Радев се среща с кандидатите за служебен премиер

Часът все още не е обявен
21 авг 2024 08:37, Стела Стоянова
58
Радев се среща с кандидатите за служебен премиер
Снимка БГНЕС

Държавният глава Румен Радев ще има срещи и разговори днес с определените от Конституцията лица, които могат да бъдат назначени за служебен министър-председател.

Това съобщиха от прессекретариата на президента. Часът все още не е обявен, а разговорите ще са при закрити врати.

Съгласно чл. 99 от Конституцията, след като не е постигнато съгласие за правителство, президентът, след консултации с парламентарните групи и по предложение на кандидата за служебен министър-председател, назначава служебно правителство и насрочва нови избори в двумесечен срок. След промените в Конституцията, за служебен министър-председател държавният глава може да избира измежду председателя на Народното събрание, управителя или подуправител на Българската народна банка, председателя или заместник-председател на Сметната палата и омбудсмана или негов заместник.

В понеделник Румен Радев заяви, че няма да подпише указа за служебното правителство, предложено от Горица Грънчарова–Кожарева. Причината е отказът на кандидата за служебен премиер да смени служебния министър на вътрешните работи Калин Стоянов.

Държавният глава поиска от Народното събрание да попълни списъка, от който може да избере служебен премиер. „Искам най-отговорно да призова Народното събрание да изпълни своите задължения по попълването на „домовата книга“, за да мога аз от своя страна пълноценно да изпълня моите задължения“, каза президентът Радев, пише БТА.

От десетте потенциални кандидати за министър-председател, две са вакантни, две – с изтекъл мандат, и при четиримата представители на Българската народна банка има усложнения, свързани и с европейското законодателство, посочи президентът. Затова и т. нар. "домова книга" на Радев е твърде кратка.

Въпреки тези дефицити и усложнения ще продължа да работя с тези потенциални кандидати, които до момента отказват, за да можем да ограничим задълбочаването на политическата криза, каза още държавният глава.

Различни бяха реакциите на политическите формации относно призива за попълване на списъка с имена, от който може да бъде избран служебен премиер.

ГЕРБ няма да участва в избор на омбудсман и на заместник-председател на Сметната палата, които после мнозинството да направи премиер, заяви вчера председателят на партията Бойко Борисов. "Премиерите се излъчват на избори. Отпред застава лидерът на победителите и носи политическата отговорност. Такива сме били ние“, добави Борисов.

Нашата теза е ясна - да следваме закона, като Народното събрание има правомощия да избере хората от „домовата книга“, каза Кирил Петков от парламентарната група на „Продължаваме промяната - Демократична България“ (ПП-ДБ), който коментира възможността да се попълнят длъжностите, от които президентът може да избере служебен премиер.

Решението е да се помисли за евентуално обновяване на структурите на властта, но в никакъв случай не трябва в тях да има хора на ПП-ДБ, защото не е ясно дали не са на Пеевски, каза лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов.

Конституцията на България беше прегазена, заяви председателят на парламентарната група на ДПС и председател на ДПС Делян Пеевски. Тази ситуация трябваше да бъде решена вчера по начина - президентът да не наруши Конституцията, той безвъзвратно я наруши, коментира Пеевски.

Не може да се подхожда по такъв начин. Нека да изчакаме президентът в следващите няколко дни да вземе своето решение, каза председателят на парламентарната група на "БСП за България" Борислав Гуцанов на въпрос дали ще подкрепят попълването на така наречената "домова книга", за да може да се избере служебен министър-председател.

Причините за създалата се политическа ситуация са промените в Конституцията, отнасящи се до назначаването на служебните кабинети, бързо трябва да бъдат отворени процедурите за попълването на т.нар. домова книга, от която президентът да избере евентуален служебен премиер, посочи председателят на парламентарната група на „Има такъв народ“ Тошко Йорданов.

"С оглед на това, че доста хора отказаха и виждаме, че списъкът е доста ограничен, надяваме се това да се споделя от всички, Народното събрание би следвало да попълни "домовата книга" с всички позиции, така че да има избор", каза председателят на ДПС - Доган Джевдет Чакъров.

Такава политическа ситуация има за първи път у нас.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още от Общество
Над половин милион гледания събраха видеа на млади студенти от НАТФИЗ в ТикТок
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Анонимен1Някои вярва ли на кирито .
41
1
 
3
 
! Отговори
vs преди 3 седмици
Искам Tиkво да ми кажеш кога точно си понасял палитическа отговорност точно ти!!! Или визираш сяната не мнението ти (като изкарваш някой бушон да каже лошата новина) през 4 часа на бял кон, като отърваваш хората от "неприятелите" и "недоброжелателите", които лично ти си избрал, а после ги "цунеш"! Ти си най-големия срам за България откакто съществува!
40
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Радев унищожава България.
39
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Минаха 24 часа, а Калинчо не е подал оставка. Шиши не му дава! А какви времена бяха. Баце само като ги погледнеше накриво и веднага вадеха предварително написаните оставки. Лошо е да ти се спихне харизмата и доскорошните ти слуги да се ослушват, да се озъртат какво ще каже шефът на Новото начало, новият началник - глиган Дебелян!
38
3
 
6
 
! Отговори
до 37 преди 3 седмици
Казвате, че Радев е ,,част" от проблема! Кажете и останалите части! Защото така ще излезе, че не е само част, а целия проблем!?
37
0
 
4
 
! Отговори
Бау преди 3 седмици
Абе, разделете се, бе! Разделете се, щом не се понасяте! Не ви ли омръзна 40 пъти на фалшиви ,,избори"! Какво общество мазо хист трябва да си, за да искаш да съжителстваш с неприятни на теб типове!? Ама, Радев не искал Калинов, или Горица пък го искала - да се вземат! Никой не би трябвало да им пречи! Аз ако се натреса в чергите ви тази нощ, ще ме искате ли!? Или ще кажете - Агресия, а аз ще ви определя като нетолерантност!? Боже, колко сте амбициозни да си доминирате един над друг, вместо брейк
36
0
 
5
 
! Отговори
Финансист преди 3 седмици
Никой не иска да е министър председател. Особено на фалиралата България. Тези неща са като с фирмите. Когато фалират, никой не иска да ги управлява. Аз ки управлявам моите трите. Те няма да фалират, който и да е министър председател. Не работя за държавата и тези, които получамат заплати от нея. Честита 2024 на тези от БНБ.
35
1
 
6
 
! Отговори
Ива преди 3 седмици
Какво очаквате от тая Черна страница в историята на България , която само руши и разделя хората ?! Какво?!
34
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Радев е част от проблема, затова не може да бъде част от решението. Той саботира всичко в държавата. Няма ли умни хора, които да видят това? Повръща ми се от всичко. което гледам и слушам. Разочарована съм от Борисов, че им влезе в тона.
33
6
 
11
 
! Отговори
до 33 преди 3 седмици
Да, така е..приликата на външен вид е поразителна, но като експертиза са коренно различни хора. Това е факт. Денков е наведен на Радев, а Горица се опълчи на Радев и не пожела да си цапа биографията. Една нежна жена 45 кг.няма, но застана като исполин пред президента и каза - "НЕ, НЯМА КАК ДА СИ СМЕНЯ МНЕНИЕТО. ВЗЕЛА СЪМ ИНФОРМИРАНО РЕШЕНИЕ" Перефразирам естествено, но в общи линии Радев не успя да я пречупи. С какъв акъл Радев иска да рекетира премиера, да сменя министри? Хахахахахаха
32
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Все ся такива кандидатите ,все през тях минават много пари rа рая горица излезе голема предателка ,президента грешно избра ,но сега тая е алт
31
3
 
3
 
! Отговори
до 36 преди 3 седмици
...искането за увеличение спадна на 5% и ръководството призова служителите към ,,разбиране", спрямо проблемите на правителството и държавата! Председателят им, някъв си Павлов от Ловеч, преди да герберясат явно, хленчеше по техния сайт, че децата му загиват от глад, а бдителни негови колеги го уличиха, че в същия момент отглежда любовница в Плевен!
30
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Накрая Главчев ще си остане премиер до следващите избори, а после и до по следващите. И така няколко години. Което напълно устрийва ГЕРБ.
29
4
 
8
 
! Отговори
Хахаха преди 3 седмици
Денков пак ли ще се максира като жена и ще слага перука само и само пак да е премиер?Някой има ли снимка на Горица и Денков един до друг?Като две капки вода са си.
28
2
 
4
 
! Отговори
до 36 преди 3 седмици
Редовите са неорганизирани и нямат гръб и характер да отстояват нещо! Те си гледат стажа и пенсията! Тези синдикати още от създаването си са силно зависими политически! Най личния, СФСМВР при създаването си се чудеха какви главоболия да създадат на Миков като вътрешен министър и не могат да стартират, поради акъл и неопитност! Тогава Манолов от Подкрепа си предложи услугите и ги подучи да искат 50 % увеличение на заплатите, което доведе 8000 служители на протест! След година, вече при Борисов...
27
3
 
5
 
! Отговори
Бау преди 3 седмици
Отново Ви предлагам подходящата оферта! След като явно не можете да се понасяте и живеете заедно - разграничете се в ареалите на България! Който иска Пеевски да му е премиер и Стоянов министър, изберете си подходящ кът и си живейте и радвайте на себе си там, без никой да ви пречи! Останалите по същия почин! Всеки с електората си, мир и любов! Защо се тъпчете един друг и се стремите да си налагате прищявките! Нима нормалните хора не се развеждат или въобще не общуват с неприятни тям лица! Абсурд!
26
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
А що не сложат Шиши за цар ? Ако не върши работа - поне ще тежи на Земята ?
25
3
 
2
 
! Отговори
до 33 преди 3 седмици
До Изчезни.Така е.Но пък СДС са продукт на БКП.Това не бива да се забравя.
24
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
С години слушам редови полицаи ,които се оплакват от началниците , ясно че тия платени привърженици на Стоянов са един процент от състава , къде са другите 99% , излизайте защото виждате че тоя един процент говори от ваше име ... няма кой да ви оправи проблемите , когато вие нехаете...
23
1
 
1
 
! Отговори
до 10 преди 3 седмици
До Банкеръ.Така ами.Мика Зайкова,Искра Баева,Велислава Дърева.Митева-и тя не е лоша.