Моля, пазете касовите бележки… носят награди

НАП с шокиращи томболи за потребители от 2011 г.
8 юни 2010 07:00,
134
Моля, пазете касовите бележки… носят награди
Какво ли печеля? Снимка: Булфото

НАП обмисля нестандартен начин за борба с фирмите от сивата икономика.

От следващата година най-вероятно ще има тип държавна лотария с награди за тези потребители, които си пазят касовите бележки от търговците, обяви на семинар в Боровец  шефът на НАП Красимир Стефанов.

С томболи с касовите бонове ще се насърчава декларирането на оборотите.

"Месечни томболи с определени награди. Не ме питайте какви и как все още. В процес на разработване сме, включително и в годишен аспект с големи награди", обясни Стефанов.

Тази идея ще бъде доразработена и внесена в парламента след актуализацията на бюджета, уточни той.

Обмисля се и друга мярка срещу сивата икономика. Плащането в брой да се закове до 5000 лв. Мярката обяви отново шефът на приходната агенция Красимир Стефанов.

"Сега сме свидетели на разплащания в брой в размер на милиони левове. Очакваме от тази мярка да изкараме на светло над 90 % от оборотите", аргументира се данъчен №1.

Проектът вече е представен в Министерството на финансите (МФ).

Вероятно той ще бъде внесен и разгледан от парламента след актуализацията на бюджета.

НАП е внесла в МФ и предложение за промяна в Данъчноосигурителния процесуален кодекс. Според изменението управляващи лица във фирми, уличени в извършване на данъчни престъпления, няма да могат да регистрират други дружества.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


134
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
108
0
 
3
 
! Отговори
22 преди 14 години
До 1Много е хубаво на теория и е така, но на практика..... какво ли ще се получи на практика :)Първо няма да са БАНКИ, а ще е една банка ;)Второ банката няма да се съгласи на какви и да е условия, ако ще целия финансов поток в БГ да минава през нея!!! Накрая се получава едно леко раминаване - няма такси за търговците?!? но банката ще печели от обслужване на сметката на търговеца ;)Като цяло това е начина, НО ПО-ДОБРЕ ДА НЕ Е СЕГА!Ще затънеме още по надълбоко в септичната яма!
107
1
 
5
 
! Отговори
1 преди 14 години
КОЛКОТО И ДА СЕ УМУВА ХОРАТА СА ГО ИЗМИСЛИЛИ - БЕЗНАЛИЧНО ПЛАЩАНЕ! И НАЙ ВАЖНОТО ЗА СМЕТКА НА БАНКАТА - С ПРОМЯНА В ЗАКОНОДАТЕЛСТВОТО И ОБЯВЯВАНЕ НА ДЪРЖАВНИ ПОРЪЧКИ ЗА ОБСЛУЖВАЩИ БАНКИ ЩЕ ОТПАДНАТ ТАКСИТЕ КАКТО ЗА ТЪРГОВЦИТЕ ТАКА И ЗА КЛИЕНТИТЕ - ЗАЩОТО КОИТО БАНКИ СПЕЧЕЛЯТ ПРЕЗ ТЯХ ЩЕ МИНАВА ОГРОМЕН РЕСУРС КАКТО И ОБСЛУЖВАНЕТО НА СМЕТКИТЕ НА ТЪРГОВЦИТЕ!
106
0
 
0
 
! Отговори
1 преди 14 години
митко първо аз обяснявах ако записите се пазят на магнитната лента, предложението да имаш карта с баркод която да го има всеки един човек в страната е нелепа първо защото ще е като лична карта трябва да се издава от НАП на всеки желаещ. По същия начин може да се ползва и личната карта тя има машинен код но ще е необходимо оборудването на всеки касов апарат с четец. В големите магазини преди покупка ти маркират картата и на нея отчитат какво си купил. Идеята на нап е да хване само парите.
105
0
 
2
 
! Отговори
селянин преди 14 години
Всичко пазим на село и фекалиите.За томболата и наградите за данъчните.
104
1
 
8
 
! Отговори
qwerty преди 14 години
"Моля, пазете касовите бележки носят награди''..... А участниците в томболата няма ли да ги питат как при заплата от 300лв. на месец са похарчили 1000?
103
0
 
3
 
! Отговори
а ми хаиде де преди 14 години
Г Н СТЕФАНОВ ПЪРВО ГИ НАКАРАИТЕ ДА СЕ НАУЧАТ ДА СИ ПОЛЗВАТ КАСОВИТЕ АПАРАТИ А НЕ НИЕ ДА СТОИМ И ДА ЧАКАМЕ ДА БЛАГОВОЛЯТ ДА ДЪДЪТ БЕЛЕЖКА
102
0
 
0
 
! Отговори
митко преди 14 години
Пък после ако искат да сторнират...ако искат да си го оставят....Не разбрах....извинявай, би ли обяснил
101
0
 
1
 
! Отговори
митко до 1 преди 14 години
Не схващам логиката.Имам такава клиентска карта.Реално си има записан баркод....щом ще има и онлйан връзка с НАП....то може от базата там директно да познава /връща името срещу баркода /клиента.....че не си представям всяка каса да се наблъска с номенклатура от 7 млн клиента / продукта /.Касовите бонове не си го представям да отпаднат.На касовия бон си изписва името на клиента....клиента проверява като си взима касовия бон....при друго име....се връща и изисква бон на своето име....те му издават
100
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Данъчен номер 1 бил свидетел на разплащания в брой в размер на милиони левове?! Ами какъв му е тогава проблема? Да си ги лови и глобява, щом има удоволствието да вижда такива суми. Май очилцата му са розовки и се чуди за какво да се захване. То бива бива простотии, ама чак пък толкоз...Тцтцтц. Милиони му се въртят в оборот всеки ден- веселяк.
99
0
 
4
 
! Отговори
1 преди 14 години
До Man - аз съм като теб и съм на същото мнение само безналично плащане!До митко - скимер е устройство за копиране на магнитна лента - има ги и в по големите печатарски компании ;) А ако някой каже че вместо касовите бончета ще ползват ползват данни от подобни магнитни карти - ще стане едно копиране като размяна на картинки от дъвки
98
1
 
1
 
! Отговори
г.а. преди 14 години
като не ти издадат н.98, си поискай сам/а ... аз така правя и когато им поискам и най-намусените продавачки стават междудругото мноого любезни...защо ли :):)
97
3
 
1
 
! Отговори
митко преди 14 години
Като не ти дават - отказваш да пазаруваш, сигнализираш където трябва.Никой не се точи на апартаменти тук, всички коментираме ефекта за икономиката и държавата.За нашия джоб косвено ще има/ би трябвало/ позитивни неща или негативни....знае ли човек.......е печалба аз няма да откажа, но не това ми е стимула да коментирам.
96
4
 
5
 
! Отговори
jasemi преди 14 години
Ще пазим касовите бележки,но ако ни издадат такива,като не ни дават какво да пазим? И от тази томбола няма да спечелим:(
95
0
 
10
 
! Отговори
qwerty преди 14 години
Като чета тук виждам ,че доста хора още вярват в дядо Коледа. Точат се за апартаменти. Кладна кокошка ....... .
94
1
 
4
 
! Отговори
Man преди 14 години
Nova, ти да не живееш на Марс, моето момиче? Вчера платих навсякъде само с карта, кеш вече рядко нося. Не знам какво-къде копират, досега една ст. не ми е изчезнала от картата.
93
0
 
1
 
! Отговори
митко преди 14 години
иначе за скимер не съм чувал
92
0
 
3
 
! Отговори
митко преди 14 години
да това веднага ми мина през главата.База данни с всички покупки, къде, кога, какво, колко, от кой.Това за 90 % от хората в дръжавата, примерно.Мечта......от тая пък база колко пари могат да се направят :)))))))
91
0
 
6
 
! Отговори
1 преди 14 години
Не случайно големите вериги дават някакви смешни отстъпки ама ти регистрират карта на твое име ( което е в противоречие с закона защото нямат удостоверения за оператор на индивидуални данни) за да събират инфо за купувачите си какво пазаруват кога как. За да планират доставките и сключването на договори с доставчици!
90
0
 
1
 
! Отговори
1 преди 14 години
А да попитам митко и АлДа сте чували за скимери и копиране от магнитна карта?
89
2
 
6
 
! Отговори
1 преди 14 години
С касовите бележки е приложено в Турция, но там без да са свързани касовите апартаи с тяхната нап хорат аси ги пазят. ПРОБЛЕМА Е ЧЕ В В БГ ВСЕКИ ТЪРГОВЕЦ СРЕЩУ 20 ЛВ. МУ ПРЕПРОГРАМИРАТ АПАРАТА А И КАСОВАТА БЕЛЕЖКА Е ПЪРВИЧЕН КАСОВ ДОКУМЕНТ( НЕ Е ДОКАЗАТЕЛСТВО) ЗАЩОТО МОЖЕ ДА СЕ СТОРНИРА! ТАКА ЧЕ САМО БЕЗНАЛИЧНО ПЛАЩАНЕ!