България – троянският газов кон на Русия

Красен Станчев пред Dnes.bg: Размаханият Първанов пръст срещу Газпром е съгласуван с Москва
28 апр 2009 12:16,
120
България – троянският газов кон на Русия
Снимка: БГНЕС

На дипломатически език отказът за среща Станишев – Медведев означава начин българското правителство да бъде притеснено, категоричен бе пред Dnes.bg Красен Станчев от Института за пазарна икономика.

Проектът Южен поток е в интерес на Русия, въпросът е обаче дали е в интерес на България?“, попита той.

Тогава как ще коментирате думите на Георги Първанов и размахания пръст срещу „Газпром“ на енергийния форум в София?

Това е по-скоро акция за запазване на лицето, отколкото нещо друго, и дори смятам, че е съгласувано с Русия, отсече Станчев.

У нас и Станишев, и Първанов само се правят, че подбират най-добрия вариант за България, а всъщност ще се получи както с Белене. България ще вземе кредит от Русия, ще финансира руско строителство и руска собственост, но на българска територия, заяви експертът.

Основният ни проблем в момента е, че кабинетът „Станишев“ така е постлал отношенията ни с Русия, че е напълно естествено Москва да се държи по този начин, а иначе от икономическа гледна точка основният проблем е, че от изказването на Симеон Сакскобурготски за спирането на 3-ти и 4-ти блок на Козлодуй в края на януари 2002 г. до момента се прокарва една и съща политика – а това е предоставяне на собственост и обвързване с Русия, смята Станчев.

Набуко или Южен поток, кой от двата проекта трябва да бъде финализиран като сделка и построен и кой е най-изгоден за България?

Набуко е по-скъп чисто икономически, а  Южен поток е по-скъп политически. България остава сама в ЕС и ясно показа на Европа, че е троянският кон на Русия. Това е ситуация, която ще трае до края на мандата на това правителство и до края на мандата на Първанов, завърши анализаторът от Института за пазарна икономика.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


120
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
99
0
 
0
 
! Отговори
русофилоеб преди 15 години
94. - 15:35 - Да сме наясно !От: Дядо ИванНито съм комунист,нито симпатизирам на властимащите в Русия !==========================Да бе, пък един мармот завива шоколад
98
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
по класификацията на НАТО, пич, виж руската.
97
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Стига сте приказвали за Курск! Руснаците вече имат нова атомна подводница клас Borei (от името на северния вятър), от които има вече една построена - Yury Dolgorukiy, тя е въоръжена със 16 ? Bulava SLBMs (балистични ядрени ракети- модифицирана версия на Топол-М). В момента се строят още 2 такива - Alexander Nevsky and Vladimir Monomakh и са планирани още 12 броя !
96
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
" ИСТИНСКИЯТ БЪЛГАРИН ВИНАГИ ЩЕ ПРЕДПОЧИТА РУСИЯ ПРЕД ТУРЦИЯ " ....Нямаш ли друг начин да си избиеш комплексите? И си признай, че си една от червените амеби на Станишев които ограбват и изнасилват тази държава от вече 50 години !!
95
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Курск е подводница клас "Oscar II", пич...
94
0
 
0
 
! Отговори
Дядо Иван преди 15 години
Нито съм комунист,нито симпатизирам на властимащите в Русия !Това обаче не ми пречи да харесвам руснаците и да ги предпочитам пред американци и турци ! Особено пред турците !Абе вие,които се пишете българи и преливате от любов към Турция - нормални ли сте бе ?!?! Може ли да обичаш една държава,която 500 години те е тъпкала и е спряла развитието на България ? Някой от вас да си е помислял каква щеше да е сега България,ако не е това 5-вековно турско иго ????Дори и в днешно време Турция отново пречи на развитието и просперитета на България по всевъзможни начини ! Вижте само това,което ДПС направи за последните 15 години у нас !КАКВО ДОБРО СМЕ ВИДЕЛИ ОТ ТУРЦИТЕ ???????????????Последните години усилено се промиват мозъците,особено на по-младото поколение за забравяне на историята и нейната подмяна като особенно активна в това отношение е БиТиВи .... ТЕ,АКО ИМА КАК ДА НИ ИЗКАРАТ И БРАТЯ С ТУРЦИТЕ ВЪПРЕКИ ОЧЕВАДНИТЕ РАЗЛИЧИЯ МЕЖДУ НАС !!!!!И в миналото и в настоящето,а и за в бъдеще България е търпяла,търпи и ще продължава да търпи само негативи от съседството си с Турция ! Това е ясно като бял ден !!!!Макар и да не съм от старото поколение аз чувствам руснаците много близки като народ - и като език,и като религия и като история ....ИСТИНСКИЯТ БЪЛГАРИН ВИНАГИ ЩЕ ПРЕДПОЧИТА РУСИЯ ПРЕД ТУРЦИЯ !!!!!!!
93
0
 
0
 
! Отговори
kalin преди 15 години
Панелките не са Руски патент.Съветските *** ги набутаха на българският народ ,като естествено техните "български" представите ли преди това иззеха имота и земята на хората!Единствено комунистите в бг направиха безумната национализация.В страни,като Югославия ,Румъния частната собственост бе запазена.Гадните панелки ги набутаха комунистите...а те присвоиха и заграбиха имота на хората!
92
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
също така космическа програма, която включи и 2-*** български космонавта, а"Курск" е подводница клас "Тайфун", няма клас "Курск".
91
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Хахах панелките били изобретени от руснаците, ще падна от смях, панелки има и в Лондон и в САЩ, само, че там ги сринаха, в Москва също са сринати, само в България и Румъния стоят тук там в източна европа.
90
0
 
0
 
! Отговори
BG преди 15 години
И Гоце и Серго - все са ***! Та майките си ще харижат на братушките, та ... А какво ви е все Турция в устата, че не се сещам! Това, че Доган прави каквото си иска като "мандатоносител" си е само БЪЛГАРСКИ проблем!
89
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Видя се как падаха като круши блоковете в Турция при земетресенията преди няколко години там. Моля се да не е вярно това което казват по новините - че в България напоследък се строи с евтин, некачествен и токсичен турски цимент - Защото можем да си представим какво би се случило и тук при едно по-силно земетресение....
88
0
 
0
 
! Отговори
бат ти Тонко преди 15 години
Ако поглеждаше от време на време някой от каналите Pro7, RTL, SAT1, VOX, n-tv, N24 и т.н. нямаше да се изказваш толдова неподготвен, ама то Про-то в името ти идва явно от профан. Та значи твойте братчеди - братята евреи в САЩ усетиха, че еврото им събаря кухата системка и аз съм пряк свидетел, каква агресия са стартирали и разгъват в ЕС, щото усетиха, че им подливат вода на печатниците, а пък клишетата могат да си ги заврат в г...за!
87
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Да, a Русия измисли и произвежда само качествени неща, както панелните блокове, подводници тип "Курск" и пияндури / самоубийци.
86
0
 
0
 
! Отговори
kalin преди 15 години
Комунистите изместват темата и ни набутват в техните исторически намислици!78 ЛЪЖЕШ НАГЛО!
85
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
БСП НЕ СА СОЦИАЛИСТИ, А КАПИТАЛИСТИ И ПОДКРЕПЯТ ЗАПАДА И ТУРЦИЯ
84
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Турция е най - големия съюзник на САЩ с Великобритания, те се подкрепят от векове. Всички сме чували за Кубинската криза, а знаете ли как почва? Америка разполага ракети в Турция серщу СССР, сега разполагат такива в Полша и радар в Чехия, а България ги подкрепя с две ръце, даже Грузия подкрепихме, как руснаците няма да не ни смятат за предатели?Живо доказателство, че македонците са българи е, че както те ни плюят, ние пък се обърнахме и се прегърнахме с Турция и САЩ и плюхме на Русия, вече 20 години
83
0
 
0
 
! Отговори
ЦЕЦА преди 15 години
ЧЕ БСП АКТИВИСТИ ЩЕ ОТИДАТ В ОДРИН ДА НАБИРАТ ЕЛЕКТОРАТ???КОЙ Е ПРЕДАТЕЛ???КОЙ ПРЕДАДЕ ЛЕВСКИ???
82
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Ето ви едно много показателно сравнение между икономиките на Русия и Турция.За 2008-*** г. общия вътрешен продукт на икономиката на Русия се равнява на - $2,261 трилиона долара, докато този на Турция за 2008-*** година е - $729.443 милиарда (доста по малко от този на Русия)На глава от населението в Русия се падат - $15,922 , докато в Турция - $10,471 . Руснаците са 142 милиона души, а турците - 70 милиона.Така че не ми хвалете Турция и "голямата" и икономика - произвеждаща предимно некачествени ***!
81
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Иван Костов е виновен за всичко.
80
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Какво общо има турско робство с проект "Набуко"? Какви турци те гонят постоянно бе, психопат ?!