Министър Тотю срещу задържането на минималната работна заплата

Така се вдига делът на сивия сектор, отсече той
24 авг 2009 14:00,
82
Министър Тотю срещу задържането на минималната работна заплата
Снимка: БГНЕС

 

"Считаме за неоснователно задържането на минималната работна заплата след 2010 г. ", обяви социалният министър Тотю Младенов.

Той се мотивира, че в условия на криза работодателите са принудени да преминат към заплащане на минимална работна заплата с цел запазване на работните места.

Това според Младенов ще даде възможност и на недобросъвестните работодатели да осигуряват работниците си на минимална работна заплата и до увеличаване дела на сивия сектор.

"По този начин няма да има и увеличаване на минималните осигурителни прагове, а оттам съответно и на приходите към Националния осигурителен институт", каза още министърът.

"Ако минималната работна заплата се запази на ниво от 240 лв. догодина, след като си платят данъците, хората, които я получават, ще живеят под прага на бедност", коментира още той.

По изчисления на социалното министерство прагът на бедност догодина ще бъде 216 лева, а след плащане на данъците на тези хора ще им остават 190 лева.

Социалното министерство категорично не подкрепя предложението на финансовото ведомство – за замразяване на минималната пенсия за стаж и възраст и замразяване на социалната пенсия на нивото от тази година, както и премахването на действащия механизъм за индексация на пенсиите.

Категорично се отхвърля и предложението да се намалят с по 10 лева минималните и максималните размери на обезщетенията за безработица.

Тотю Младенов обясни, че Министерството на финансите не е ползвало разчети на социалното ведомство и на НОИ, когато е правило 3-годишната средносрочна бюджетна прогноза.

 

 

 

 

 

 


 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 15 години
Някой да обясни на тези много учени гербери ,че разликата между икономия и икономика е като разликата краставица -красавица.Няма нужда да се напъват да откриват топлата вода.Навсякъде в нормалните държави има минимална часова ставка и никой няма право да наема работници под тази ставка.Ясно е че работодателите ще лъжат докато може.
42
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 15 години
w cial sviat ima minimalna rabotna zaplata, samo na bulgarite wsichko im prechi :)
41
0
 
1
 
! Отговори
do 9 преди 15 години
И аз искам почасово заплащане,но даваш ли си сметка колко от българите ще останат почти без пари някои месец,например както беше през май с шестте почивни дни,защото сега и 1 ден да работиш и 21 все същата заплата,а при почасовото пряко зависиш от отработените часове,така че тази система е добра в страните където хората наистина работят,за българските търтеи тя ще е много зле и ще ревнат да им се върне МРЗ,ако им се плаща по заработка на българите и за една вафла няма да изкарат.
40
0
 
1
 
! Отговори
brigante преди 15 години
тотю бре, чети!тотю не чете.тотю работи!тотю пак се прави че...тотя го мързиии,гледа да лежи,ходи, та се май,работи? мба,пак да се прай:)време се мина,мина година,че и 4-рибойко мълчи:)бойко се не справибойко не чете,бойко гири дига:)народа иска да яде,ама с такива "управляващи"няма откъде:(
39
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 15 години
Да се намали още заплатата, какво е това разхищение - не можем да си похарчим парите :)
38
0
 
1
 
! Отговори
Пурко преди 15 години
От икономическа гледна точка минималната заплата е една щуротия,и тъй като я има като число всички се заковават там и се позовават на нея.Трябва да се премахне и ако може веднага,трябва тотална либерализация на пазра на труда!!!!!!!!!!!!
37
0
 
1
 
! Отговори
brigante преди 15 години
така си и знаех,че ще има министри *** и в това правителство хахахахахабахти тъпака е този "министър"и името му е тъпанарско хахахахахах тотю хахахахаххаха:)))))))такива икономически лостове ли измислихте бре хахахадайте по-големи заплати на данъчните и по-големи правомощия и поправка в закона:)ама акъл се иска:) та нали и вашите сиви фирми ще потънат:) сивата икономика се лекува! само желание да имате:)
36
0
 
1
 
! Отговори
Орхан преди 15 години
Ще избиете ама друг пътЧувал ли си за плана на агент Сава 2012?Това ви чака вас нищо друго само това
35
0
 
1
 
! Отговори
До Орхан преди 15 години
А ние като ви избием после и ще си живеем спокойно.
34
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 15 години
Има как всичко да стане нормално! Просто списъка с осигурителните прагове за съответните професии да се актуализира ежемесечно докато достигнат реалните нива на заплащане. Тогава и "заплатите " ще скочат 2-3 пъти, и правителството ще рапортува за предсрочно повишени заплати ,пенсии, помощи за безработни ,не в проценти ,а в пъти!!!!!
33
0
 
1
 
! Отговори
ПО СВЕТА преди 15 години
КАТО НЯМА РАБОТА ЗА РОМИТЕ ЩЕ ИМА СОЦИАЛНИ ПОМОЩИ
32
0
 
1
 
! Отговори
ogc преди 15 години
Molq priqtel,no dano da imama v budeshte realni rezultati i upravliavashtite napraviat neshto po vaprosa :)
31
0
 
1
 
! Отговори
anonimen преди 15 години
Орхачо ли си, какъв си ти по добре ходи анадола да оправяш
30
0
 
1
 
! Отговори
Деян преди 15 години
Ако се махне долния праг, работодателите дори ще намерят вратичка да назначават хората на 0.00лв. Защо вместо това не изчислят колко е жизнения минимум и да сложат такъв праг за да намалят сивата икономика. Примерно МРЗ 550-700лв. и това е. Казват, че няма да издържи бизнеса, да де ама инъче няма да издържат хората.
29
0
 
1
 
! Отговори
дон уйонадървидзе преди 15 години
Do OGS Благодаря за подкрепата и оценката :))))
28
0
 
1
 
! Отговори
ogc преди 15 години
Siguren sum v edno....na mnogo bulgari turpenieto im kapka po kapka izticha ;)
27
0
 
1
 
! Отговори
дон уйонадървидзе преди 15 години
Благодаря :))))) OGS
26
0
 
1
 
! Отговори
Орхан преди 15 години
Споко като ви превземем и като сложим наш човек за министър председател след 10-20 години ще я оправим държаватато се видя че вие не можете
25
0
 
1
 
! Отговори
anonimen преди 15 години
От както работя все съм на минимална, още от тошови времена.Така е в България
24
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 15 години
Браво Тотьо ! Браво ГЕРБ! Дайте да махнем въобще заплатите и направо ще я утрепем сивата икономика !Тогава да ги питам аз как ще се осигуряват на някаква заплата , като такава - няма . И като се чудят - чудят как да се осигуряват и . . .. хоп - излезнали на светло !. . . Не са вече, демек в сивия сектор . . .