Руски газ през Южен поток до България през 2015

България обеща, че ще ускори строителството на участъка
Обновена: 8 юли 2013 16:50 | 8 юли 2013 16:13, Веселина Йорданова
126
Руски газ през Южен поток до България през 2015
Снимка: архив, Булфото

България ще ускори строителството на участъка от газопровода „Южен поток”, който ще минава през наша територия, стана ясно след срещата на премиера Пламен Орешарски с председателя на Управителния съвет на „Газпром” Алексей Милер.
 
Въпреки че отчетоха „известно закъснение” на дейностите по проекта, и Милер, и енергийният министър Драгомир Стойнев увериха, че руски газ ще стигне директно до България, без да минава през трети страни, през декември 2015 година.
 
Шефът на руската газова компания каза, че проектът се намира на етапа на подготовка за началото на строителство. Необходимата инвестиция от 3.1 млрд. евро ще бъде изцяло от руска страна, а България ще връща своя дял от 50% в проектната компания чрез транзитните такси при експлоатацията на тръбата.
 
Българската страна не поема никакви рискове, свързани с финансирането на „Южен поток” на територията на страната, подчерта шефът на газовия гигант.
 
Той беше категоричен, че набелязаните срокове за началото на строителството ще бъдат спазени.
 
Енергийният министър Драгомир Стойнев заяви, че управляващите са уверили представителите на „Газпром”, че проектът остава стратегически за България в икономически и в социален план. Министърът подчерта, че кабинетът ще продължи да отстоява националния интерес и „Южен поток” в българския участък ще се финансира на проектен принцип, без държавни гаранции.
 
В строителството на наша територия ще бъдат привличани основно български компании, а управляващите виждат в „Южен поток” и възможност за намаляване на безработицата и придобиване на опит от наши специалисти. 
 
По план изграждането на газопровода у нас трябваше да започне в средата на лятото. Проектът обаче все още няма одобрена Оценка за въздействие върху околната среда. Тази година трябва да има и окончателен подробен устройствен план и окончателен технически проект, с които да се кандидатства за разрешение за строеж.
 
България няма да финансира строителството, но за сметка на това ще се лиши от транзитни такси от експлоатацията на тръбата за 15 години.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


126
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
88
0
 
0
 
! Отговори
Русначе преди 10 години
Отличный договор. Мне нравится. :)
87
2
 
0
 
! Отговори
Shop преди 10 години
До бонобо Да, обаче аз не говорех за Буркина Фасо, а за "Горна Волта с ракети". Извинявай...
86
0
 
4
 
! Отговори
Стоян преди 10 години
До Aleksej MILERТочно това е характерно за многонационалните държави. Ако ти харесва повече - империи. Едно време Екатерина Велика да не е била рускиня? Или маршал Барклай Де Толи? Или княз Багратион? Покойният Патриарх Всея России Алексий II беше...немец. Сегашният - Кирил - мордвин. Военният министър Шойгу - чуваш. Широка страна! Широки души! Не като освободените от тях наблагодарници! Сега разни си разпират дирниците да обясняват колко лошо е тава нещо "Южен поток". Национални предатели!
85
0
 
3
 
! Отговори
бонобо преди 10 години
До ShopЩе трябва да ти вземам пари за ограмотяването, ***. Вече почти 30 години държавата се нарича Буркина Фасо. Ама щамповано мислене, щампован изказ, абе - резил! Ние, бонобите го знаем, а граждани на ЕС - не! Колкото до омразните ти руснаци, те имат свръхсъвременни технологии, при това си ги правят сами.
84
3
 
0
 
! Отговори
Shop преди 10 години
До бонобоДобро утро! Коя държава не се нарича Горна Волта?
83
2
 
3
 
! Отговори
бонобо преди 10 години
До ShopО, ***, ти пак се появи. И пак тъпо и злобно. Щампи, щампи...Не научи ли, че отдавна държавата не се нарича Горна Волта? В кое хилядолетие живееш, албански реотан? Всъщност, извинявам се на албанците - имат двама Нобелови лауреати, а Исмаил Кадаре едва не стана. Най-тъпите живеят на юг от долното течение на Дунава, а най-най-тъпите пишат тук. А колко са нобелистите от Русия? Ех, ***...
82
0
 
3
 
! Отговори
Смехурко преди 10 години
До mario.fu.90Наистина, на тебе не ти трябва - имаш си един пръдлив газ, швестерче.Измислих как ще минем без руски газ! Ще си внесем от Аляска! Един газопровод през Северния полюс, Шпицберген, Норвегия, Швеция и ур-ра - остана едно Балтийско море и няколко държави от ЕС! Да се пука от яд Алексей Милер от "Газпром"!
81
2
 
0
 
! Отговори
mario.fu.90 преди 10 години
до 83За кво ни е газ? Трябват ни соларни панели.
80
1
 
0
 
! Отговори
Aleksej MILER преди 10 години
Toba zvu4i li vi kato Ruska familija? I vaob6te GAZPROM, 4ij e v sa6tnost .Da se porovim po/dalboko!
79
5
 
2
 
! Отговори
БРАВО ДУПЕДАВЦИ ... преди 10 години
...БРАТ ВИ С ГОЛЕМИЯ Е ОТЗАД!
78
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Инвеститор. да те питам, срещу американското ползване на ТЕЦ Марица изток, ние какво полу4ихме и срещу то4енето на златните ни находища, да сетих се приеха ни в НАТО, за да им пла6таме 4ленски внос и да им минават натовските камиони с хероин без да ги проверяват
77
7
 
8
 
! Отговори
Хайде преди 10 години
Хайде сега, мълкащи и протестиращи, извикайте батко ки Обама да ви зарежда с газ! Щото нали сме проамериканци- нека те решат енергийните ни проблеми. Иначе те решиха всички останали- докараха ни безработица, липса на образование и здравеопазване, липса на елементарна култура, но наличие на грандиозна неграмотност и т.н. Викайте и свиркайте по площасите и когато Амрика ви помогне- обадете ми се!
76
1
 
6
 
! Отговори
Инвеститор преди 10 години
Предлагам да ви ремонтирам банята за моя сметка, срещу 15 години безплатно ползване само от мен (ще си плащам топлата вода отделно, ако искате и на вас ще ви я пусна в кухнята, плащате според потреблението). След това ще я ползваме ден аз, ден вие. Това е, за да ходите чисти и за диверсификация на местосапунисването.
75
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анонимен. Мисля 4е ни навреди, за6тото 500 добре си живяхме, като Турция, къде се появиха да ни спасяват, сега щяхме да сме добре напълно забравили 4е някога сме били Бг, щяхме да сме мусулмани и въобще щеше да е супер. Ти си т.п, о......ен, см..д, гну..а. Ако не бяха те какво 6яхме да имаме бе. Кво построихме без тях за 23г. 500км път и то за6тото се продава това което те ни построиха, продадохме го и ооо колко си п...т
74
6
 
12
 
! Отговори
БРАВО, УСПЕХ преди 10 години
САМО ЗА СТРОИТЕЛСТВОТО НА ТРЪБАТА ЩЕ СЕ ОТВОРЯТ СТОТИЦИ РАБОТНИ МЕСТА ЗА БЪЛГАРИ! ДА НЕ ГОВОРИМ ЗА ОГРОМНАТА ПОЛЗА ОТ ТРЪБАТА. РУМЪНИЯ И ТУРЦИЯ ИМАХА ОГРОМНО ЖЕЛАНИЕ ДА МИНЕ ПРЕЗ ТЯХНА ТЕРИТОРИЯ. КОЛКОТО И ДА ЗЛОБЕЯТ ***, ХУБАВОТО СИ Е ХУБАВО! НАЙ-ПОСЛЕ НЕЩО ХУБАВО ДА СЕ СЛУЧИ И В БЪЛГАРИЯ!
73
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
НЯМА НА СВЕТА ДЪРЖАВА включително и ТурцияКОЯТО ДА Е НАВРЕДИЛА ТОЛКОВА НАБЪЛГАРСКИТЕ НАЦИОНАЛНИ ИНТЕРЕСИ КОЛКОТО РУСИЯ--ТОВА Е ЦИТАТ ОТ ДИМИТЪРБЛАГОЕВ--ДЯДОТО.защо ли го е казал
72
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ей, пак ни изклатиха руснаците. Не стига, че пари няма да видим, а само ще си засе*ем държавата, но и БЪРЗО искат да им го построим. Така ще е, докато има говЯда да викат "оставете правителството да работи"
71
4
 
8
 
! Отговори
Shop преди 10 години
В ЕС има над 70 милиона славяни, към 40 милиона православни, 7 милиона пишат на кирилица, още 10 милиона православни кирилизирани славяни са на път да бъдат приети, така че да ми навирате "Горна Волта с ракети" в очите не е интересно. Всички тези славяни и православни в ЕС са свободни бели хора, а не крепостни мужици на някой гебистки олигарх.
70
1
 
12
 
! Отговори
Shop преди 10 години
Пазител на кирилицата е БЪЛГАРИЯ, защото България вкара кирилицата в ЕС.
69
10
 
6
 
! Отговори
Divine преди 10 години
Това е SUPER BOSS, това най-близката държава до България - Русия, последния пазител на православието, последния защитник на кирилицата след като много пост-съветски републики се ПРЕДАДОХА за Американски долари и скоро ще започнат да пишат и говорят на развален английски наречен американски диалект, езика на всемогъщите кенийци, нигерийци и мексиканци които вече са 60% от САЩ!!! Мъчно ми е, че и България вече е на половината път към тоталното УНИЩОЖЕНИЕ на традиции, вяра и религия!!!