Разплащаме се с родна валута до август 2025 г.

Гратисният период за разплащане в две валути е месец
2 авг 2024 16:52, Инна Ангелова
148
Разплащаме се с родна валута до август 2025 г.
Снимка: БГНЕС

Ако всичко върви по план и влезем в еврозоната средата на следващата година, ще имаме гратисен период от месец за опериране както в лева, така и в евро. Над година в магазините ще бъдат излагани и двете валути, а обменянето на българския лев ще бъде безплатно.

Депутатите от бюджетната комисия към парламента в четвъртък приеха на второ четене Закона за въвеждане на еврото в Република България. Той предвижда в рамките на месец слез въвеждане на еврото да можем да плащаме едновременно с левове и евро.

Неотдавна с решение на Народното събрание правителството беше задължено, ако до края на годината изпълним критерия за инфлация за въвеждане на еврото, да поиска влизането в еврозоната да бъде от 1 юли 2025 г. Така един месец по-късно вече няма да можем да плащаме с левове.

От “Възраждане” поискаха този срок да бъде удължен на три месеца, но предложението не получи подкрепа, пише в-к “Труд”. Служебният министър на финансите Людмила Петкова обясни, че в другите страни, които последни са въвели еврото, срокът за плащане с две валути е бил само две седмици. Ако срокът е по-дълъг от месец, ще бъде натоварен бизнесът, защото трябва да отчита приходите от продажби в две валути.

Шест месеца след въвеждане на еврото в банки и в “Български пощи“ хората ще могат безплатно да обменят левове за евро. Но при обмяна на по-големи суми, това ще става с предварителна заявка – както сега трябва да бъде правена заявка при теглене от банките на големи суми в брой.

БНБ ще обменя левове за евро безплатно без краен срок. Но в страната има само пет офиса на БНБ, където това ще става. Опитът на другите страни, които последни влязоха в еврозоната, е че веднага след като Съветът на ЕС вземе решение за въвеждане на еврото, хората започват да внасят парите си в банките. Така на датата на въвеждане на еврото парите им автоматично се обменят в единната валута.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


148
Още по темата: левобмянаеврозонаевро
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
138
0
 
0
 
! Отговори
Деян преди 1 месец
Какво ще стане с ипотечните кредити тогава?
137
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Разплащаме се с родна валута до август 2025 г.И кой го реши и на какво основание?
136
5
 
14
 
! Отговори
До 76 преди 1 месец
не е вярно. Едно е курс спрямо друг курс. Друго е силната марка на икономически мощната Германия. Трето фалиралото евро на Гърция, Испания, Италия и Португалия. Ситуацията във Франци и Германия не е добра. Виж дългове на държавите в еврозоната между 80 и 220% спрямо БВП. Нямам намерение от моите данъци плащам дълговете на "ялите и пилите". Който иска да плаща, но не и да го налага НАСИЛСТВЕНО на другите. Още по-малко ЕДНОЛИЧНО да обменят парите на хората без да си ги питали, граничи с дик татура
135
24
 
5
 
! Отговори
ЯМБОЛИЯ преди 1 месец
Това трябваше да стане отдавна.
134
5
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Нямаме правителство,нямаме легитимен парламент,ама виждаш ли някаква бюджетна комисия била решила че родният Лев щял да престане да съществува след август 2025 година,браво бре гадове ниедни!
133
2
 
11
 
! Отговори
До евроатлантик преди 1 месец
Първо върни 400 милиарда лева, изнесени в офшорки от колегите ти евроатлантици за 35 години и закрий държави перачници на пари. Пък после търси левчетата за погребения и операции на обикновените българи. Май забрави кои изнасяха кеша с правителствени самолети? Да е само той.
132
1
 
13
 
! Отговори
Бачкатор преди 1 месец
Заплатата ми я избърнаха в евро демек наполовина.
131
2
 
21
 
! Отговори
Секуро преди 1 месец
Те нещата са ясни какво ще се прави,обезлюдяване на всичко ,освен няколко града в които ще се въведе цифровото евро .После следва запори ,контрол на парите ,задължително ваксане,защото сме одобрили СЗО да контролира пандемиите ,малко концлагери за непослушните,безводие след една две години зареди "глобалното затопляне"+пожари поради които изразходват водите на водните басейни .. Бла Бла Бла... Агенда 21/ нов световен ред още конспирации където му се викаше
130
7
 
2
 
! Отговори
Гошо преди 1 месец
Тамън като влезнем най-накрая ще се погребе това умиращо местенцеНали оня възрожденеца все ги бие ,гони ,беси ,а накрая .!. Още като дойде като партия обяснявах ,че и тоя е пубер,като осталата ***
129
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Спокойно, и до август 2055г.няма да сме готови за въвеждането на евро.
128
3
 
13
 
! Отговори
до 127 преди 1 месец
каква руска,там нямат пари- крадат перални и тоалетни чинии,ракетите са им на привършване- от къде за хранилка :))))
127
4
 
22
 
! Отговори
Кръчматъ преди 1 месец
Ами нормално...., намаме Държава, нямаме Национални Интереси и Доктрина, нямаме Национална Валута, следователно, нямаме и Национален Суверенитет!!! Ха, Честито!!!!
126
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
уловката е че ставаме зависими от милостта на западните ни 'партньори" и че трябва да плащаме чужди дългове понеже сме много богати
125
5
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
НИЕ НЕ ИСКАМЕ ДА НИ НАЛАГАТ ТЯХНОТО ЕВРО.ЗАЩО РОМЬНИЯ ОТЛОЖИХА ЗА 2029ГЗАЩО ШВЕЦИЯ ДАНИЯ НОРВЕГИЯ ЧЕХИЯ ПОЛША КОИТО ВЛЕЗНАХА ПО РАНО ВЬВ ЕС НЕ ПРИЕМАТ ЕВРОТО.КА4ЬВ Е ТОЯ ЗОР ДА НИ ВЗЕМАТ ЛЕВА ЧЕ КАКВО ПРЕЧИ ДА СИ БЬДЕМ В ЛЕВА ЯВНО ИМА ГОЛЯМА УЛОВКА ТУКА И ЩЕ Я РАЗБЕРЕМ СКОРО.
124
7
 
4
 
! Отговори
хранилка преди 1 месец
може и руска, не "забравяй" така удобно.
123
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не е важно само какво е образованието ти,ами и на каква хранилка си- хамериканска ли,еуроатлантическа ли,паветножълта ли:))
122
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До до 122 - усещам, айде баста
121
11
 
12
 
! Отговори
юропаветниЙ преди 1 месец
Немедленно излизане на България от европейският континент и преселение на българите в покрайнините на руският град Казан! Коце, Волен, Ивелине! Поведете ни!
120
1
 
6
 
! Отговори
до 122 преди 1 месец
не усещаш ли колко жалко съществуване водиш :))
119
23
 
9
 
! Отговори
НЕ НА РЕФЕРЕНДУМА! преди 1 месец
Твърдо против съм хора със слабо образование и липсващо икономическо такова, да дърпат финансовите юзди на България. НЕ НА РЕФЕРЕНДУМА!