Министър Тотю срещу задържането на минималната работна заплата

Така се вдига делът на сивия сектор, отсече той
24 авг 2009 14:00,
82
Министър Тотю срещу задържането на минималната работна заплата
Снимка: БГНЕС

 

"Считаме за неоснователно задържането на минималната работна заплата след 2010 г. ", обяви социалният министър Тотю Младенов.

Той се мотивира, че в условия на криза работодателите са принудени да преминат към заплащане на минимална работна заплата с цел запазване на работните места.

Това според Младенов ще даде възможност и на недобросъвестните работодатели да осигуряват работниците си на минимална работна заплата и до увеличаване дела на сивия сектор.

"По този начин няма да има и увеличаване на минималните осигурителни прагове, а оттам съответно и на приходите към Националния осигурителен институт", каза още министърът.

"Ако минималната работна заплата се запази на ниво от 240 лв. догодина, след като си платят данъците, хората, които я получават, ще живеят под прага на бедност", коментира още той.

По изчисления на социалното министерство прагът на бедност догодина ще бъде 216 лева, а след плащане на данъците на тези хора ще им остават 190 лева.

Социалното министерство категорично не подкрепя предложението на финансовото ведомство – за замразяване на минималната пенсия за стаж и възраст и замразяване на социалната пенсия на нивото от тази година, както и премахването на действащия механизъм за индексация на пенсиите.

Категорично се отхвърля и предложението да се намалят с по 10 лева минималните и максималните размери на обезщетенията за безработица.

Тотю Младенов обясни, че Министерството на финансите не е ползвало разчети на социалното ведомство и на НОИ, когато е правило 3-годишната средносрочна бюджетна прогноза.

 

 

 

 

 

 


 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 15 години
Богат се става не от икономии ,а от печелене на пари.Ако имаш 10 лв,колкото и да ги стискаш няма да станат 12.Разбира се не трябва да се харчи безразборно но ако не тръгне икономиката никакви икономии и ограничения няма да ни помогнат.А тези пролетни цветенца нямат никаква идея какво да правят,затова се правят на ревизори,което не е лошо но е недостатъчно
62
0
 
1
 
! Отговори
до каучуковата проми преди 15 години
Хабер си нямаш... Минимален осигуретелен праг по професии е едно, а минималната работна заплата нещо съвсееем различно
61
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 15 години
Има минимални заплати по професии,които нямат нищо общо с минималната заплата.В бранша, в който съм-каучукова промишленост минималната заплата е 329 лв,в строителството са още по-високи.Така ,че и тоя министър малко да се ограмоти и тогава да ръси умнотии
60
0
 
1
 
! Отговори
Андрей преди 15 години
България вика ББ! Ехо! Лесно е да се обещава и ругае, трудно е да работи май.Това момченце Дянков, да си го изпроводят по-бързо за Щатите и да не се връща поне още 20 годинки.Един от основните закони на физика , май беше за равното по сила противодействие.Ами да - натискат работодателите,те пък съкращават работници и пак на гишета при министъра Младенов.Иде зима,не иде лято - гербери.Все още чакаме антикризисна програма,ама нейсе, заети сме да плюеме,по предходните.Добре де , после?
59
0
 
1
 
! Отговори
МВ преди 15 години
МАЛЕЕЕЕ, ЖАЛНА НИ МАЙКА С ТАКИВА НЕГРАМОТНИ МИНИСТРИ, КОИТО ИЗОБЩО НЕ СА В ЧАС,ДОСЕГА АМА НИЩО, НИЩО СВЕСТНО НЕ ЧУХ,НИТО ЧЕ СА СВЪРШИЛИ ЗА 5СТ РАБОТА...
58
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 15 години
Ей спирам да ви чета и пиша докато не си орправите възпитанието. Та това е министър бе журналисченце, не ти е човек от софрата, обръщай се с необходимото уважение.
57
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 15 години
Тия въобще срещат ли се като министри, излиза финансовия и говори сякаш пада от Марс и тук сме някакви ***. Два дни след това социалния говори съвсем други неща сякаш е в опозиция. Разберете се и казвайте ясно какво ще правите.
56
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 15 години
Ще замразяваш пенсии и заплати , ще намаляваш обезщетения и мислите че нещата ще потръгнат ли. Както бяхме с вас така след 6 месеца сме срещу вас другари от ГЕРБ. Не ми пипайте заплатат и пенсията на баба ми, не сме се договаряли така.
55
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 15 години
Да бе много я закъсали работодателите, събираме погледите на чужденците със свръх луксозните си возила, иначе много я закъсали цървулите работодатели.
54
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 15 години
Изобщо кой беше умника дето измисли осигурителни прагове. Значи ще те осигуряват на 300 но може да ти плаща на основа 240. Тъпотия небесна. Пак на принципа защо да е просто и лесно като може да е сложно и трудно. На дупенцето на автора на тази глупост 100 цирея да му поникнат
53
0
 
1
 
! Отговори
me преди 15 години
А защо редакцията пише Министър Тотю? Този човек няма ли фамилия, и не им ли се струва, че поне малко уважение към официални лице трябва да има. Особено като се барат за медия дето иска да я уважават.
52
0
 
1
 
! Отговори
expert преди 15 години
awe neznam, ama toz mi mqza na tipi4na piqnka. na snimkata sigurno se 4udi dali e ostanalo o6te doma6na rakiq sled sno6tniq zapoi. super smok e toz.
51
0
 
1
 
! Отговори
онбашията преди 15 години
ами като ще говорим за стандарт на живота кажи минимален стандарт, а не жизнен минимум. жизнен минимум значи мярка от която надолу се умира.
50
0
 
1
 
! Отговори
От мен преди 15 години
Коментирате неща, които никога не са зависели от вас, нито пък сега някой ще ви послуша, или ще ви пита. Само си чешете езиците, ама това ви се пада и вие си го знаете, че няма да е по добре.От сега нататък да му мислят пенсионерите и младежите. Ние дето работим, все някак ще се оправим.
49
0
 
1
 
! Отговори
sssss преди 15 години
kato mahnat minimalnata rabotna zaplata , shte pochnat da osigurqvat na poveche pari rabotodatelita ....... hahahaha .... bati boikovite umnici :)
48
0
 
1
 
! Отговори
баба Лена преди 15 години
Ако минималната работна заплата се запази на ниво от 240 лв. Страшното ,че таз заплата май вече въобще не е минимална!!! Заплата в момента от 200лв защо въобще се предлага и то за пълен работен ден!? А как ви се струва 170 лв.+осигоровки! Ами просто потърсете си работа в http://***.***.bg/-Пловдив и ако ви потърсят за интервю ще изпаднете в ужас от предлаганите им заплати!!! Та това е България управлявана от бедни душици и дваж по-бедни духовно ***(работодатели)!
47
0
 
1
 
! Отговори
Деян преди 15 години
Несъм съгласн с теб, защото отдавна хората не само в България, не живеят по Библията, а по Законите на страната си. Парите (колкото и да е неприятно) ти формират жизнения стандарт и ако живеем водени от жизнения минимум, който цитираш, градовете в България ще са най-чисти, защото кофите за смет ще се превърнат в мишена No.1 за грабежи.
46
0
 
1
 
! Отговори
brigante преди 15 години
brigante: тотьоууу, тотюоууу стани! а сега напиши 100 пъти на дъскатааз съм ***! и после го прочети на глас пред гербаджиите,за да разберат какви са!!!
45
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 15 години
"По изчисления на социалното министерство прагът на бедност догодина ще бъде 216 лева, а след плащане на данъците на тези хора ще им остават 190 лева. "Хаха това е след като си платят данак върху парите които вземат , като сложим и останалите данаци , и вода ток и телефон ми те парите свършили че дори и отгоре .А за храна няма , изглежда които взема толкова пари ще му е по изгодно да е в затвора кадето държавата ще го храни за сметка на данакоплатеца.
44
0
 
2
 
! Отговори
онбашията преди 15 години
жизнения минимум деяне е нула, исус нейде из библията не беше ли казал "погледни птицата в небето, нито сее нито жъне, ама от глад не умира"