Жени и мъже в пенсия на 63 години, натискат ни от ЕС

Брюксел държи да се увеличи активният трудов живот
18 сеп 2009 07:03,
231
Жени и мъже в пенсия на 63 години, натискат ни от ЕС
Снимка: Булфото

 

По искане на ЕС българките ще работят до 63 години, колкото е пенсионната възраст на мъжете у нас.

Годините за пенсиониране на мъжете и жените трябва да се изравнят по настояване на Европейския съюз.

Това е едно от задълженията на страните членки за равнопоставеност на половете.

В момента мъжете у нас се пенсионират на 63, а жените – на 60-годишна възраст.

Тенденцията била българките също да получават заслужен отдих след 63.

"Това е изискване от Брюксел и България трябва да изравни възрастта за пенсиониране на мъжете и жените. След това постепенно да се увеличи възрастта за пенсиониране", потвърди зам. социалният министър Христина Митрева.
 
Освен у нас в Латвия, Литва, Полша, Унгария и Малта предстои да се увеличи срокът за пенсиониране.

Целта на изискваната от Брюксел реформа е да се увеличи активният трудов живот и да се намали натискът върху пенсионната система, обясни Христина Митрева.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


231
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
209
0
 
0
 
! Отговори
boby преди 14 години
Няма лошо-да работим и до 70 годишна възраст, но какво е качеството ни на живот до получаването на пенсия?Трябва да бъде съобразено от политиците - как живеем в България - а не да се изпълняват сляпо нечии решения /тези дето ги решават нямат и понятие как се живее и работи в България/.
208
0
 
0
 
! Отговори
бай-Лия преди 14 години
Направо до 100г.,кви са тия 63,хахаха.Те па и едни пенсии давааааат,секи ден на ресторант да одиш,с нов костум и вратовръзка,по надолу трандафори....хахаха
207
0
 
0
 
! Отговори
краси преди 14 години
по добре е да работим защото пенсиите са ниски
206
0
 
0
 
! Отговори
ТТ преди 14 години
То няма лошо да се работи, ама ако можеш-физически и спихически.При този стрес сега съм на 37г., след още толкова дали изобщо ще съм жива, камо ли читава за работа.
205
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Da,oba4e srednata rabotna zaplata v Germanija e 3000 evro,minimalnata pensija-800 evro,a pomo6ta za bezrabotni - 4oo evro.Hranata im e po-evtina ot na6ata,a zdraveopazvaneto-na svetlinni godini ot na6eto!!!!!Nikakvo sravnenie ne moje da se pravi!Zatova-PENSIONNATA VAZRAST TRJABVA DA E SAOBRAZENA SA STANDARTA NA JIVOT V DADENATA STRANA!Politizite trjabva da za6titjat tazi teza!!!!!!!!!!!!!!!
204
0
 
0
 
! Отговори
Raq преди 14 години
А защо ли Европа не ни притиска да се увеличат и заплатите в България? На кого служи тогава обединена Европа - не на европейските народи, а на разни *** и нехуманни управленски, бюрократични и властови структури! Да не говорим колко е малоумно при тази висока безработица да се задължават да работят изтощени възрастни хора, а по-млади и образовани да си стоят вкъщи. И жестокост към жените - още натоварване, вместо признание и облекчения заради битовото робство и вечните врътки около децата!
203
0
 
0
 
! Отговори
Пешо S-класа преди 14 години
Жените живеят повече, това е доказано. Вярно е, раждате. Но не си права, че работиш колкото повечето мъже. Обикновено мъжа работи по-скъпо платената работа с повече натоварване, независимо дали е психическо или физическо. За справка - имоти и скъпи коли купуват предимно мъже.
202
0
 
0
 
! Отговори
Пешо S-класа преди 14 години
Нямате ли си работа бре? Стига сте плямпали глупости във форума. Каквото ни кажат от ЕС тва ще правим. Мислете за бъдещето си, а не от днес за утре.
201
0
 
0
 
! Отговори
жена преди 14 години
Работя от 17 годишна. По сегашната система трябва да се пенсионирам на 60 години. Към този момент, ако не се окажа зад борда ще имам 43 години стаж и 103 точки. Колко време смятате, чеще получавам пенция? 10 години ще са много при моето здравословно състояние, нивото на здравеопазването ни и моите финансови възможности да си плащам лечениетол
200
0
 
0
 
! Отговори
жена преди 14 години
към 40: жените се и трябва да се пенсионират по-рано, защото се амортизират по-рано. Една жена освен да работи наравно с колегата си има още една цяла работна смяна в къщи - ражда децата, готви, пере ,чисти, глади, изслушва всички и им търпи капризите. По-скоро трябва да се зададе друг въпрос -защо жените живеят по-дълго? Защото се натоварват повече от мъжете - физически, психически и емоционално. И какво следва? Следва, че ако искат да живеят по-дълго мъжете е време да започнат да се това
199
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Направо да го правят до гроб и поне да не даваме пари за осигоровки, те и без това ги крадат. Предполагам всеки ще успее да спести пари за собствения си крушум докато се умори от тая олигофренска държава.
198
0
 
0
 
! Отговори
ККК преди 14 години
Направо да работим/ако можем и доколкото можем/ докато пукнем.Какви пенсии,какви глупости!А с парите от внесените осигуровки държавната администрация ще ти осигури горе-долу прилично погребение/за целта да се увеличат осигуровките!/
197
0
 
0
 
! Отговори
Гневен преди 14 години
Щом искат да изравняват пенсионната възраст, да я изравнят на 60 години. Защо непременно трябва да се увеличава пенсионната възраст. Та доскоро тя беше 55 години за жените и 60 години за мъжете.
196
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
до 194: ЩЕ,ЩЕ...
195
0
 
0
 
! Отговори
mimoslava преди 14 години
Ако остана без работа на 56 години, едва ли някой работодател ще ме наеме и едва ли някога ще имам нужните години стаж, за да се пенсионирам...
194
0
 
0
 
! Отговори
MER преди 14 години
В Швейцария, например, всеки човек внася някаква сума през целия си активен живот и тази сума се увеличава с лихвения процент за целия период, през който този човек е работил. Затова там ще видите възрастни дами и господа, които имат скъпи коли, пътуват и отсядат в луксозни хотели. Представяте ли си тази картина у нас? Аз, честно казано, не! И все пак...Дано така стане и у нас!
193
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
А , ОТДОЛУ ПРОЧЕТЪХ ИНТЕРЕСЕН КОМЕНТАР! ЗАЩО ДА СЕ ОСИГУРЯВАМ ПЕНСИОННО, КОГАТО ЕДВА ЛИ ЩЕ ДОЖИВЕЯ, ПРИ ТОЗИ СТРЕС И БОЛНИЦИ, ДО 63, А СЕ ГОВОРИ И ЗА 67г. АРЕ СТИГА ГЛУПОСТИ...
192
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Какъв е смисъла да се карам с работодателя си за висока осигуровка. Никакъв , да ме осигурява на минималната заплата и да ми дава повече пари в брой това е спасението.
191
0
 
0
 
! Отговори
ludia преди 14 години
Ха ха един Български мъж на 63 години изглежда все едно е на 163 а примерно германския мъж на 63 години все едно е на 43.
190
0
 
0
 
! Отговори
ДА преди 14 години
САМО ЧЕ ТРЯБВА ПЪРВО ДА ОПРАВЯТ ЗДРАВНИТЕ ГРИЖИ ЗА ХОРАТА, ЗАПЛАТИТЕ, РЕСПЕКТИВНО ПЕНСИИТЕ!!! ЧЕ НА КОЙ РАБОТОДАТЕЛ СА МУ ПОТРЯБВАЛИ РАБОТНИЦИ С ПАМПЕРСИ!!!