Даниил поиска от Кенет Мертен да се спре преследването на УПЦ

Той поиска да се гарантира религиозната свобода на хората
21 авг 2024 13:39, Стела Стоянова
100
Даниил поиска от Кенет Мертен да се спре преследването на УПЦ
Снимка БГНЕС, архив

Негово Светейшество Българския патриарх Даниил разговаря с американския посланик в София Кенет Мертен. На срещата той поиска да се спре преследването на Украинската православна църква.

"Патриарх Даниил изтъкна дългогодишното ползотворно сътрудничество между православната българска епархия в Съединените щати и американските власти. Подчертана беше засилващата се роля на Православната църква, към която се присъединяват все повече американци и която непрекъснато разширява своята пастирска и духовна дейност сред американския народ. Негово Превъзходителство изрази своето дълбоко уважение към Българската православна църква и нейната съществена роля за духовното възпитание на българския народ и за преодоляването на множество изпитания в неговата история, каквито са петвековното чуждо владичество, както и спасяването на българските евреи през Втората световна война", съобщиха от БПЦ-БП.

"В разговора с американския посланик патриарх Даниил обърна специално внимание на състоянието на религиозната свобода и правото на вероизповед в различните региони на света. Той изтъкна, че по отношение на каноничната Украинска православна църква, начело с Негово Блаженство Киевския и на цяла Украйна митрополит Онуфрий, се налагат различни ограничения: ограничаване на религиозната свобода, ограничаване на свободата на богослужение, насилствено отнемане на църковната собственост и насърчаване на езика на омразата", се казва още в официалното съобщение.

БГНЕС припомня, че митрополит Онуфрий е предстоятел на Украинската православна църква (Московска патриаршия), постоянен член на Светия синод на Московската патриаршия. Митрополит Онуфрий е гражданин на Руската федерация.

Патриарх Даниил е подчертал, че "УПЦ, с която всички поместни православни църкви се намират в евхаристийно общение, е подложена на сериозни фактически и юридически ограничения в своята пастирска дейност като резултат от дискриминационната политика на определени фактори в Украйна". Българският патриарх "изразил своята увереност, че демократичните сили по света, които следят религиозните процеси, ще вземат предвид тези обезпокояващи тенденции в Украйна и ще съдействат за гарантиране на религиозната свобода, правото на богослужение и неприкосновеност на собствеността на Украинската православна църква". Патриарх Даниил припомнил, че "в европейската история от Реформацията до днес религиозният мир винаги е бил предпоставка за политическия и социален мир".

Срещата се проведе в сградата на Светия синод по молба на американския посланик. В срещата участваха Мелнишкият епископ Герасим, главен секретар на Светия синод, Евгени Тодоров, служител в политическия отдел на посолството на САЩ и Димитър Горанов, началник на кабинета на Българския патриарх.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


100
Още от Общество
Над половин милион гледания събраха видеа на млади студенти от НАТФИЗ в ТикТок
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
83
4
 
9
 
! Отговори
Охотник преди 3 седмици
След решаването на този проблем, понеже нямаме политици. Нека негово светейшество, да му даде зор. Да си прибират трите бази, и гадовете в тях. И да се махат барабар с нАтО-то. Че само войни и омраза произвеждат.
82
8
 
6
 
! Отговори
гаварит мацква преди 3 седмици
този е и нагъл, освен че е москал.
81
4
 
11
 
! Отговори
Барон Мюнхаузен преди 3 седмици
Двуличието на католическата църква не знае граници. Да си спомним, че по времето на робовладелството, католическа църква е написала, че робите нямат души и могат да се бият и убиват като животни. Сега влизат в играта за унищожението на православната църква. Папата не излезе с нито една дума за забраната на православието в Украйна.
80
11
 
4
 
! Отговори
malgiorno a tutti преди 3 седмици
"Да се обеси червения поп! / Без кръст - без гроб!" (Гео Милев)
79
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
За ЕС и САЩ Украйна има смисъл само ако е анти-руска общност. За да поддържат това статукво ако е необходимо ще направят всички украинци салафити, без да им мигне окото. Там хората нямат собствена воля много отдавна.
78
3
 
15
 
! Отговори
ППДЕБЕЕЦ преди 3 седмици
Най-интересното е, че Бандера е бил католик, а днес Сулььо и Пулььо му се кланят в Украйна. Нали се сещате, защо Бандера е избивал собствения си народ.
77
7
 
14
 
! Отговори
ППДЕБЕЕЦ преди 3 седмици
Браво на патриарх Даниил, не им се е дал на тия колонизатори. Мислят си, че може да се месят и в църковни дела. Но Даниил ги постави на място тия.
76
28
 
7
 
! Отговори
Миланов преди 3 седмици
Кремълската хунта от къде го изровила това ченге-поп? Върти опорките им постоянно.
75
2
 
19
 
! Отговори
Иначе казано преди 3 седмици
Да помолиш дявола да си ореже опашката.
74
21
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
нашата е не по малко зависима и поддържа руската и техните интереси.
73
2
 
20
 
! Отговори
Чакай сега. преди 3 седмици
Кой е поискал срещата? Посланика. Кой е домакина? Патриарха. Ами като е поискал среща - с какви въпроси е отишъл госта? Ей тъй, на лафче? Не мисля. Тоест - по уговорени теми. За какво са се срещнали да говорят, от посолството казват ли?
72
28
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Даниил питайте ли го чий е Крим!?Людоедити от Кремъл нямат право на автокефална църква.
71
10
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
КОЗЯШКИТЕ ЗМИИ ИЗПЪЛЗЯХА, НИКОЯ ДЪРЖАВА НЯМА ПРАВО ДА СЕ МЕСИ В ЦЪРКОВНИТЕ ДЕЛА ЧЕДА МОИ КРАВАРСКИ
70
41
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Украйна се бори за правото си да има своя църква, независима от антихристовия режим в Кремъл. Желая им успех и също така желая един ден България отново да има своя собствена БЪЛГАРСКА църква. КГБ ВЪН от БПЦ!!!
69
43
 
18
 
! Отговори
Пффф преди 3 седмици
Досега не сме имали по-неадекватен патриарх. Какви правомощия има американския посланик в България да спре напълно законните действие на правителството на чужда държава срещу организация, която представлява заплаха за нейната национална сигурност? Как точно Кенет Мертен може да повлияе на процесите в Украйна??? Нашият дс-ар си мисли, че както той се отчита директно на контролния център (Москва), така правят и американските посланици по света. Един вид: предай на Байдън да каже на Зеленски. Хахах
68
39
 
16
 
! Отговори
Краси преди 3 седмици
Попето ДанИИл е с ментален проблем!
67
29
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Патриарха скоро ще обяви за цар Делян Пеевски.Край със султаната на Ахмет Доган и ДС.
66
8
 
13
 
! Отговори
:) преди 3 седмици
До Ника 65 А той има ли страх от Бога, като знае на кого служи.
65
21
 
14
 
! Отговори
До зозо 60 преди 3 седмици
И да изпукат тяхните отрочета са на линия ,отърване няма , спасението е за младите и то е махкане от тук.на тоя така наречен патриарх му се ветрее милиционерския мундир из под расото с просто око се вижда
64
7
 
16
 
! Отговори
Ника преди 3 седмици
До 63Това е грозно,некомпетентно,лишено от смисъл .Имайте страх от Бога!Глупостта е лош съветник,а неуважението към мъдростта води до падение.