Моля, пазете касовите бележки… носят награди

НАП с шокиращи томболи за потребители от 2011 г.
8 юни 2010 07:00,
134
Моля, пазете касовите бележки… носят награди
Какво ли печеля? Снимка: Булфото

НАП обмисля нестандартен начин за борба с фирмите от сивата икономика.

От следващата година най-вероятно ще има тип държавна лотария с награди за тези потребители, които си пазят касовите бележки от търговците, обяви на семинар в Боровец  шефът на НАП Красимир Стефанов.

С томболи с касовите бонове ще се насърчава декларирането на оборотите.

"Месечни томболи с определени награди. Не ме питайте какви и как все още. В процес на разработване сме, включително и в годишен аспект с големи награди", обясни Стефанов.

Тази идея ще бъде доразработена и внесена в парламента след актуализацията на бюджета, уточни той.

Обмисля се и друга мярка срещу сивата икономика. Плащането в брой да се закове до 5000 лв. Мярката обяви отново шефът на приходната агенция Красимир Стефанов.

"Сега сме свидетели на разплащания в брой в размер на милиони левове. Очакваме от тази мярка да изкараме на светло над 90 % от оборотите", аргументира се данъчен №1.

Проектът вече е представен в Министерството на финансите (МФ).

Вероятно той ще бъде внесен и разгледан от парламента след актуализацията на бюджета.

НАП е внесла в МФ и предложение за промяна в Данъчноосигурителния процесуален кодекс. Според изменението управляващи лица във фирми, уличени в извършване на данъчни престъпления, няма да могат да регистрират други дружества.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


134
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
88
2
 
1
 
! Отговори
митко до АЛ преди 14 години
И ако се натрупва оборота от магнитните карти и наградата реално е ДДС на покупките за цялата година, ще се получи.Добра идея :) Е с повечко разходи ама.....Така и ще отпадне стимула на навалицата да си взима по 1 дъвка в магазините с единствената цел да запише участие....Че накрая като получи 50 лв....Може и да се окаже, че има хляб в цялата работа....и ако се доработи добре.....
87
2
 
0
 
! Отговори
1 преди 14 години
До novaНай- харерсвам хора дето казват това не може да стане в БГ как така във всички други страни може а тук да не може! Ако кажат 5% връщаме от всички направени разходи от дебитни и кредитни карти. За магазините които си сложат POS терминал намаление на осигуровки на 15% и гледай какво става трвба да има и МОРКОВ не само тояга!
86
3
 
3
 
! Отговори
митко преди 14 години
"Отказвам да пазарувам, ако ми почнат с оправданието "Ама той нещо днес му стана на апарата". Вдигам луди скандали и не излизам без заветната бележка от търговски обект. Да стане като в немско....време е! "Ман...ако бяхме всички така.....изобщо нямаше да се говори за подобни лотарийни стимули.....и колкото и да се крадеше от държавниците....да бяхме доста по напред.
85
3
 
0
 
! Отговори
Ал2 преди 14 години
Ако към устройството има четец за магнитни карти и се издаде на всеки желаещ да участва по една такава, се решава и проблемът с хилядите хартиики. По този начин ще бъдат запазени номерата на касовите бележки в съответните йм профили.
84
4
 
0
 
! Отговори
Ал преди 14 години
Решението не е тъпо. Идеята е потребителите да изискват касови бележки и по този начин се увеличава техния шанс да спечелят. От друга страна с касовите бележки се събира повече данък. Това е прилагано и в други страни, като е било успешно.Вече как ще се реализира томболата и дали може да се приложи в България е друг въпрос. Наскоро се надигна въпроса за поставяне на сим карти в касовите апарати с цел следене на издаването на касови бележки. Това може да бъде комбинирано с касовите бележки.
83
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Връзката касов апарат НАП е една зле прикрита обирджийска акция на лобито на мобилните оператори, жалко е че хора като Дянков и Борисов се включват в далаверата на страната на големите оператори и натоварват малкия бизнес с ненужни разходи. Единствения печеливш от тази акция ще бъдат мобилните оператори. Дребния бизнес ще плати целия масраф, а държавата ще потроши много излишни средства от бюджета за администриране на поредната административна глупост. Май е време Дянков наистина да си тръгва.
82
0
 
0
 
! Отговори
митко преди 14 години
Интересен казус :) Ми като му върнат ддс-то, реално какво имаме.Нелегален внос или производство, т.е не е ползван данъчен кредит.Нелегална продажба - т.е търговеца няма да дължи ддс.СС купува....и досега не са му връщали ДДС.Държавата нито взема, нито дава.Ако му върнат ДДС-то на СС.....то държавата само дава....демек е още по-зле....вместо пропуснати ползи има даже направени разходи.Но пък има и момент, в който СС ще похарчи върнатото ДДС при честен търговец.Тогава държавата ще има полза.
81
0
 
5
 
! Отговори
ghs преди 14 години
Очаквам в най скоро време да ни накарат и да си водим бележки с това къде колко пари сме изхарчили всеки ден и след това да даваме отчет пред Бойко.
80
1
 
1
 
! Отговори
nova преди 14 години
В България това скоро няма да стане.Имам кредитни и дебитни карти, но при желание от моя страна да платя с карта, търговците дори и да имат терминал, почват да измислят обяснения от сорта, че при разпродажба не приемат плащане с карта, терминала не работи и др.подобни.И те гледат като че ли искаш да ти подарят стоката, а не да си я платиш.В повечето магазини пък въобще нямат устройство за карти. Бях в чужбина на екскурзия, там дори кафе да поръчаш, те питат с карта ли ще платиш или в брой.
79
5
 
2
 
! Отговори
Man преди 14 години
Аз пък си събирам бележки всяка година, за всичко. Отказвам да пазарувам, ако ми почнат с оправданието "Ама той нещо днес му стана на апарата". Вдигам луди скандали и не излизам без заветната бележка от търговски обект. Да стане като в немско....време е!
78
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Като ти върнат ДДС-то каква ще е разликата спрямо сега, когато не влиза в хазната заради неиздаден касов бон? :)
77
1
 
5
 
! Отговори
митко преди 14 години
Тук се гони друг ефект.Да се засили заинтересоваността на клиентите да искат касови бележки.Не да ги съхраняваш.Но като цяло аз не виждам масово българина да се хване да събира бончета.Другия вариант, което го предлагат и малки търговски обекти, пишеш на гърба на касовия бон тел.номер, събират се в голяма кутия в търговския обект и се предоставя на НАП за лотарията.Което пак е тъпо.....
76
0
 
6
 
! Отговори
Супер тъпо! преди 14 години
Това е доста тъпо решение. Проблемът на НАП е в неиздаването на касови бележки, а не в тяхното съхранение. Не виждам как допринасям за икономиката и събирането на данъците, като пазя един тон ненужна хартия вкъщи...
75
0
 
5
 
! Отговори
СС преди 14 години
Ами като си събираме касовите бончета ,що не вземат да ни върнат и ДДС-то ?
74
0
 
8
 
! Отговори
1 преди 14 години
Недостатъци:I.Голяма инвестиция от държавата - изграждане на мощна сървърна система с защитни стени, строга идентификация на всеки касов апарат в реално време. около 250 -300 хил.II. 600 000 по 200 лв.= 120 000 000 лв. разход за магазините за закупуване на модулите! 72 лв. годишни такси за SIM + 2лв. на мб ( 10 мб на месец =20 лв.*12= 240лв.) или 312 лв. за магазин * 600 000 = 187 200 000 или 307 200 000 щета за магазините КОИ ОТ МАЛКИТЕ МАГАЗИНИ ЩЕ ОСТАНАТ СЛЕД ТОВА!
73
5
 
4
 
! Отговори
гого преди 14 години
Разбира се ,че трябва да се извадят на СВЕТЛО ДОХОДИТЕ НА ТЪРГОВЦИТЕ -ДОРИ И ДРЕБНИТЕ -МАСОВО НЕ ИЗДАВАТ КАСОВИ БЕЛЕЖКИ... !!! ПО същество те са КРАДЦИ ...и после първи реват по митингите ,че нямало пари за болници ,образование и т,н ,...!!!... А КАКЪВ Е НАЧИНА Е ДРУГ ВЪПРОС ...
72
1
 
4
 
! Отговори
митко преди 14 години
Единствената полза, която виждам е по-голямата възможност на служителите в по-големите търговски вериги.Вместо да изхвърлят невзетите касови бонове...ще ги събират.С това държавата реално пак ще стимулира неспазването на закона.
71
1
 
5
 
! Отговори
Байчо преди 14 години
Тази песен я чуваме още от 1990 г и досега нищо ! Ако нещо искахте да давате просто можеше да се връща част от ддс при представянеш на касов бон. Да ама не.Свикнали сте само да вземате - не да давате и това ви е проблема на крадливия нап.
70
2
 
6
 
! Отговори
Спонги преди 14 години
Голямата награда ще я спечели който трябва. ТОВА Е НАЧИН ДА СЕ ОТКРАДНАТ МАЛКО НАШИ ПАРИ. Джакпотът от тотото също се печели от който трябва. Едно време, когато частната практика не беше позволена, една шестица от тотото -20 000 лв се търгуваше за 25-30 000 лв.
69
3
 
6
 
! Отговори
БЪЛГАРИН0359 преди 14 години
А аз като имам договорче за покупка на апартаментче на зелено за 200 бона в комплекс в Банско от 1000 апартамента и строителя ме накара да платя в сметка в чужбина срещу хвърчаща разписка, дали може и аз да участвам в томболата? За Дянков винаги съм казвал че гони да събира трохите, докато зад гърба му се грабят големите парчета от погачата. Никога няма да кажа, че е по-умен от мене, и папа да стане.