МВР дири спешно кой е подал сигнала срещу Марковска

Нямало влошаване на отношенията между властите у нас и Брюксел
8 ное 2012 18:17,
160
МВР дири спешно кой е подал сигнала срещу Марковска
Антонио Лопес (л) и Цветан Цветанов Снимка: БТА

МВР ще направи всичко възможно да установи кой е подал сигнала срещу Венета Марковска. Това съобщи в Брюксел министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов. По думите му това ще се случи в кратки срокове.
Вицепремиерът се срещна с генералния секретар на Европейската народна партия Антонио Лопес Истурис, предаде БНР. 

Темата за избраната за конституционен съдия Венета Марковска е била обсъждана, като според Истурис трябва да се уважава независимостта на българския парламент, който решава конфликтни въпроси.

Антонио Лопес Истурис нарече неверни и дори шега твърденията, че има влошаване на отношенията между властите у нас и европейските институции. Според него България отдавна не е проблем в Европа и за нея сега не се говори така, както по време на предишното правителство.

По-късно Цветан Цветанов има среща със заместник-генералния секретар на Европейската комисия Мишел Серво. Именно Генералният секретариат е институцията, която прилага мониторинговия механизъм и пише докладите.

Запитан ще търси ли изясняване на ситуацията с избора на конституционни съдии и ще се опита ли да парира опасността от допълнителен доклад, Цветан Цветанов отговори, че рангът му в изпълнителната власт не му позволява да коментира решение на българския парламент. Въпросът според него ще бъде обсъден, но няма да е основен.

Още по темата

По-важна е борбата срещу тежката организирана престъпност, смята Цветанов.

Припомняме, че вчера в писмо до прокуратурата и МВР шефа Марковска настоя да бъде издирен “соченият за автор на сигнала срещу нея Георги Тонев Колев и да бъде уведомена за адреса му“. Според съдийката “анонимният“ - по нейните думи, сигнал е станал повод “за масирана медийна агресия срещу нейната личност и човешко достойнство“.
В писмо до председателя на Конституционния съд днес пък тя обяви, че иска  от прокуратурата проверка на информацията, изнесена в сигнала срещу нея.

Марковска е категорична, че ще положи клетва след резултат от проверка на "изложената в доноса информация" и отпадане на съмненията в нейната репутация като човек и съдия.

Скандалът тръгна след избирането на Венета Марковска за конституционен съдия въпреки постъпилия сигнал срещу нея за търговия с влияние и конфликт на интереси. Независимо от това тя беше подкрепена от всички партии в парламента без „Синята коалиция“. След като ЕК заплаши с междинен мониторингов доклад, Марковска сама поиска за бъде изслушана в правната комисия и опита да изчисти имиджа си, като отхвърли всички твърдения в „доноса“.

В понеделник премиерът Бойко Борисов заяви, че е помолил Марковска да се оттегли, ако има и "капка истина в това, което се твърди" в сигнала срещу нея. Той посочи също, че очаква от Брюксел официално да кажат дали считат, че изборът за КС е бил опорочен.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


160
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
1
 
10
 
! Отговори
Капитал&Медиапул преди 11 години
Господин министър хайде не харчете народна пара, всичко тръгна от Медиапул и вестник Капитал! Обърнете се към редакторите, те ще ви предоставят информацията! Иначе се връщаме към един стар филм "Невероятна История" по сценарий на Радой Ралин! Сега цял един държавен апарат, вместо да търси и вкара 12 джуджета ( Знакови лица и водачи на големи престъпни групировки ) в затвора, вие се занимавате, как да изчеткате имиджа на даден човек, че аха да мине за пред Европейците! Да ама не, на тях такива не минават, започва вече да ви припарва, разбирате, че ГЕРБ тотално е изолирана и не желана вече за патрньор на Европейска сцена, защото това урежда имиджа на партиите в Европа, докоснали се до вас!
72
5
 
3
 
! Отговори
хе хе хе преди 11 години
Дали е анонимния Георги Тонев Колев или съчетание от познатите ни клеветници от европейския парламент С.Станишев, Илиана Йотова,Антония Първанов,Станимир Илчев ,Вигенин..Спомнете си като свърши мандата на Кунева какъв цирк спетнаха в Евр.парламент А.Първанова и СТанимир Илчев.И що за сигнал е този "анонимен",страхлив, подъл,жалък.
71
0
 
7
 
! Отговори
МУьо преди 11 години
Да идва оня с ГРАНАТОМЕТИТЕ
70
1
 
8
 
! Отговори
БЕЗ СНИМКА преди 11 години
Близкият до вътрешния министър Цветан Цветанов председател на Софийския градски съд Владимира Янева (вляво) и зам.-председателят на Върховния административен съд Венета Марковска (в средата), скандално избрана за конституционен съдия от парламента, прекараха няколко часа в столично заведение в четвъртък вечерта, съобщи Медиапул. Интересното в случая е, че официално и двете са в болнични, като непознат мъж отговаря последните дни на телефона на Марковска с обяснението, че тя е получила криза заради разразилия се около назначението й скандал. Премиерът Бойко Борисов, който в понеделник е разговарял с г-жа Марковска за нейното оттегляне от Конституционния съд, също каза, че тя е "много разстроена, зле е със здравето", напомни Медиапул.
69
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не го мисля този, който е подал сигнала. Самоубийство с два патрона и няма кой да говори.
68
1
 
9
 
! Отговори
Даола преди 11 години
Да питат в Брюксел - там не четат анонимки.
67
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ало, МВР... Защо не разследвате спешно г-жа Марковска как, кога, защо и на кого си дава служебната карта?
66
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Безобразие? Защо не проверите сигнала,а търсите кой го е пуснал? Ако тази съдийка беше достоен човек,щеше да се оттегли. Но какво достойнство, какви пет лева? Важни са властта и келепира!
65
3
 
3
 
! Отговори
неграмотен преди 11 години
В заглавието *МВР дири спешно кой е подал сигнала срещу Марковска* пред *КОЙ ...* има запетайка. Това, в кой клас се учеше, ?
64
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
На 100% ще се окаже , че е криминално проявен с множество регистрации в МВР. Мерси , този филм вече сме го гледали , че ни втръсна.
63
1
 
23
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 11 години
Защо търсите този който е подал сигнала,проверете дали Марковска лъже,което вече е явно.
62
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
След като е осъден от Европейския международен съд за убийство, може ли да се кандидатира пак ББ? Може разбира се, просто се прави, че нищо не е станало. Боко, признаваш ли легитимността на Евросъда в Страсбург или си по-голям от него и ще си караш как знаеш???
61
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
а диренето по подадените сигнали кога ще го почвате?
60
2
 
11
 
! Отговори
ВАЖНО СЪОБЩЕНИЕ! преди 11 години
МВР подготвя масова специализирана операция по издирване на хилядите Интернет-форумни клеветници!Ще бъдат установени имената и адресите на всички, които са клеветили по Интернет и ще бъдат посетени за отвеждане и писане на ръкописни обяснение в РПУ-тата!
59
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Като го намерят министъра да му направи една сви -ка!
58
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ах, само да го намери Боко кой тоз гавазин дето така кльопа честните хора от ГЕРБ. Направо ще отиде и ще го запука с ла**омета
57
0
 
15
 
! Отговори
анонимен преди 11 години
Не знам какво стана с апартаментите на Цецо,нещо спря да му се задава въпроса.
56
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Този доносник е ВРАГ 1 на Република България. Ако го открият, най-вероятно да се "самоубие".
55
0
 
25
 
! Отговори
Венчо Цветанов преди 11 години
"МВР ще направи всичко възможно да установи кой е подал сигнала срещу В.Марковска". Това съобщи в Брюксел министър Ц.Цветанов. По думите му, това ще се случи в кратки срокове . Г-н министър, бихте ли обяснили какъв автор на какъв донос търсите при положение,че подробности по отношенията на Марковска с Георгиев и спречкването на последния с полицаите от 6-о РПУ са публикувани наскоро след скандала през януари 2010 г. в "Капитал" и "Медиапул", а сетне са препечатани в "Правен свят" и "Дневник". Публикациите са подписани, така че не зная какъв вятър гоните. И защо още тогава, г-н министър, вие не поехте разследването на тези публикации, а сега, когато кандидатурата на Марковска се разклати, вие се втурнахте да търсите кое, кой и как. За нас е по-важно истина ли са изнесените в пресата факти, а не автора. Как да разбираме, защо така енергично се нагърбвате с търсенето на автора на сигнала (това не е донос, защото доколкото разбираме, фактите в него не са лъжа, а верни), вие зад Марковска ли стоите?! Да ви е направило впечатление,че висшата съдийка първоначално отричаше всичко - и познанството с Г.Георгиев, и търсенето на "услуга" директно от зам.министър на МВР, и воденето на 6 дела, в които защитата е водена от Еленски, сетне започна да си "припомня" нещата , а след публикуваното интервю с вашия зам.министър В.Вучков ,тя вече си припомни и срещата с двамата зам.министри, но отрече да е искала помощ за Г. Георгиев. Г-н министър, излиза че вие сте доста активен и енергичен човек, какъвто трябва да бъде един министър на ВР. Бихте ли впрегнали енергията и ресурса на службите на министерството си ,за да откриете кои са авторите (изпълнителите) на атентата в Сарафово и кои са помагачите?. И понеже все пак не обичате да оставяте коня си в реката, бихте ли предложили на съдия Марковска тест на полиграф и оттам да започнете - да се разбере кое е истина и кое -не. Иначе все едно , че правите услуга на върховен съдия...
54
0
 
15
 
! Отговори
Втрещяване! преди 11 години
Не трябва ли първо да се каже дали е истина или клевета и чак когато се докаже, че е 100% клевета, тогава да се търси клеветника!