От БСП не потвърдиха, че ще има закон по казуса с КТБ

Мерджанов: Секретен одит показвал, че в КТБ имало 2 млрд. лв.
Обновена: 16 юли 2014 11:53 | 16 юли 2014 11:45,
13
От БСП не потвърдиха, че ще има закон по казуса с КТБ
Снимка: архив Булфото

Шефът на групата на БСП в парламента Атанас Мерджанов заяви, че се търсят всякакви варианти за парите на хората и фирмите в КТБ.

Той не потвърди информацията, че ще има закон по казуса КТБ, който да гарантира депозитите в целия им размер. Мерджанов поиска пълна информация за активите и пасивите на банката и съобщи, че вчера е станало ясно, че има секретен одитен доклад, че в банката има 2 млрд. лв.

„Позицията на КБ още от самото начало беше да има достатъчно обективна и точна информация от страна на БНБ, такава до този момент все още не е предоставена, поради което се затрудняват всички усилия, които нашите експерти правят в тази посока”, добави народният представител пред bTV.

„Ние сме готови да участваме, но на ход са управляващите“, коментира от своя страна шефката на групата на ГЕРБ Цецка Цачева във връзка с евентуални законови промени по казуса с КТБ. Вчера и лидерът на ДПС Лютви Местан призова за още преговори и изрази убеденост, че има време да се стигне до консенсус за закон "КТБ".

Мерджанов беше категоричен, че оставката на Иван Искров и на управителния съвет на БНБ сами по себе си в конкретната ситуация няма да решат проблемите.

Той допълни, че БСП би подкрепила оставката на Искров и Надзора само ако ГЕРБ гарантират, че ще подкрепят избор на нов управител и ръководство възможно най-скоро, което според Мерджанов няма как да стане в кратките срокове до края на мандата.

„Това според мен е абсолютно невъзможно и точно затова ГЕРБ спекулират с искането на оставката“, каза Мерджанов и попита защо хората на Борисов не са я поискали преди три месеца. 

Още по темата
Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви още в понеделник, че настоява гуверньорът да се оттегли. Той дори поиска точка с освобождаването в дневния ред на седмичната програма на депутатите. Такава не е внесена.

Цецка Цачева днес отново призова Искров да понесе лична отговорност за това, че БНБ не е упражнявала надзора според законите.

Цачева обвини БСП, че защитават Искров, а Мерджанов й отвърна, че няма как да подкрепят човек, предложен от Борисов. Шефката в ГЕРБ пък репликира, че Искров е бил начело на БНБ при три правителства. После предложи на Мерджанов да донесат оставката на Искров в парламента и декларира, че ГЕРБ са готови да разговарят.

„Оставката трябва да донесе Борисов, който го предложи за гуверньор“, отвърна Мерджанов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още по темата: БСПБНБГЕРБИван Искров
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
0
 
! Отговори
Стефан преди 9 години
Не бива в тази тежка ситуация допълнително да се нагнетява положението с избирането на нов управител и надзор. Нека сегашните си свършат работата, а после се търси отговорност за грешките им ако има такива
12
0
 
0
 
! Отговори
Иван преди 9 години
Не бива да се вярва на ГЕРБ за каквото и да е те освен да лъжат и да злоупотребяват, друго не могат да правят
11
0
 
0
 
! Отговори
Ренета преди 9 години
Малко ситуацията с ГЕРБ е, като с лъжливото овчарче. Въпреки, че може и да са искрени никой не иска да им вярва и да рискува с обещанията им
10
0
 
0
 
! Отговори
Мая преди 9 години
Цачева само си прави ефтин пи ар с тези си свои изявления и се опитва да манипулира народа, че ГЕРБ искат да помогнат в тази тежка ситуация, а всъщност се цели точно обратното от хората на Борисов
9
0
 
0
 
! Отговори
Emil преди 9 години
Мерджанов за пореден път се е изказал точно и на място
8
0
 
0
 
! Отговори
М P преди 9 години
Каква стана тя ,тука има тука няма,тази игра я знаем като малки сме я игралиНе остава много време след. две три седмици очакваме да чуем извинения и други глупости ,и хоп 50% от мангизите изчезнали безследно .
7
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Секретен одит - това е нещо като публична тайна! Философът Мерджанов почна да произвежда бисери! Добре е ще да научи , че одита е проверка в полза на ОБЩЕСТВОТО дали обектът отговаря на определени правила и процудури, и дали не е нарушен принципъа на действащото предприятие!
6
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До сега Р.Гечев говори само верни неща, така че не давай оценки без да са ти ясни нещата /банкерче/
5
0
 
2
 
! Отговори
ььь преди 9 години
di, прав си, само за човека не ми говори, защото в дъното на нещата вероятно е той, това си е негова и на партията му банка.
4
1
 
4
 
! Отговори
Банкер преди 9 години
Щом като Румен Гечев ръси мозък и морал за банките никога няма да се оправим. Този човек беше министър при Жан Виденов и фалира цялата банкова система и сега хоп целия в бяло. Е няма как да стане Държава с такива ***.
3
0
 
2
 
! Отговори
dl преди 9 години
Почти месец държавата се тресе от догатки около КТБ.Има закон за банките,той трябва да се спази,виновните,включая и вложителите,да си понесат отговорността.Институциите не работят,правят се всевъзможни упражнения да заличат нередностите,меко казано.Няма виновни,всички са кристално чисти.В Библията е казано:Това,което е тайно,ще се узнае и което е скрито-ще се открие.Само един човек се осмели да каже истината директно и отново се изливат помий по негов адрес.
2
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Мерджанов, не може да си толкова нагъл! - Всъщност може. Нали така се учите всички в тази партия - да лъжете нагло, гледайки хората праву в очите. Закон си имаме - трябва само някой да го спазва. Промяната на законите, когато на някого не му отърва е павносилна на беззаконие.
1
1
 
9
 
! Отговори
ььь преди 9 години
Не е нужен закон. Всички вложители са знаели какви са законите и са рискували. Защо ще плащаме пари, някои от които вероятно са от корупция, рушвети, кражби. Такъв закон ще е вреден за банките и те ще станат още по.нагли. Крадат ни откровено, дори крадат фабрики, бизнеси ,за свои хора.