Въпреки заплахата на Борисов ветото за МВР ще се гледа днес

Предложението дойде от депутата Красимир Янков
Обновена: 19 юни 2014 09:28 | 19 юни 2014 09:28, Камелия Цветанова
37
Въпреки заплахата на Борисов ветото за МВР ще се гледа днес
Снимка: архив Булфото

Въпреки че вчера парламентът отложи обсъждането на ветото на президента Росен Плевнелиев върху Закона за МВР,  днес то стана точка първа в дневния ред на парламента.

Предложението за това дойде от депутата от БСП Красимир Янков.

От ГЕРБ настояха ветото да остане за следващата седмица, след като се проведат политическите консултации между парламентарно представените партии за приоритетите в законодателната програма на НС.

Според Веселин Вучков от опозицията обсъждането на ветото днес изцяло подрива идеята за плавен преход към политическа стабилизация преди предсрочните парламентарни избори, нещо което беше договорено на КСНС във вторник.

Още по темата
Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов вчера дори заплаши с война и реваншизъм управляващите, ако обсъдят ветото преди вторник, защото според него Законът за МВР не е финансово обезпечен и позволява назначения на важни постове в системата без конкурси.

Преди 10 дни президентът Росен Плевнелиев върна Закона за Министерството на вътрешните работи.

В мотивите си за преразглеждане на разпоредби от закона държавният глава посочи, че липсва финансова обосновка за необходимите средства за 2014 година и за подобряване на социално-икономическите права на служителите в МВР.

Подчертано беше също, че са включени разпоредби, които създават предпоставки за нарушаване на конституционното право на достъп до обществена информация, за което допринася и записаната в закона възможност за мълчалив отказ по заявления за достъп до информация.

Росен Плевнелиев върна и разпоредбите, с които се отнема съществувалото повече от 20 години правомощие на президента да назначава главния секретар на МВР. Текстовете регламентират, главсекът да се назначава от правителството по предложение на вътрешния министър, а не както досега - с указ на президента.

Главният секретар ще трябва да има поне седем години професионален стаж, а мандатът му ще бъде пет години. Това означава, че следващият вътрешен министър ще трябва да работи с настоящия главен секретар - Светлозар Лазаров. Новият министър ще може да прекрати мандата му при тежко нарушение, при системно неизпълнение на служебните задължения, както и при извършването на действия, които накърняват престижа на министерството.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
16
 
! Отговори
АБВ преди 10 години
Ех Емо, Емо. Защо си мислиш, че всички освен теб са ***? Това не е нормално, нали?
30
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До ЕМОи от кога неграмотните работят то тези от чистотата започват в ранни зори
29
12
 
16
 
! Отговори
ЕМО преди 10 години
ТОЧНО Е НЕ Е ГЕРБЕРИСТИ ,А ГЕРБЕРАСТИ ; ОТ ГЕРБЕР И ***-ЗАПОМНИ ГО ЗАЩОТО ОТИВАМ НА РАБОТА И НЯМАМ ВЕЧЕ ВРЕМЕ ЗА ***
28
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
И светлозарчо ще приключи както бсп на политическото бунище.
27
0
 
16
 
! Отговори
протестиращ преди 10 години
До Анонимен 9напълно съм съгласен с теб всеки трябва да си заработи парите
26
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До ЕМОкойто не го знае не го спазва и не е ГЕРБАРАСТИ а ГЕРБЕРИСТИ
25
10
 
17
 
! Отговори
ЕМО преди 10 години
,ГЕРБЕРАСТИТЕ НЕ ЗАСЛУЖАВАТ И ДАЖЕ ДА СПАЗВАШ ПРАВОПИС,ТОЛКОВА СА ПРОСТИ446
24
0
 
19
 
! Отговори
12345 преди 10 години
До емосъсдател - пише се съЗдателмирисел - пише се мирисАла запетаи след като не знаеш къде се поставя не ги поставяй така още повече ти личи неграмотността
23
2
 
14
 
! Отговори
ФИНАНСОВ ПЪНКАР преди 10 години
До 111 24Ти мислиш ли ,че финансовите анархисти биха сложили човек да който знае какво подписва да е Кмет на София или премиер на България?
22
0
 
14
 
! Отговори
6 преди 10 години
До АнонименМного си далече от тая система като гледам как разсъждаваш.
21
1
 
17
 
! Отговори
ФИНАНСОВ ПЪНКАР преди 10 години
За да вървят плащанията към чуждестранните ни кредитори полицията трябва да е на 500лв заплати максимално и то за началниците ! Кой не му стигат да се оправя с бакшиши и рушвети , все пак сме на балканите!Стягайте коланите!
20
6
 
20
 
! Отговори
111 преди 10 години
Не мога да си обесня как един ***, неуравновесен човек като комуниста Борисов може отново ва стане премиер. Човек с тъмно минало, пожарникар, бодигард, на който всичко му се прощава-имал офшорка, но не разбирал, подписвал но не знаел какво, назначавал министри мултаци и некадърници, но не поема вина за тяхните провали. Кой, кой предложи Борисов за гл. секретар на МВР. Кой съсипа бизнеса и държавата. Откога този човек не е комунист. Само бивш комунист може да така озлобен срещу друго мнение.
19
1
 
18
 
! Отговори
АБВ преди 10 години
До историк-анализаторКаза го кратко и ясно.
18
8
 
17
 
! Отговори
емо преди 10 години
точно това е боко тиквата ;крадлив бивш партиен член/охрана на бай тошо/,съсдател на престъпна групировка /ипон/ и *** на чифити и янки-ПОЗОР ,КЪДЕТО ИМА ДАЛАВЕРА ТАМ Е
17
3
 
28
 
! Отговори
D преди 10 години
"..за подобряване на социално-икономическите права на служителите в МВР". По-голяма наглост има ли? Полицаите имат права - с нашите данъци да малтретират нас, които ги храним и да пазят от нас другите държавни хрантутници - депутати. Данъкоплатците имаме единственото право да създаваме социално-икономически блага, които БСП да разпределя социално
16
1
 
23
 
! Отговори
****** преди 10 години
До емотолкова злоба и злъч може да има само в един неинформиран внук на бивш партиен член
15
11
 
19
 
! Отговори
емо преди 10 години
*** в българската политика =боко тиквата нощем краде а денем ни лук ял ни мирисел
14
6
 
29
 
! Отговори
историк-анализатор преди 10 години
Тоя е такъв, оня е инакъв ,ти си виновен аз не съм виновен , тука има тука нема. Това в общи линии става в България. Истината е, че 70 години престъпната партия БКП-БСП се подиграва с народа и го тъпче както и турчин не го е тъпкал. Слага една маска на социална партия и говори как мисли за народа. И както мисли така партийните функционери станаха милионери, а баба Гицка от Долно *** кара с 130 лв. пенсия. Единственото спасение е тази партия да изчезне от политическия живот.
13
9
 
17
 
! Отговори
емо преди 10 години
до 11,ти си проблем на здравеопазването както всички ДЕМОНОКРАТИ И *** ГЕРБЕРАСТИ.а и едва ли знаеш каво е ***
12
7
 
25
 
! Отговори
До 10 преди 10 години
Предпочитам да съм пръдльо ат колкото *** като теб.Не ми трябва да чета аз закона.Не е нито моя нито твоя работа.Гледах заседанието на комисията в НС и там имаше представители на всички организации в МВР ,и синдикални и професионални .Та те казаха ,че закона е наред и трябва да се приеме.