Климатолог: Трябва да се съобразяваме с промените в климата, има водна криза

С покачване на температурите влизаме във воден дефицит
16 авг 2024 19:30, Инна Ангелова
55

Над 40% от вододайните зони у нас не са обявени за такива и там свободно може да се сече гората. И това на фона на все по-изчезващата вода в България и зачестяващите водни режими.

"Следващите 2-3 седмици не се очакват сериозни валежи, това ще доведе до задълбочаване на проблемите. Най-първото действие, което трябва да се направи, е да се създаде база данни с актуалното състояние и да имаме пълната картина на водните ресурси, за да можем да реагираме адекватно", коментира климатологът Георги Стефанов в ефира на "България сутрин".

Климатологът посочи и голям проблем - липсата на ефективна координация и комуникация между отделните министерства, които отговарят за водните ресурси.

"Имаше добър проект за 20 млн. лв., глупаво беше политическото решение да отпадне. Той целеше на унифицира потоците на водата откъде идват, кои сектори имат най-голяма нужда, да се намалят загубите и кражбите."

Пред Bulgaria ON AIR климатологът призова за спешно създаване на байпасни зони - когато една река пресъхне, да има план Б за водоизточник, защото "сега при криза с водата и суша виждаме водоноските".

София е постигнала най-голямо намаляване на водните загуби - от 60% са паднали на под 40%.

"Средноевропейските загуби в ЕС са 20-30%, ние имаме поне двойно по-високи загуби. Дружествата отчитат загуби като много от тях не са заради лошата инфраструктура, а заради незаконни водохващания, които са под земята и не могат да се установят лесно", каза Георги Стефанов.

Климатологът посочи също, че проблемите с климата ще се задълбочават и страната ни трябва да се съобразява с това. С годините намалят общите валежи у нас и в региона.

"Те се концентрират в по-кратки периоди на изваляване, наводнение и бързо оттичане на водата. Имаме намален снеговалеж и период на задържане. Колкото по-бавно се топи снегът, толкова повече имаме вода. С покачването на температурите с градус и половина влизаме във воден дефицит, какъвто има в Гърция", заяви Стефанов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
5
 
! Отговори
Рендето преди 1 месец
А, в Саудитска Арабия, Катар, Кувейт, ОАЕ, Оман и Бахрейн информирани ли са??? -)))))))))
22
0
 
2
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 1 месец
като видиме водата в ръцете на хора с кви фамилии е, и почват да се избистрят нещата около "глобалното затопляне". в момента глобално е затоплена курска област и граничните за нато райони е редно да се дестабилизират.
21
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Има, защото не построихте един нов язовир от 10.11.89. Каквото построй дядо Тошо, лека му пръст, това е! И не само не построихте, но и не поддържате посроенит!
20
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 43232 Садят през 1,5-2 метра. Не само че не ги поливат след засаждане, ами не си ги прибират после, като станат на хербарии.
19
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До скоро преливаха язовири и имаше цели наводнени области и сега? Водна криза. И къде отиде тая цялата вода? Изпихте ли я? Какво я направихте? То не може да търкаш kълkи и да повтаряш "криза, криза" като папагал. Криза това, криза онова и.. изненада криза за зърно. Защото май както е тръгнало ще купуваме украинско зърно. Нищо, че няма никакъв лиценз за ЕС и не спазва никакви стандарти, ама дайте да убием и последния нашенски феремер!
18
1
 
12
 
! Отговори
43232 преди 1 месец
По времето на социализма не само язовири са строили ами и дървета много са насадили, цели гори са създали. сега само районни кметове се снимат като бучнат 10 фиданки и после даже не ги поливат.
17
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Промени в климата винаги е имало, ама никога не са ни шантажирали и плашили. Кога климатът е бил статичен бе? Скоро ще искат данък лято и зима, щото видите ли зимата е студено, а през лятото топло. Това как ще оправи климата и тия ще ми върнат ли парите, ако не спрат климатичните промени и те продължат както винаги? Ако не да ходят където слънце не огрява.
16
0
 
5
 
! Отговори
Бай Илийчо преди 1 месец
Жега много. Ама са къпем у ряката.
15
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Климатолог демек нищоправец и с малко допринасащ за обществото ръси акъл.
14
1
 
2
 
! Отговори
Бай Илийчо преди 1 месец
У наше селу вода много. И сонди имаме. И ракия варим много. Ич са не плашим
13
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ако гледаш прогнозите на зелените ми те какво ли не плашиха през годините глобално застудяване глобално затопляне и кво ли още не и все грешни прогнози. Земята е на милиарди години, а температурни измервания се правят от 100 години. Зелената пропаганда е смешна.
12
3
 
4
 
! Отговори
Не мечтател, а прост преди 1 месец
До 5. Анонимен. Имам революционна идея! Вместо да плащаме милиарди за въглеродни квоти, защо не вложим тези пари в начини да съхраним водата.. примерно подмяна на водопроводи, строени на нови язовири, нови сондажи???. . . Къде живееш бе революционер? Кой управляваше държавата от 89г. насам! Какво стратегическо нещо е построено след 89г.? Явно е, че живееш в някакъв свой свят, който е различен от реалността! На такива като тебе не трябва да им се разрешава да се размножават!
11
2
 
4
 
! Отговори
Барон Мюнхаузен преди 1 месец
То това се прогнозира че ще се случи,но невежите се смяха тогава...сега гледат на подлуда и питат ,защо?Когато изнасяха дървесината с колона от тирове,никой не си направи труда ,да направи блокада и всички си затваряха очите...е добре дошли вече ,вашето бездействие ни доведе до криза!Сега сърбайте попарата,тъй като обстановката се усложнява без дъждове...децата ви ще страдат,заради вашата пасивност(мълчахте ),и не се изправихте срещу алчните коп...та ,които унищожиха горите ни!!!
10
1
 
11
 
! Отговори
Абе преди 1 месец
То бай Тошо построи доволно много язовири,ама искат поддръжка!А сегашните,като не могат(или не искат?) да ги поддържат,просто ги държат полупразни,за да избегнат наводнения...За поливно земеделие вече не може въобще да се говори,а там са парите!
9
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Всеки ден, всеки час, всеки миг клаймъхченч пропаганда! Целта е грабеж на бедните и ограничения и мизерия и адски живот!
8
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Аман от такива като тоя измислен експерт, които не вършат нищо полезно. Трябват ни инженери, лекари и т.н. Не разни набедени експерти като тоя.
7
1
 
6
 
! Отговори
Водата и въздуха не преди 1 месец
може да са частна собственост! Това не е комунистическа поговорка, а е от свещениците на капитализма! Информирайте се малко за Швейцария! Във всяко населени място има питейна (не хлорирана) вода при това безплатно - в Швейцария! На всеки паркинг в Швейцария имаш 30 мин безплатно паркиране като глобите иначе са за разплакване на майки!
6
1
 
8
 
! Отговори
Зевс преди 1 месец
Като начало държавата трябва да изработи стратегия за управление на водите, такава сега няма, съобразена с промените в климата. Още по-добре е това да е закон с много строги наказания при провинение. Заедно с това трябва да се спре незаконната сеч и да се почне залесяване. Собствениците на частните ВЕЦ да се изсветлят и да се регулира кога могат да работят. Май много се размечтах, понеже държава просто няма вече.
5
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Имам революционна идея! Вместо да плащаме милиарди за въглеродни квоти, защо не вложим тези пари в начини да съхраним водата.. примерно подмяна на водопроводи, строени на нови язовири, нови сондажи???
4
1
 
7
 
! Отговори
Изсечете всичко, преди 1 месец
а след това ще мислим какво да правим! Нивото на всички е вече подземно т.е. под нулата и това важи за всички, като народ и за избраните от него политици! По тъпо племе няма на земята от тези на Балканите!