Лична карта с биометрия – 18 лв., шофьорска книжка – 25

Кабинетът обсъжда цените на документите за самоличност
24 фев 2010 08:32,
86
Лична карта с биометрия – 18 лв., шофьорска книжка – 25
Снимка: БГНЕС

Правителството обсъжда новите цени на личните документи.

Така например таксата за издаване на лична карта с биометрични данни става 18 лв., за свидетелство за управление на МПС – 25 лв., а за паспорт – 40 лв.

Това са предвидените промени в Тарифа №4 за таксите, които се събират в системата на МВР по Закона за държавните такси.

Лицата между 14 и 16-годишна възраст се освобождават от такса за издаване на първа лична карта.

За първи паспорт на дете до 14-годишна възраст ще се заплаща само 25% от стойността на обикновената услуга, а за следващ – 50 на сто.

Няма да плащат за лична карта и за свидетелство за управление на МПС хората над 70-годишна възраст.

Хората с 50 и над 50 на сто трайно намалена работоспособност ще заплащат 10% от стойността на обикновената услуга за издаване на лична карта, 12% - от таксата за свидетелство за управление на МПС и 7% - от таксата за паспорт.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


86
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
каква обирджииска държава в гърция от 78г не са сменяни никакви документи за самоличност европа го искала грънци да оправим заплатите на чиновниците това е.
65
1
 
5
 
! Отговори
Сиганин преди 14 години
Тъй де-на летището още ти имат проба от *** и информация дали дължиш мангизи на държавата или мноооо кинти на некоя банка...И това само като ти прекарат тескерето през електронната джаджа,дето чете чипа...Вони на ГЕСТАПО...
64
4
 
3
 
! Отговори
Единствена преди 14 години
защото банката ти взима такса поддръжка на картата годишно, в която се включва и това. Няма услуга, която да не се плаща. Този в холандия пита ли го колко процента от доходите му отиват за данъци?Държава от *** и мрънкачи.
63
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Спрете да мрънкате, тук не става въпрос за задължителна подмяна на всички документи. Изтеклите документи ще се подменят по новата тарифа. Ако можеш да си позволиш лукса да караш кола и да пътуваш в чужбина, 25 лв за шофьорска книжка и 40 лв за паспорт не са нищо!
62
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Имам съсед,който работи в Холандия и той твърди,че личните документи там се издават безплатно.У нас е така-всеки дошъл на власт започва подмяна,ту на номера на автомобили,ту на лични документи...Когато ми изтече срокът на дебитната карта банката я подменя безплатно,защо за лични документи да плащаме?
61
1
 
10
 
! Отговори
Мъглата преди 14 години
изгежда постепенно ни подготвят за въвеждане и на микрочипове при хората! Биометричните паспорти са една такава стъпка ! Друга стъпка е въвеждане на микрочипове при животните, което да ни "УБЕДИ" колко са полезни те!!!
60
4
 
6
 
! Отговори
Мъглата преди 14 години
МНОГО ВАЖНО!!Искам под тази статия да засегна познатата тема за чиповете ! Незнам дали ви е известно, че от 2009 -а всички домашни любимци подлежат на задължителна идентификация (татуировка или поставяне на електронен микрочип). У нас вече с успех се използва поставянето на електронни микрочипове-Indexel na Merial .Микрочипът е затворен с капсула от специално биологично покритие-напълно безвредна за животното. Всеки чип съдържа уникален идентификационен номер, който не може да бъде променян. Имплантирането става подкожно чрез специална спринцовка и е безболезнено за животното. Манипулацията се извършва от ветеринарен лекар. Веднъж имплантиран, чипът остава под кожата до края на живота, а благодарение на специалната капсула BioBond, свободното му преместване след това е невъзможно. Номерът (кодът) на микрочипа може да бъде разчетен с електронно четящо устройство от разстояние 7-10 см. Стикер със съответният номер се залепва на една от първите страници от паспорта на животното. Микрочипът Indexel отговаря на стандартите ISO 11784 и 11785.
59
0
 
14
 
! Отговори
до: над 55 преди 14 години
Спокойно колега, след две-три години като ни приемат в Еврозоната ще смениш и 4-ти път документите си ! Тя държавата в лицето на управниците ни само търси стадо да го стриже ... А то стадото едно кротко и хрисимо, нищо, че от много стригане вече кръв взе да ручи ...
58
1
 
11
 
! Отговори
над55 преди 14 години
До 56.Е сега вече не издържах.А бе държявни служителю,ти знаеш ли че от 90-та година три пъти сменям документи бе.зваеш ли колко пари съм пръснал.То не бяха межд. паспорти,межд.шоф.книжки,то не бяха нови документи на костовистите и прилежащите им"кръвни" проби за това онова,а и сега да ме учиш,демек спокоино,Знаеш ли колко хора станаха "хора",покрай тия документи.А нас ни разкарват като мечки и ни взимат каквото решат.
57
1
 
3
 
! Отговори
тъпо кистерме преди 14 години
Висшият административен съд отмени легитимността на търга и все още се съдят участниците ... в момента се обжалва от Саджем! Беше издадено разрешение за предварително производство (т.е. преди да са минали всички дела,колегите от Сименс да започнат работа по проекта,което е още един абсурд!) ... но отново,този търг е само за международните паспорти! Личните карти и шофьорските книжки не са намесени! Статията е лъжа!
56
10
 
2
 
! Отговори
откровен преди 14 години
Пищят хора които има за какво да се притесняват, аз лично не се притеснявам, за това!
55
4
 
3
 
! Отговори
Билбо Бегинс преди 14 години
Сметката я вярна, с еднао уточнение: Никой насила не може да те накара да получиш личен документ, съответно да платиш за неговото издаване!!!!Като не искаш лична карта и паспорт, не си длъжен да ги плащаш, съответно да ги издават на твое име и да ги съхраняваш, защото ТЕ СА СОБСТВЕНОСТ НА ДЪРЖАВАТА!
54
0
 
3
 
! Отговори
До всички преди 14 години
Съгласно действащите закон за българските лични документи и правилника за издаването им всеки БГ гражданин може да поднови своите лични документи, КОГАТО ПОЖЕЛАЕ! Всеки документ, издаден по реда на закона има конкретен срок на валидност, написан на самия документ! Изключение се прави за онези документи- л.к. и СУМПС, чиито срок изтича през 2010г, на тях се удължава времето за валидност за всеки поотделно с 6м, считано от датата на тяхната валидност. Добре е в рамките на този 6м срок да се поднов
53
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
абсурда тук е, че хем ни вкарват в кошарата, хем трябва да си платим за това, че се превръщаме в роби с нашийници, които могат да следат по всяко време и навсякъде!
52
0
 
0
 
! Отговори
над55 преди 14 години
до офф.Виж 49,какво пише.Ти представяш ли си хората навън какво ги чака,колко разходи и т.н.
51
0
 
11
 
! Отговори
сд преди 14 години
5 мл. лични карти + 5 мл. паспорти =10милиона х 3лева такса на банката =30милиона
50
0
 
3
 
! Отговори
an преди 14 години
za bg upravnicite vseki e potencialen prestapnik.sega izqsnili vi se nomera na kitaikata.a dotova 4e ne si saglasen da ti vzimat otpe4ataci.nikoi ne te pita.za6toto v absurdistan drugarite upravnici sa razbrali 4e kakvoto i da napravqt,nikoi ne protestira.vseki see skril v dupkata si i ni6to ne predpriema.zatova ni tretirat kato OLIGOFRENIi.VIJTE GARCITE BLOKIRAHA CQLATA DARJAVA,ZA DA ZA6TITAVAT INTERSITE SI.SAMO 4E RAZLIKATA E V TOVA 4E TAM JIVEE NAROD A NE MAR6A.
49
1
 
0
 
! Отговори
ivelina преди 14 години
Всеки български гражданин, пребиваващ в чужбина, може да се обърне към представителствата на България в чужбина с молба за продължаване валидността на паспорт без електронен носител на информация (стар вид), като този срок може да бъде продължен еднократно до 1 декември 2010 година.Дирекция "Консулски отношения" на МВнР напомня, че МВР официално обяви датата 29 март 2010 г. като начало за прием на заявления за издаване на лични документи от новия вид.
48
0
 
1
 
! Отговори
над 55 преди 14 години
до офф.Проста ,много ми е проста сметката,защото ,като я усложня,ти сам можеш да я сматнеш с усложненията и ще видиш за какви суми иде реч.и то от хора ,които едва се оправят.Между другото ти виждал ли си структурата на бюджета.Да не би да го пълнят великите ни бизнесмени.
47
0
 
0
 
! Отговори
Ivelina преди 14 години
Дирекция "Консулски отношения" на МВнР информира, че на 12 февруари 2010 г. беше обнародван новият Правилник за издаване на българските лични документи.Според него срокът на валидност на паспорта без електронен носител на информация може да бъде продължен еднократно за срок до 1 декември 2010 г. от дипломатическите и консулските представителства на България в чужбина, като за това се уведомява органа, който го е издал.Всеки български гражданин, пребиваващ в чужбина, може да се обърне към пре