МВР дири спешно кой е подал сигнала срещу Марковска

Нямало влошаване на отношенията между властите у нас и Брюксел
8 ное 2012 18:17,
160
МВР дири спешно кой е подал сигнала срещу Марковска
Антонио Лопес (л) и Цветан Цветанов Снимка: БТА

МВР ще направи всичко възможно да установи кой е подал сигнала срещу Венета Марковска. Това съобщи в Брюксел министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов. По думите му това ще се случи в кратки срокове.
Вицепремиерът се срещна с генералния секретар на Европейската народна партия Антонио Лопес Истурис, предаде БНР. 

Темата за избраната за конституционен съдия Венета Марковска е била обсъждана, като според Истурис трябва да се уважава независимостта на българския парламент, който решава конфликтни въпроси.

Антонио Лопес Истурис нарече неверни и дори шега твърденията, че има влошаване на отношенията между властите у нас и европейските институции. Според него България отдавна не е проблем в Европа и за нея сега не се говори така, както по време на предишното правителство.

По-късно Цветан Цветанов има среща със заместник-генералния секретар на Европейската комисия Мишел Серво. Именно Генералният секретариат е институцията, която прилага мониторинговия механизъм и пише докладите.

Запитан ще търси ли изясняване на ситуацията с избора на конституционни съдии и ще се опита ли да парира опасността от допълнителен доклад, Цветан Цветанов отговори, че рангът му в изпълнителната власт не му позволява да коментира решение на българския парламент. Въпросът според него ще бъде обсъден, но няма да е основен.

Още по темата

По-важна е борбата срещу тежката организирана престъпност, смята Цветанов.

Припомняме, че вчера в писмо до прокуратурата и МВР шефа Марковска настоя да бъде издирен “соченият за автор на сигнала срещу нея Георги Тонев Колев и да бъде уведомена за адреса му“. Според съдийката “анонимният“ - по нейните думи, сигнал е станал повод “за масирана медийна агресия срещу нейната личност и човешко достойнство“.
В писмо до председателя на Конституционния съд днес пък тя обяви, че иска  от прокуратурата проверка на информацията, изнесена в сигнала срещу нея.

Марковска е категорична, че ще положи клетва след резултат от проверка на "изложената в доноса информация" и отпадане на съмненията в нейната репутация като човек и съдия.

Скандалът тръгна след избирането на Венета Марковска за конституционен съдия въпреки постъпилия сигнал срещу нея за търговия с влияние и конфликт на интереси. Независимо от това тя беше подкрепена от всички партии в парламента без „Синята коалиция“. След като ЕК заплаши с междинен мониторингов доклад, Марковска сама поиска за бъде изслушана в правната комисия и опита да изчисти имиджа си, като отхвърли всички твърдения в „доноса“.

В понеделник премиерът Бойко Борисов заяви, че е помолил Марковска да се оттегли, ако има и "капка истина в това, което се твърди" в сигнала срещу нея. Той посочи също, че очаква от Брюксел официално да кажат дали считат, че изборът за КС е бил опорочен.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


160
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
113
0
 
17
 
! Отговори
Nasko преди 11 години
Защо ли пазят толкова тази "съдийка"??Цялото МВР, щяло да го търси, абе вие от МВР-то, намерете Галевите, че те и парички задигнаха, ама и бая мутри също, търсите ...КОЙ е написал една ИСТИНА ли??Обществена тайна е, легитимацията на разни "висши" функционери в администрацията ни пред закона/полицаите по пътя/ те как да не им подражават??Пил, някой, ама защо не хванат Пенгезов, той нали шофира така - пийнал, според едни телевизионери??
112
2
 
10
 
! Отговори
алооооооооо преди 11 години
лично на мен,ПРОСТИЯ калпав матриял,ми е интересно,КАК МОЖЕ ТИКВУНЕСТИТЕ да си мислят,че в ТЕРИТОРИЯ,не държава като БГ,бандитите могат да укрият инфо от КВАЛИФИЦИРАНИТЕ шпиони на ЕВРОПА И СВЕТА...СИГНАЛА-аве ей,там ви имат досиета до 21 коляно...*** гейбери...
111
2
 
15
 
! Отговори
ТИКВЕНИК С ЛУК преди 11 години
Със свещ го дирим тоа дето е писал сигнала. Ще го наградим с един апартамент в хотела на Мишо Бирата.
110
1
 
9
 
! Отговори
Пешо преди 11 години
Е па я го подадох сигнало и кво са да не ме обстрелвате с гранатомет!
109
8
 
3
 
! Отговори
btr преди 11 години
Ай стига ревали че ще ви пусна Доган и Станишев.
108
1
 
4
 
! Отговори
Брейвик преди 11 години
Аз подадох на Марковска...
107
0
 
4
 
! Отговори
666! СУПЕР... преди 11 години
Антонио Лопес (л) и Цветан Цветанов (дъ)Снимка: БТЪ
106
0
 
4
 
! Отговори
666! СУПЕР... преди 11 години
МВР го дири спешно кой е ***.
105
0
 
4
 
! Отговори
666! СУПЕР... преди 11 години
чии го дири спешно кой е *** !
104
0
 
3
 
! Отговори
Огнян преди 11 години
Това морално правило маймуните не спазват....
103
0
 
28
 
! Отговори
Българин преди 11 години
И после ходи подавай сигнали в МВР... както се мъчат да ни убеждават.Току виж, от изпълняващ гражданския си дълг, станеш арестант. А някакви взели да се обясняват, че МВР не е мафия..... Кого си мислите, че лъжете?
102
0
 
9
 
! Отговори
вестоносец преди 11 години
не наказвай вестоносеца!
101
0
 
9
 
! Отговори
Огнян преди 11 години
" Аз не работя,аз съм депутат..."В България не е важно истини ли говориш,а против кого.Нормално да бъде анонимен.Ще бъде търсен и преследван,дори и истини да говори!А в кавичките цитирах един от избраниците ни....
100
0
 
7
 
! Отговори
Стоян преди 11 години
ЦвЦв забегна при ЕНП да търси подкрепа и намерил подкрепа в лицето на генералният секретар на партията (Антонио Лопес), които дори така нищо неподозиращ е скършил ръчички до доволният придворник на вожда.
99
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А не е ли по правилно да се потърси ОТГОВОРЪТ на въпросите вместо човекът, които евентуално ще се откаже от твърденията си. Междрудругото: "Според него България отдавна не е проблем в Европа и за нея сега не се говори така, както по време на предишното правителство."разбирайте - СИЛНА - ядрена енергетика
98
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"МВР ще направи всичко възможно да установи кой е подал сигнала срещу Венета Марковска. "Аха, демек не е важно, че сме сложили в КС основна деятелка на корумпираната съдебна система, а е по-важно кой ни е изковладил на Брюксел, та оттам ни критикуват толкова здраво. Все едно да разследваме кой ни издаде за злоупотребите на Батко и Братко, та затуй ни спрели за кратко еврофондовете....... Та кой издаде нещата тогава????
97
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Марковска беше в близки неформални отношения с Главния прокурор Иван Татарчев(от 1992 до 1999г.) и сигурно той и е оставил доста нелицеприятни документи, които ако видят бял свят, Уикилийкс с неговите разкрития за тъмното минало на бб, ще изглеждат като дружески шарж. А сигурно и на почти всички герберасти, защото там репресиран няма, всичките до един са милиционери, партийни и комсомолски секретари, кадесари, векерета, които с доноси и действия са затрили хиляди човешки съдби. А Татарчев, самият той репресиран, имаше органична непоносимост към пребоядисаните комунисти, които се изкарваха жертва на системата, а всъщност поради тъпотия и малоумие не са могли да се издигнат в партийната и служебна йерархия.
96
0
 
8
 
! Отговори
MANGO преди 11 години
TOVA VE4E E TURSKI KENEF!!!!SORI!
95
2
 
15
 
! Отговори
Тодор Живков преди 11 години
Другарки и другари,, не търсете виновника за сигнала. Признавам, аз го подадох. Но не е проблема в сигнала, Цветанов какво се оправдава и не си подава оставката.
94
0
 
19
 
! Отговори
анонимка преди 11 години
То както е тръгнало където и да удариш,управленска власт,магистрати,църква,доктори все глило излиза!*** ситуацията,здраво у държавата нема!Само матрияло все още стиска,ама докога ли?!