Министър Тотю срещу задържането на минималната работна заплата

Така се вдига делът на сивия сектор, отсече той
24 авг 2009 14:00,
82
Министър Тотю срещу задържането на минималната работна заплата
Снимка: БГНЕС

 

"Считаме за неоснователно задържането на минималната работна заплата след 2010 г. ", обяви социалният министър Тотю Младенов.

Той се мотивира, че в условия на криза работодателите са принудени да преминат към заплащане на минимална работна заплата с цел запазване на работните места.

Това според Младенов ще даде възможност и на недобросъвестните работодатели да осигуряват работниците си на минимална работна заплата и до увеличаване дела на сивия сектор.

"По този начин няма да има и увеличаване на минималните осигурителни прагове, а оттам съответно и на приходите към Националния осигурителен институт", каза още министърът.

"Ако минималната работна заплата се запази на ниво от 240 лв. догодина, след като си платят данъците, хората, които я получават, ще живеят под прага на бедност", коментира още той.

По изчисления на социалното министерство прагът на бедност догодина ще бъде 216 лева, а след плащане на данъците на тези хора ще им остават 190 лева.

Социалното министерство категорично не подкрепя предложението на финансовото ведомство – за замразяване на минималната пенсия за стаж и възраст и замразяване на социалната пенсия на нивото от тази година, както и премахването на действащия механизъм за индексация на пенсиите.

Категорично се отхвърля и предложението да се намалят с по 10 лева минималните и максималните размери на обезщетенията за безработица.

Тотю Младенов обясни, че Министерството на финансите не е ползвало разчети на социалното ведомство и на НОИ, когато е правило 3-годишната средносрочна бюджетна прогноза.

 

 

 

 

 

 


 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
1
 
! Отговори
ogc преди 15 години
Absoliutno si prav!
22
0
 
1
 
! Отговори
Орхи преди 15 години
Сигурен ли си защото за всичките години през които вие сте страдали и сте се борили за някакви измислени идеали като свобода и равенство ние сме били тук и сме живели на ВАШ ГРЪБ
21
0
 
1
 
! Отговори
Бинбашията преди 15 години
@буб && @Italy: България има възможност да избере най-подходящия модел /или комбинация/, тъй като сегашния e вреден.Въпреки, че всичко е въпрос на договаряне, в тези страни няма ли примерно минимално заплащане на час, независимо от длъжността?пп: то по принцип тези неща се отстояват от заинтересованите страни и рядко се дават даром ;-)
20
0
 
1
 
! Отговори
ogc преди 15 години
Ne se trevoji vremeto na carstvoto vi IZTICHA !!!!!!
19
0
 
1
 
! Отговори
тинки уйнки преди 15 години
Ами не бачкайте за такива шефове, ***. Знам, че в някои райони на страната много трудно се намира работа, но по-добре да изгубиш 2 месеца в търсене на работа, отколкото да бачкаш за някой, за когото знаеш, че те експлоатира и ти дава многократно по-малко, отколкото заслужаваш.
18
0
 
1
 
! Отговори
дон уйонадървидзе преди 15 години
Според моето скромно мнение трябва да се въведе почасово заплашане с минимална тарифа от 5 ( пет ) лева,минимална работна заплата от 800-880лв.Тогава ще се плащат данъци,ще се повиши покупателната способност и съответно-ппоизводство, услуги,търговия,туризъм,ДДС,ДДФЛ и т.н. Тогава държавата ще се управи! Не на последно място ще се увеличи раждаемоста!!!!! защото изчезваме,ние българите !!!!! Но ,няма кой да чуе :(((
17
0
 
1
 
! Отговори
Орхан преди 15 години
Напълно съм съгласен братко остави ги тия мръсни българи да бачкат пък ние да си живеем на техен гръб безплатнозимата знаете ли колко ми е яко като си пусна печката на ток да бачка 24/7 бели *** а
16
0
 
1
 
! Отговори
anonimen преди 15 години
МРЗ и бачкаме като *** за жълти стотинки и шефовете си купуват лимузини а ние духаме супата и лапаме мухите.Най зле сме в целия свят Румънците ни изпревариха.
15
0
 
1
 
! Отговори
нервна преди 15 години
5 е прав.Ако отпадне някакъм минимален осигурителен праг/МРЗ/,ще настъпи рай за работодателите- ще осигуряват работниците си на смешни суми,за да си спестят своята част от осигурителното задължение.А останалите пари ще се дават под масата на ръка,каквато е и сега масовата практика.МРЗ обаче наистина е отживелица в този си вид- по-добре да се въведе минимално заплащане на час,както предлага 9
14
0
 
1
 
! Отговори
Italy преди 15 години
В Италия също нямат минимална заплата.
13
0
 
1
 
! Отговори
буб преди 15 години
Във Финландия няма минимална работна заплата. Всичко е на договаряне с шефа.
12
0
 
1
 
! Отговори
истинско мнение преди 15 години
Социалните помощи трябва да се спрат за българите и да се удвоят за ромите.
11
0
 
1
 
! Отговори
Бинбашията преди 15 години
В цивилизования свят има минимална часова ставка, като заплащане под това е незаконно.
10
0
 
1
 
! Отговори
ogc преди 15 години
tova che se vdiga mrz ne oznachava che shte se vdigat socialnite pomoshti ( tam triabva da se vzemat merki sam saglasen na kogo se davat) pa togava shte se vdignat pensiite .... shtoto ako prodavjavame na mrz da se osiguriavame sled vreme shte vzimame po 50 evro pensiq.Pomisli!Tuk v Kipur mrz e 700 evro a mrp e 600 i sistemata raboti !
9
0
 
1
 
! Отговори
дам преди 15 години
трябва да се въведе почасово заплащане
8
0
 
1
 
! Отговори
Асенчо преди 15 години
Бойко и ГЕРБ щъ ви оправят. Нема да се плашите. За целта е нужно само да разтворите крака и да се наведете. Ама вие всъщност това си го знаете добре.
7
0
 
1
 
! Отговори
rvm преди 15 години
ogc ti tup li si ili da. kolkoto poveche se dviga MP3-to tolkova poveche ste vzimat ***. shefa ti ako iska da krie danuci i 10 bona da q naprawqt pak shte krie.
6
0
 
1
 
! Отговори
онбашията преди 15 години
интересно, за колко бачкат хората, които при липса на минимална работна заплата биха получавали под нейното сегашно ниво? мислие си че бачкат за минималната ли? чушки и домати - просто не бачкат. насилствената корекция на пазара прецаква винаги "защитаваната" страна.
5
0
 
1
 
! Отговори
IND преди 15 години
Е добре де ако няма минимална работна заплата какво ще им попречи на работодателите да ни осигуряват на 10лв. да речем и какви приходи ще има тогава...?
4
0
 
1
 
! Отговори
ogc преди 15 години
Aaaaaaaaaaa ministura poluchi ''probliasaci'' .... tctctctc , shte kajesh che i sega ne e taka..... xorata poluchavat dopalnitelnoto na ruka a gi osiguriavat na min zaplata... VDIGNETE MINIMALNATA ZAPLATA na pone 500 lv i shtat ili ne shte ni osiguriavat kato xorata i shte ima i danaci i pensii i vs.