Промени в шофьорските курсове: Край на скатаването

Хартиените картони за кормуване отиват в историята
11 сеп 2024 17:45, Инна Ангелова
31

Хартиените учебни картони за кормуване остават в историята и ще бъдат заменени с електронни.
Красимир Георгиев от Асоциацията за квалификация на автомобилистите в България смята, че това е трябвало много отдавна да бъде въведено.

"Има една група, която не може да се примири, че трябва да работи качествено. Промяната е доста голяма за инструктори и курсисти. Не е тайна, че масово млади шофьори не бяха стъпвали извън населеното място по време на курса, не бяха развивали скорост повече от 20 км/ч, не бяха включвали трета предавка. За съжаление, изпитът се прави по същия начин", каза той в "България сутрин".

Какво ще промени новата наредба

Георгиев обясни, че по електронен път инструкторът ще отбелязва началото на часа и упражнението, а курсистът ще потвърждава, че е готов да започне обучението. Накрая на часа системата ще отразява дали е отработено заложеното упражнение, какви километри са изминати, каква скорост е развита.

Георгиев подчерта, че това няма да струва на автошколите нищо. Дигитализацията на учебния процес обаче ще се отрази на две групи хора.

"Едната група е тази, която и в момента работи съвестно и не желае да поеме вина за лошото обучение. Тя ще бъде улеснена. Но голяма група хора години наред беше поощрявана и се обвързва с регионални отдели на "Автомобилна администрация" - тя ще бъде доста засегната. Ще трябва да работят както трябва и да дават качество. Ще има история на тяхната работа", разясни Георгиев пред Bulgaria ON AIR.

Той изтъкна, че веднага се намират хора, които търсят начини да бъдат заобиколени новите изискванията, но този път няма да успеят.

По думите му самите автоинструктори не са против нововъведението, защото не им е приятно да се хвърлят често несправедливи обвинения. А вече ще се знае дали обучението е виновно за ПТП-тата и жертвите на пътя.

"За първи път в Министерството на транспорта е налице доста сериозен екип. Няма да се поддадат на заплахи, изнудвания и извиване на ръце. Ако опитат да правят протести, ние ще отговорим с контрапротест", посочи още Георгиев.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от Коронавирус
МЗ с кампания за ваксина срещу COVID
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Аз предизвиквам този който е направил промените да вземи книшката отново но с промените да видим колко ще му е лесно. :)
21
0
 
0
 
! Отговори
Шофьорските преди 5 дни
Курсове трябва да се организират от фирмите производители на автомобили
20
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Е как така бе? Как така??? А братчедите на кого ще носят крадените агнета??? Или сега ще трябва сучкуту братчеди или да карат без книжки, или да си купуват фалшиви (последният вариант е малко вероятен заради все по- навлизащата дигитализация)!
19
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Попитали един катаджия: - Каква е твоята мечта? .... - Да си купя кръстовище!
18
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Колко ли пари ти платиха за да ги прекараш а Петре теб питам затова ли се криеш и плюеш.Има Господ д азнаеш ти си третия
17
1
 
5
 
! Отговори
До Защо да заобикаля преди 5 дни
Защото в България още има хора със съвест, които искат да вземат книжка по честен начин.
16
0
 
11
 
! Отговори
Дами канят преди 5 дни
Вече са раздадени достатъчно свидетелства за управление на МПС на разни кифли и джигити, така че нищо няма да се промени.
15
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Доста добър номер но из носа ще ви излезе на всичките
14
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
То понеже спиш в общината т се кантората на адвоката ли се допря.Само че на адвоката сина се научи да кара за разлика от твоите и се занимаваи с глупости колкото искаш
13
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Така ли научи и адвокатката а Петре с още 250 часа ми само мръсотии правите
12
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Сигурно трябва да питам кои лие инструктора на 16 в тоя град маи Петър Петров лие та на 17 спират пред гаражите вечер
11
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Тъи като полицая е длъжен да спира за ПТП и катастрофи а не да сваля номера за лични карти господин Вълков или и това не знаете че става в Ловеч
10
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
А пропо и на какво основание ще спира полицая след като контролира в ДАИ а тои дори нее присъствал на един учебен час вас питам Георгиев и иванов
9
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Заедно с тоя катаджия сте за лудница
8
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Чудя се само едно дали с полицаите знаят къде се води начално обучение извън града половината или магистрала че някои за три улици си дават часовете но това Георгиев и Иванов надали го знаят те не знаят и не са си виждали и устройствата че им ги отработват в ДАИ та з акакво ли говорим електронни часове на системата лаптопа в колата ли ще спи а георгиев
7
0
 
4
 
! Отговори
Защо да заобикалят преди 6 дни
правилата за да ти ходят на курсове и изпит като могат да си купят книжка директно или да карат без книжка.
6
4
 
1
 
! Отговори
Пенсионер преди 6 дни
Пустите му американци. Защо им трябваше да измислят тази дигитализация , та ни стъжниха живота. Една хакерска атака и чао. Имал си пари в банката и стаж за пенсия и вече нямаш.
5
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Раздавайте книжки на "Хората, които пият" ...понеже Хората които пият, са по-щедри от трезвените. Един познат от КАТ ми го каза....
4
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
По интересно мие в Ловеч как ще стане замяната като на две трети им обработват данните в ДАИ щото двама трима сме глупавите да си ги работим вкъщи
3
1
 
4
 
! Отговори
Мхмм... преди 6 дни
И какво по точно ще промени това? Излязъл курсиста на магистрала и карал със 120... Хоп системата го отчела - браво на инструктора, после направил два обратни завоя в града, системата го отчела... Хоп браво на инструктора. И на края курсиста взема книжка и решава да кара със 120 в града, дърпа ръчна да впечатли някое моме и пак ще ги гледаме по новините...