На Успение на Пресвета Богородица: Човек отива на църква, за да се докосне до Бог

Днес е един от най-големите християнски празници
15 авг 2024 17:30, Инна Ангелова
17

Успение на Пресвета Богородица е един от дванадесетте най-важни християнски празника, известен още като
Голяма Богородица. Всяка година този православен празник, посветен на края на земния живот на Божията майка, се чества на 15 август.

Главният асистент от БАН Елена Водинчар в предаването “България днес”, че това е един тържествен ден за молитва и радост.

"На този ден се ходи на гости. Освен че се ходи на църква, се благодари на Божията майка, майките благодарят, че ги е дарила с рожба. Възрастните благодарят, че в семейството всичко е добро, че децата са задомени. На този ден се раздава грозде. Освен това се носи и хляб, защото той присъства на всеки голям велик празник", посочи Водинчар.

Според поверието - на този ден природата се преобръща и затова съществуват редица забрани.

"На днешния ден майките, които имат деца, отиват с цветя, които се казват богородичка, поднасят и дар пешкир, някаква тъкан. На днешния ден се правят курбани в някои райони на страната. Самото име Божа майка - тя е възпявана в народните песни, в народни легенди като закрилница. Две седмици преди празника се пости. От 6 август нататък не трябва да се къпем в езера и реки, защото водата е изстинала. Не трябва да се вкусват и плодовете, които зреят през това време", допълни Водинчар пред Bulgaria ON AIR.

На днешния ден не трябва да се пере, да се шие, защото това е женски празник.

"На този ден майките, които не могат да заченат, поръчват на златари да изработят малки фигурки с изображения на бременна жена, с които отиват в църквата, поднасят ги на иконата с молбата да им даде рожба. Българската традиция е изпъстрена с всякакви вярвания. Традицията не е нещо, което е застинало, тя е динамична и всякаква забрана, която се появява, не е случайна", коментира още Водинчар.

Присъствието на човека в храма вече е молитва. Когато човек отиде на църква, той се докосва до Бог, не отива по никакво задължение.

“Това е един разговор, когато човек остава сам и със своята радост, и със своята тъга. Но преди всичко той трябва да благодари. Мария е закрилница не само на Мариите, тя е закрилница и на майките, и на болните, на всички българи. Тя присъства, всяка година повтаряме този сюжет от нейното житие. Това означава, че ние искаме да си спомним, да възпроизведем това, което е било в миналото", добави Водинчар.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от Общество
Родни птицевъди искат пълна забрана за внос на украински яйца
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
1
 
! Отговори
Мар преди 3 седмици
Можем и е добре да се молим навсякъде и за всичко от което имаме нужда. Но само в храма можем да се причастим. Свето причастие се взема само по време на литургия. Бог чува молитвите на хората - молете се и четете Библията. Така който има проблеми с пари или с близки, със здраве или работа - проблемите сами ще се решат. Честит празник!
12
2
 
2
 
! Отговори
Поп Игнатий преди 3 седмици
Бог е навсякъде около нас. Дори в тоалетната. Няма нужда човек да ходи на църква, за да се докосне до Бог. Това може да стане и в тоалетната в усамотение. Защо е нужна тази показност? Бог иска лични отношения с всеки един от нас. Пазете си вярата като нещо лично. Няма нужда от показност пред хората. Той Бог вижда всичко.
11
1
 
6
 
! Отговори
Баба Гошка преди 3 седмици
Най-важното е, че е почивен ден и по този повод ще полегна
10
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Хората не ходят на църкви, само овцете. Мина четвърт от 21 век. В кой свят живуркат?
9
5
 
6
 
! Отговори
Гном преди 3 седмици
Как сте достигнали до извода че митовете и легендите са достоверни доказателства за това как един юдей семит разпънат на кръст е вашият Бог и неговият бог баща - еврейският бог Йехова, също е бог и че е правилният бог и накрая как Богородица е родила Бог без зачатъчно и непорочно е отвъд моята квалификация. Нямам валенция където да си го сложа. Ще настъпи епилепсия. Мозъчен взрив. Няма как нормален човек ако е завършил първи клас да вярва на приказки за феи и духове и да вярва на караконджули.
8
0
 
1
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 3 седмици
да продължим заглавието : ....а репортерката на он еър влиза в гробницата на български княз облечена в малиновий пиджак. нищо, никой не е видел.
7
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Аз бях на кръчма.
6
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Попа баба Гусиии ментосва за пари - 50 милиона попска субсидия :)))
5
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Българина не е набожен и на църква НЕ СТЪПВА!! След 35 години мутренски преход единственото което признава са парите, материализма и материалните блага. На това му се вика ''тотална морална деградация''!!
4
5
 
5
 
! Отговори
Ze nigmar преди 3 седмици
А за да се докосне до антихриста къде трябва да ходи?...:)))
3
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Българина на църква не стъпва и не е набожен, И ЗАТОВА държавата ви е на този хал!!! Тотална морална деградация!!
2
8
 
5
 
! Отговори
до 1 преди 3 седмици
До Анонимен,тогава утре като пишат че нямало лекари,че не достигли лекарства се помолете на иконката си и ще ви мине,нали така,бъдете последователни,с делата си показвайте вяра,не като кихнете да търчите на доктор,не е християнско това,но вие вярвате в парите,вашия бог са единствено парите и интересите нищо друго
1
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
да ходиш на църква да се молиш е католическото мислене. православието гласи можеш да се молиш навсякъде стига да имаш икона даже и без икона. затова всеки бг дом има кътче с икона вкъщи.