За какви преговори можем да говорим с хора, които безразборно нанасят удари по цивилни и гражданска инфраструктура или се опитват да създадат заплаха за ядрените енергийни съоръжения? За какво изобщо можете да говорите с тях?;▪️Също така действията са насочени към спиране, спиране на настъплението на нашите войски в Новорусия. Друга цел на врага е да унищожи сплотеността на обществото и да сплаши хората;▪️Броят на доброволците се е увеличил през последните дни.
80
0
 
7
 
! Отговори
ДОЛУ ЦЕНЗУРАТА преди 4 седмици
Основните изявления на Путин:▪️Става ясно защо киевският режим отказа нашите предложения за връщане към мирния план, както и предложенията на неутрални посредници;▪️Противникът, с подкрепата на западните си господари, изглежда се стреми да подобри преговорната си позиция в бъдеще;
79
0
 
0
 
! Отговори
цитат телеграм преди 4 седмици
Администраторите @rybar и @voenacher с най-добрия FPV дрон "Улпъйр" на форума Army-2024.Според главния разработчик Владимир Ткачук обемите на производство вече са достигнали 1000 дрона на месец, но това не е достатъчно: производството се разширява, нови клиенти се свързват.Ако преди това имаше заповеди само чрез пълномощната мисия на Уралския федерален окръг, то в продължение на три месеца "Народният фронт" се присъедини и се водят дискусии с UPMI на Министерството на отбраната на Руската
78
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Руснаците са оставили украинците да нахлуят, като само ги пердашат по пътя на придвижването и укрите не смеят да влязат навътре. Сирски даде поредната лъжа че са завзели точно 1000 квадратни километра, а в действителност са около 540.
77
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
В САЩ президентите отдавна не решават нищо, а решенията се вземат от тези, които им финансират лъжливата предизборна кампания.
76
0
 
4
 
! Отговори
цитат телеграм преди 4 седмици
Искате ли кръв укронеофашисти? Ще ви покажем работата на нашите диверсионно-разузнавателни групи зад вражеските линии.🔴NE.SAHAR е авторски канал, който отразява работата на нашите саботьори!Видеото е изцяло съставено от кадри от нашата работа:➡️Битка от първо лице➡️Засади на укроофицери➡️Мъртви укронацисти и укро наемници
75
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Наивно е да се вярва, че политиката на един или друг кандидат ще е различна. Всеки президент го е казвал: "Не аз решавам, а съветниците ми"! Или: "Аз исках, но съветниците не бяха съгласни"!
74
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Днес почти в цяла Русия се наблюдава Северно сияние.
73
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Истината е че и Тръмп не го слуша главата. Горката Америка - няма един свестен кандидат да издигне, та трябва някаква африканка да спасява положението! То така и ще стане!
72
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Тръмп е точно "патрон без гилза" - освен да дрънка каквото му падне, други правомощия няма!
71
6
 
3
 
! Отговори
Българина преди 4 седмици
2.2 млн от сектата на оранжевият били слушали ... на кой му пука?
70
3
 
9
 
! Отговори
обективен преди 4 седмици
Цели 2 милиона кравари са слушали разговора Тръмп-Мъск и само... 328 милиона не са го слушали...Само родните мисири/ки могат да сътворят такава страхотна новина...
69
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
До Анонимен---56 Да ве , Тръмп не го интересува Русия , най-вече се интересува от България / според теб / , как да я опоскат още повече !Какво спечелихме до сега от членството ни в ЕС и НАТО-то , и кои / на пръсти / само спечелиха от продажбата на държавата ???