България – троянският газов кон на Русия

Красен Станчев пред Dnes.bg: Размаханият Първанов пръст срещу Газпром е съгласуван с Москва
28 апр 2009 12:16,
120
България – троянският газов кон на Русия
Снимка: БГНЕС

На дипломатически език отказът за среща Станишев – Медведев означава начин българското правителство да бъде притеснено, категоричен бе пред Dnes.bg Красен Станчев от Института за пазарна икономика.

Проектът Южен поток е в интерес на Русия, въпросът е обаче дали е в интерес на България?“, попита той.

Тогава как ще коментирате думите на Георги Първанов и размахания пръст срещу „Газпром“ на енергийния форум в София?

Това е по-скоро акция за запазване на лицето, отколкото нещо друго, и дори смятам, че е съгласувано с Русия, отсече Станчев.

У нас и Станишев, и Първанов само се правят, че подбират най-добрия вариант за България, а всъщност ще се получи както с Белене. България ще вземе кредит от Русия, ще финансира руско строителство и руска собственост, но на българска територия, заяви експертът.

Основният ни проблем в момента е, че кабинетът „Станишев“ така е постлал отношенията ни с Русия, че е напълно естествено Москва да се държи по този начин, а иначе от икономическа гледна точка основният проблем е, че от изказването на Симеон Сакскобурготски за спирането на 3-ти и 4-ти блок на Козлодуй в края на януари 2002 г. до момента се прокарва една и съща политика – а това е предоставяне на собственост и обвързване с Русия, смята Станчев.

Набуко или Южен поток, кой от двата проекта трябва да бъде финализиран като сделка и построен и кой е най-изгоден за България?

Набуко е по-скъп чисто икономически, а  Южен поток е по-скъп политически. България остава сама в ЕС и ясно показа на Европа, че е троянският кон на Русия. Това е ситуация, която ще трае до края на мандата на това правителство и до края на мандата на Първанов, завърши анализаторът от Института за пазарна икономика.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


120
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
79
0
 
0
 
! Отговори
Bo преди 15 години
Ayy, tuka njakakv kominist-laik se izkaza pak kato za pred pensionerska sbirka, 4e Rusia bila 6-ta ikonomika v sveta!!! Bljanove i demagogoija. Znaete li 4e parite koito se vartjat v Rusija se ravnjavaha na pari4nija oborot v Holandija i Belgija zaedno, prez 2002 godina. Kakva 6-ta ikonomika,...smjah i rezil! Ako njamat resursi sigurno 6tjaha pak da prosjat ot Zapada, kakto napraviha predi okolo 7-8 godini i im otpusnaha 22 mlrd dolara. Istinata 4 ,4e trjabav da si gledame natzionalnija interes, a toi ne vinagi se e ottajdestvjaval s Moskva.
78
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
АБЕ *** КАКВО НАМЕСВАШ БОРИСОВ, ЗНАЧИ КОИТО СИМПАТИЗИРА НА РУСИЯ И НЕ ПРИГЛАСЯ НА ТЕЗИ КОИТО ИСКАТ НОВО ТУРСКО РОБСТВО СА КОМУНИСТИ, ТАКА ЛИ? ЩЕ ИМАШ ДА ВЗЕМАШ.АЗ НЕ СЪМ КОМУНИСТ НО СИМПАТИЗИРАМ НА РУСИЯ, НЕ НА ТУРЦИЯ.А ЗА ДОБРУЖДА СТАЛИН НИ Я ДАВАШЕ ЦЯЛАТА, БОРИС ТРЕТИ НЕ ПРИЕ, А ПРИЕ ГЕРМАНИЯ ДА УПРАВЛЯВА С РУМЪНИЯ ДОБРУДЖА.
77
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Че Бойко Борисов не си ли пази още членските книжки от Комсомола (бил е комсомолски секретар) и тази от членството си в БКП?
76
0
 
0
 
! Отговори
Константин преди 15 години
АВЕ , ТУРСКО ПРЕД ПИЯНО РУСКО РОБСТВО, СТИГА СТЕ ИЗКРЕВЯВАЛИ НЕЩАТА. РУСИЯ НЕ Е СПАСЯВАЛА БЪЛГАРИЯ А Е ГЛЕДАЛА СВОИТЕ ИНТЕРЕСИ СПРЕ 130 ГОДИНИ. САМО ГЛЕДАТЕ ДА ИЗКРЕВИТЕ ДУМИТЕ И ДА КАЖИТЕ ТОЙ ЗАШИТАВА ТУРЦИЯ. МРАЗЯ ДПС, ТИЯ ДЕТО ИДВАТ С РЕЙСОВЕ ДА ГЛАСУВАТ ПОСТОЯННО, МРАЗЯ БСП И ГОЦЕ И СТАНИПКАТА И РУСИЯ . ДО СКОРО ВИ .
75
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
9- годишният ми братовчед е с по-развита логика от твоята. Според теб, 4овек който не харесва пияндури, концлагери и комунисти е "турчин"... Вие не ходите ли на училище в Тутракан?
74
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Според автора на статията ....."...България остава сама в ЕС и ясно показа на Европа, че е троянският кон на Русия"...С тази подробност че България няма отношение към този проект. Газопроводът "Южен поток" е съвместен проект на рускaтa газовa компания "Газпром" и италианската енергийна компания Ени. На нас ни предлагат участие в него, ако не искаме,няма проблем, тръбите ще минат през Румъния например за да стигнат до Италия. Пак си мислим, че сме центъра на вселената.....
73
0
 
0
 
! Отговори
bai kolio преди 15 години
абе чудя се кво ви боли к-ура за тая умрела държава и се коркате постоянно - гледайте си животеца и кефа и както може я преебавайте както междувпрочем и тя прави с вас , а най-добре емигрирайте и не се връщайте чисто приятелкси съвет
72
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Бойко Борисов ще ги оправи червените *** до 2 месеца. Май усетиха вече "жегата", a? ;)
71
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Турските провокатори в действие, хора какво мълчите защитете България от тези, които искат турско робство
70
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Xaxa червените кхмери пак се активизираxa станa ли само въпрос за пияндурските им идоли от сибирската тундра.
69
0
 
0
 
! Отговори
1 преди 15 години
Zna4i nie trqbva da si gledame na6ite interesi ,a Rusnacite vinagi 6te gi obi4ame govorq za naroda koito e prolql krav za nas ,4e kumonistite sa *** sa *** ,teritoriqta ni e vagna ,golemite sili re6at li she ni oni6togat ,kakto ocepiha Make4doniq ,i dadoha Dobroga i taka natatak!Az iskam sas vsi4ki da se razbirame ama sigorno ne stava!
68
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Решението дошло след разговори с Иван Костов, които Софиянски обобщи така: Идва апогея на кризата август, септември, октомври, ми каза Костов. Нека комунистите да се управляват пак, за да стигнем до дъното. Като стигнем дъното, догодина ще има избори и ще дойдем ние. На това аз реагирах доста остро, влязохме в тежък конфликт. Аз му казах Иване, ти ако нямаш самочувствието, че можеш да извадиш страната от кризата, какво ще кажеш на избирателя.
67
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Какъв виц - чистокръвен българин според думите им да защитават Турция. Все съм чувал, че българите са ги предавали други българи на турците, ама не съм смятал, че в 21 век може да има такива ***. А колкото до сравненията ви за Русия и Турция, нито Москва, нито Санкт Петербург може да ги сравнявате с вашите Истамбули и Анкари и всякакви анадолски и азиатски градове именно защото Турция НЕ Е ЕВРОПЕЙСКА И ХРИСТИЯНСКА ДЪРЖАВА .МАЛЕЕЕ българин да казва, че иска 50 години турско робство И ДА МИ ПСУВАТЕ РУСИЯ, ПРЕДАТЕЛИ НА КВАДРАТ
66
0
 
0
 
! Отговори
DDS преди 15 години
Те руснаците освен да живеят в мизерия, екзекутират политически дисиденти, карат пияни и да убиват друго умеят ли ?
65
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Ако САЩ не подкрепяше постоянно Турция - нито икономиката и, нито армията и щяха да са на сегашното ниво!Прави впечатление че на срещата в София , американския пратеник каза че САЩ подкрепяли "Набуко" и били против "Южен Поток" - и няма как да не е така след като САЩ си гледат собствения интерес - а той е против интересите на Европейския Съюз и Русия!Да не забравяме че наскоро при посещението си в Турция - Барак Обама каза че САЩ щели да направят всичко възможно за да вкарат Турция в ЕС (интересно как ще стане това след като те не са членове на ЕС?).
64
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
"без които сега България щеше да е средновековна държава"...хаха понеже сега с БСП е много модерна нали ? *** ***.
63
0
 
0
 
! Отговори
ax преди 15 години
Da mu misli Yane Yanev- kak i kade shte gi vkarva za po 100 godini zatvor.
62
0
 
0
 
! Отговори
Константин преди 15 години
40 , евалата на 54 !!! Значи един българин чистокръвен , без грам турско, да не се обиждат турците , но... Ако защити човек Турция и каже 2 3 реални думи за живота там за отношенията към Булгарите там и вече ме изкарахте турчин... просто.. гледам пияните руснаци... и правя сравнение с Турците и определено то е в полза на Турция. Ся че руснака. ако одари 2 лопати и я нефт ще избие я газ... и че заради тези си природнидадености са 6-та икономика в света.. моля ви.. АКО БЯХА МАЛКО ПО ЧИТАВИ ЩЯХА ДА СА 1-ВА нация ТИЯ ПИЯНИЦИ.
61
0
 
0
 
! Отговори
Константин преди 15 години
40 , евалата на 54 !!! Значи един българин чистокръвен , без грам турско, да не се обиждат турците , но... Ако защити човек Турция и каже 2 3 реални думи за живота там за отношенията към Булгарите там и вече ме изкарахте турчин... просто.. гледам пияните руснаци... и правя сравнение с Турците и определено то е в полза на Турция. Ся че руснака. ако одари 2 лопати и я нефт ще избие я газ... и че заради тези си природнидадености са 6-та икономика в света.. моля ви.. АКО БЯХА МАЛКО ПО ЧИТАВИ ЩЯХА ДА СА Ч-ВА ТИЯ ПИЯНИЦИ.
60
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
от Турция България е видяла само лошо като почнем от 500 години робство и Баташкото клане до намесата във вътрешните работи на България чрез ДПС и НАТО. от Русия България е видяла само добро - от освобождението до построяването на АЕЦ, жп мрежата, заводите и тръбопроводите, без които сега България щеше да е средновековна държава. към което я водеше протурската и пронатовска политика на Костов и Симеон.