За по-малко от половин година: 6000 души са шофирали в нетрезво състояние

Общо употребилите алкохол са над 4500, 2700 са били дрогирани
17 авг 2024 15:00, Нели Христова
20
За по-малко от половин година: 6000 души са шофирали в нетрезво състояние
Снимка: БГНЕС

Близо 6000 са хванатите да шофират след употребата на алкохол и наркотици само за първите пет месеца на годината, показват данните на МВР.

Само през последното денонощие те са близо 60, като 40 от тях са се качили в автомобила си пияни, а 16 души са седнали зад волана след употребата на дрога. Седем водачи на превозни средства са отказали тест.

От началото на годината шофьорите с над 1,2 промила алкохол в кръвта са повече от 1700.

Общо употребилите алкохол са над 4500.

Водачите, шофирали под въздействието на наркотици пък са близо 2700.

Няма значение малко ли е, голямо ли е. Имаш ли алкохол в кръвта концентрацията ти бяга. Не можеш да прецениш колата на 5, на 10, на 15 метра ли е пред теб“, обяснява автомобилният състезател Иван Вълчев, който е и главен секретар на ЕЦТП.

Според него човек в нетрезво състояние не може да реагира като човек, който шофира без капка алкохол.  

„Забавя ти се реакцията, мисленето се забавя. Мислиш си за някакви други неща, защото си под влиянието на алкохол или наркотици. Не трябва да се прави. Пиеш ли – има дринк енд драйв. Прибират те жив и здрав. Те са за това“, казва още Иван Вълчев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от Общество
Още от сутринта се извиха опашки към Гърция
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Пак погрешно заглавие, писано без да се мисли. Това е бройката на установените случаи на шофиране в нетрезво състояние. А колко са шофирали в такова - това никой не може да каже.
16
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Ами глоби и парите да отиват целенасочено за дейности. Отделно ако започнат да глобяват повече и за спрели неправилно, милиони ще отиват в бюджета. От там трябва да има връзка и да се връщат пари към звена, които си вършат работата, както и да има наблюдение кой какво върши в КАТ. В провинцията, катаджиите са известни със скъпите си коли и къщи. Даже по НОВА ТВ даваха и ефект никакъв. Трябва и кражбите в МВР да се осветляват.
15
0
 
0
 
! Отговори
Троян преди 3 седмици
Един тип се въртеше обратно във кръговото. Отнемане на книжката доживот и конфискация на таралясника за резервни части.
14
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
6000 умножено по 3 е реалността за шофьорите с алкохол...
13
2
 
2
 
! Отговори
Кк преди 3 седмици
При фалшиви тестове за наркотици и после на кръвна отрицателен сине жив терор, видимонтрезвени хора ги връщат в първи клас
12
0
 
1
 
! Отговори
Шоп преди 3 седмици
А колко автомобила са били отнети или това вече го забравихме?
11
0
 
1
 
! Отговори
Затвор за терористи преди 3 седмици
Терористите на власт в София ограбиха над 5 000 000 000 живи кървави лева за монтаж на видео терористични камери в ясли,градини и училища.. УВредиха тежко нелечимо МИЛИОНИ РОДЕНИ В БЪлгария..ЧЛ.32 на конституцията ИЗРИЧНО ЗАБРАНЯВА ВИДЕО ТЕРОРА> Чл. 32. (1) Личният живот на гражданите е неприкосновен. Всеки има право на защита срещу незаконна намеса в личния и семейния му живот и срещу посегателство върху неговата чест, достойнство и добро име.(2) Никой не може да бъде следен, фотографиран, филмиран, записван или подлаган на други подобни действия без негово знание или въпреки неговото
10
0
 
0
 
! Отговори
Затвор за терористи преди 3 седмици
STOP TERROR WITH TOLL CAMERAS >>MOre 6 000 000 victims in BUlgaria last 70 days !!!ВНимание терористи на власт в София ограбиха над 500 000 000 живи кървави лева от народа за НАгло престъпни черно чумно канцерогенни камери ЗАБРАНЕНИ ОТ КОНСТИТУЦИЯТА чл.32. Увреждат тежко нелечимо всички снимани.. МВР ,КАТ и ДАИ Се следят като терористи.. НЯМАТ ПРАВО НА ПЕНСИИ !!!
9
0
 
1
 
! Отговори
Iordan IvanOV DOUSER преди 3 седмици
STOP terror anti BUlgarians trough Digital holographic weapons incl ЕКО СТИКЕРИ И стикери за застраховки ..ЗАконът за движение по пътищата ЗДП1969 ЗАБРАНЯВА ИЗрично лепенето на отвличащи вниманието на водача стикери. вкл НАгло престъпни холограмни оръжия за масова ликвидация.. маскирани като "ЕКО стикери" И "стикери за застраховки".Виновние длъжностни лица още на свобода.НАд 5 000 000 БЪлгари сме жертви на терор с холограмни оръжия за последните 50 часа.Увреждат тежко БИОсферата ..Пожари..
8
0
 
3
 
! Отговори
значи преди 3 седмици
затова няма вече катастрофи,нито загинали по пътищата,българските управници треперят над народа и го глаят с перце
7
1
 
0
 
! Отговори
Булгар преди 3 седмици
Говедаров с претенции за величие.
6
1
 
3
 
! Отговори
Насри преди 3 седмици
Да бяхте хванали и половината на тези - народни изедници,политици, дупедати и все крадци със 100-150 милиона необезпечени кредити!!!
5
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
За по-малко от половин година: 6000 души с милиционерски шапки са шофирали в нетрезво състояние.....
4
1
 
4
 
! Отговори
Наблюдател преди 3 седмици
еливис Пресли Франк Синатра Уитни Хюстън Матю Пери и още хиляди американски наркомани и пияници имат ли катастрофи?Това е субективно и нека правим разлика под въздействието и употребата!По лошото е на трезва глава да караш в насраното на магистрала или да начертаеш пешеходна пътека при наличието на подлез и още куб безумия от псевдо експерти, защото да се пуснеш на едно състезание не те прави експерт, а това се учи с години която е Диана Рисинова например
3
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Включително и органите на реда но тях няма кой да ги контролира
2
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Това са само обявените а реалните са поне 5 пъти повече
1
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Верно ли има толкова места в затворите на България?