Лична карта с биометрия – 18 лв., шофьорска книжка – 25

Кабинетът обсъжда цените на документите за самоличност
24 фев 2010 08:32,
86
Лична карта с биометрия – 18 лв., шофьорска книжка – 25
Снимка: БГНЕС

Правителството обсъжда новите цени на личните документи.

Така например таксата за издаване на лична карта с биометрични данни става 18 лв., за свидетелство за управление на МПС – 25 лв., а за паспорт – 40 лв.

Това са предвидените промени в Тарифа №4 за таксите, които се събират в системата на МВР по Закона за държавните такси.

Лицата между 14 и 16-годишна възраст се освобождават от такса за издаване на първа лична карта.

За първи паспорт на дете до 14-годишна възраст ще се заплаща само 25% от стойността на обикновената услуга, а за следващ – 50 на сто.

Няма да плащат за лична карта и за свидетелство за управление на МПС хората над 70-годишна възраст.

Хората с 50 и над 50 на сто трайно намалена работоспособност ще заплащат 10% от стойността на обикновената услуга за издаване на лична карта, 12% - от таксата за свидетелство за управление на МПС и 7% - от таксата за паспорт.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


86
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
ББ е такъв шамар за избирателите си !?!Смееме се на турските сапунки, ама този хъшлак всяка вечер какви полицейски сериали вади :-)))А после реве като вдовица на бяло сладки, че съдът ги пускал ?!?Ами като пращаш полицаите без заповед за обиск и тн, бе ааланкоолу :-)))P.S.Колкото до таксите, не му се сърдете на човека, и той има право да изкара 1-2 милиарда ...Вчера например си платих фиш за 20.00 лв ...А таксата за превод, въпреки, че бях в самата СИБанк е 3.50 лв ?!?
25
0
 
9
 
! Отговори
Анчооо преди 14 години
26 ти май нещо се обърка ! Ако не знаеш всичките нови документи се издадоха преди 10 годинни и изтичат масово сега. Ти тогава явно си бил в детската градина така че за теб проблем няма
24
3
 
2
 
! Отговори
an преди 14 години
tozi pat nqma da se smenqvat udarno a kogato ti iste4e sroka na li4nata karta,pasporta i 6ofiorskata knijjka.nqma da e kato pri komunistite.samo deto sa naduli cenite sas 10 leva otgore.
23
1
 
6
 
! Отговори
an преди 14 години
STIGASTE RRASKALI AMI VIJTE KAKVO STAVA V GARCIQ.CQLATA STRANA Q PARALIZIRAHA, ZA6TOTO NE IKAT DA JIVEQT KATO V ABSURDISTAN.I IMAT SINDIKATI A NE KATO NA6TE MUTRENSKI SINDIKATI.O6TE 100 PATI 6TE SMENQVAME I DOKUMENTI I NOMERATA NA KOLITE,AKO SI TRAEME I GLEDAME KATO BIG U PI.KA.
22
0
 
17
 
! Отговори
shakespeare преди 14 години
Сега ми е много интересно след като депутатите толкова плюваха срещу гласуването с биометрия в парламента и бяха обидени и унизени предполагам, че и целия български народ трябва да се чувства така. Да не говорим, че според едни депутат, който бил юрист само на престъпници се взимали отпечатъци. Явно всички сме престъпници. Даже и всички които ходят в САЩ са престъпници, защото за да отидеш там също се събират отпечатъци. Според мен като неюрист престъпление е гласуването с чужди карти.
21
0
 
7
 
! Отговори
Плащам като поп преди 14 години
Поредния голям обир пак се задава ! Остана да чакаме смяната на всички нотариални актове с по-лъскави и биометрични с малката таксичка от само 10 % !
20
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Бойко, знам че четеш! Ти преглеждаш всяко медиийно кътче където се споменава името ти.Не прави като предишните. Не слушай нито запада нито изтока. Твоята власт идва от народа. Работи за него, а не за банките и частните корпорации. Не прави това което правят вече 100 години.Да -няма да те оставят да го направиш и ще те отстранят ако опиташ, но поне ще те запомним с добро, а не като поредния гробар на България.
19
0
 
4
 
! Отговори
Сименс преди 14 години
Търгът беше обявен и спечелен от Сименс някъде преди година. Точно след скандала със Сименс заради олимпиадата в Атина. Но информацията малко между другото мина и замина
18
1
 
10
 
! Отговори
Данчо преди 14 години
Каква ти ирония!Направо сте ЯСНОВИДЕЦ!Триглавата ламя,държавата,скоро и разходомер за кисрород ще ни приложи!Да дадем още идеи,та дано на ПОДАНИЦИТЕ им светне какво да направят!Утопия е- "Документите са държавни и е редно да са безплатни!"
17
1
 
1
 
! Отговори
azzz преди 14 години
ok,a az kato trqbva da zamina sled mesec v 4ujbina i nqma da si doida s meseci,moje i godina,kakvo? specialno za smqna na LK li da si idvam?... da gi bqhte vuveli teq dokumenti ve4e
16
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
за 10 години смениха 3 пъти бумагите,всяко правителство ги сменя.на моята лична карта пише валидна до 2013г,сега излиза,че не е валидна а още сме 2010г.как става тая работа ?аз викам да ми върнат парите и с тях да си платя новата,защото това си е измама
15
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
НЕ- просто иронизирам системата. Оправданието за необходимостта от нови документи за самоличност е нелепо. Всички обществени поръчки и търгове да се печелят от "обичайните заподозрени" е меко казано пагубно за държавата.Изобщо нещата са си както преди само дето има малко повечко екшън по телевизията.
14
2
 
15
 
! Отговори
ХА ХО преди 14 години
ХА ,ЧЕ КАК ПОЗНАХТЕ ЧЕ БАНКАТА ПРЕЗ КОЯТО ЩЕ СЕ ПЛАЩА ЩЕ Е НА ЦВЕТЕЛИНКА -СИ БАНК. МНОГО СТЕ УМНИ , ЗА РАЗЛИКА ОТ ТЪПИЯ И НАГЪЛ МИН. /МИНИМУМ/ ПРЕСЕДАТЕЛ- ТАКА НАРЕЧЕНИЯТ БОЙКО -ТИКВАТА МИЛИЦИОНЕРСКА ОТ БАНКЯ. ТО БИВА НАГЛОСТ ,АМА ТОВА НАДМИНА ВСИЧКИ ГРАНИЦИ. ЗАЩО НЕ СЕ ПРОВЕРИ КОЛКО ПАРИ ВЗЕ ТОЯ ББ КАТО КМЕТ ЗА СКЪПИЯ И НЕКАЧЕСТВЕН РЕМОНТ НА ЦАРИГРАДСКО. ГАДНО ЗВУЧИ ,НО Е ИСТИНА. КРАДЕЦА РЕВЕ С ПЪЛЕН ГЛАС-ДРЪЖТЕ КРАДЕЦА ,ЧЕ НЕ ОСТАНА ЗА МЕН ДРУГИТЕ ОТ БАНДАТА ГЕРБ
13
1
 
4
 
! Отговори
4578 преди 14 години
Моята ЛК става невалидна след 19 дни?Кога по дяволите ще ги пуснете тези документи?Защо чак сега ги гласувате?Занимавате се там с глупости като тютюнопушене и т.н. ,а не с това?
12
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Номер 8, много хора се нуждаят от шофьорката книжка за работа и нямат личен автомобил... Какво ще кажеш,имаш работа - значи си гъзар ли?
11
1
 
3
 
! Отговори
тъпо кистерме преди 14 години
това са абсолютни глупости ... в момента от тях се иска да въведат биометрични данни само в паспортите ... даже не е обявяван търг за лични карти,да не говорим за шофьорските книжки ... тая статия е тотална лъжа.Настоявам авторът и да се извини на хората,за това,че ги лъже!
10
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
това са лични неща не трябва да бъде заХората с 50 и над 50 на сто трайно намалена работоспособност ще заплащат 10% от стойността на обикновената услуга за издаване на лична карта, 12% - от таксата за свидетелство за управление на МПС и 7% - от таксата за паспорт.
9
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
То още не е ясно кога ще почнат да ги издават тези документи, ама вече им измислили таксите! Май по-скоро мислят как да се "измъкнат" като ни задължат всички да си ги сменим. Сега трябва да измислят как шофьорите да плащат за нови номера (същите като старите), но не с българското знаме, а с европейското. Задължително трябва всичко да се сменя всяка година! (Надявам се схващате иронията)
8
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Вадиш книжка- значи имаш кола- значи си гъзар.
7
0
 
28
 
! Отговори
rat преди 14 години
Това за банката май най-малко ще ме притесни...но защо по дяволите ЛК с биометрични данни е 18 кинта, а книжката е 25?! Кое й е по-скъпото пък и нея признават като документ за самоличност?