За политиците преди и сега... Как се съставя кабинет в криза?

Миглена Георгиева за политката и политиците преди и сега
20 юни 2024 13:06, Инна Ангелова
6

Дали можем да сравним политическата криза днес с политическата криза от началото на 90-те години, когато СДС и БСП са в пряк сблъсък на идеологии, но в общо правителство, оглавено от Димитър Попов? В парламента от началото на 90-те години имаше нещо по-консенсусно, а политиците са решавали проблемите си преди да влязат в пленарна зала.

“Лидерите сядат на официално място, медиите знаят кои участват в срещата и дневния ред. В момента виждаме едни хора, които тичат по кабинети, явно се провеждат много телефонни разговори. Нещата цъфват в пленарната зала, някои казват: "Няма да гласувам това", и се започва натиск", коментира водещият на "Историите ON AIR" Миглена Георгиева в студиото на "България сутрин".  

Георгиева припомня, че Димитър Попов тогава оглавява правителство, в което СДС и БСП стават коалиционни партньори. Правителството е на власт една година, след което е излъчено Велико Народно събрание.

"Изборите са проведени пролетта на 1990 г. и тогава БСП печели. СДС обявява на хората неща, които електоратът трудно може да възприеме - да се тръгне към капитализъм. ВНС избира за премиер Андрей Луканов, който преди това също е премиер, те му гласуват нов мандат. През ноември той подава оставка и се изпада в голяма криза кой да бъде премиер", направи хронология Миглена Георгиева.

Пред Bulgaria ON AIR тя уточни, че Димитър Попов е договорка между всички партии в тогавашния парламент, а споразумението е да се издигне независим човек.

"Желю Желев предлага НС да избере Димитър Попов и няма партия в парламента, която да не каже, че е съгласна. По онова време Димитър Попов е председател на Софийския градски съд", каза още журналистът.

Георгиева отбеляза интересен факт, който намира място в новия ѝ филм - Димитър Попов се среща с Горбачов, където над един час двамата договарят много неща.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от Политика
Депутатите откъм дрескод го докараха, но се губят в речите си
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
1
 
! Отговори
нн преди 6 дни
Сравненията 90-та година и сега са грешни, хората се промениха, времената са други и нещо друго в момента демокрацията боледува и то не само у нас в цяла Европа е така. Демокрацията се изкривява, принципите и се рушат и какво следва не се знае.
4
0
 
2
 
! Отговори
Пипо преди 6 дни
Лесно е, правиш избори на който никой не иска да гласува щото няма за кой, отиваш и гласуваш за себе си. Избираш се, поемаш управлението, крадеш и рушиш колкото можеш. Като усетиш, че на ората им прикипява си подаваш оставката и почваш от начало. Ако си успял да ограничиш избора на президента за служебно правителство до твойте ора имаш бонус и докато траят новите избори межеш да продължаваш да крадеш и рушиш...
3
0
 
4
 
! Отговори
парите са в крадците преди 1 седмица
За крадците тук е РАЙ ! Отдавна се знай !!
2
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Когато мафията си има държава, точно това се получава!
1
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Абе не разбрахте ли че 70% не искат да ви гледат дори бе?