Цонев: ПП-ДБ с пореден брутален опит да изнасилят Конституцията

Мнозинство се съставя с преговори, не с декларация, заяви той
Обновена: 15 юли 2024 19:09 | 15 юли 2024 19:07, Анисия Иванова
148
Цонев: ПП-ДБ с пореден брутален опит да изнасилят Конституцията
Снимка: БГНЕС

Поредният брутален опит на ПП-ДБ да изнасилят Конституцията. Слава Богу, че президентът ги върна в реалността. Това заяви заместник-председателят на Народното събрание и депутат от ДПС Йордан Цонев.

Така Цонев коментира поисканото от ПП-ДБ повече време за приемането на декларация и закони за борба с корупцията преди връчването на втория мандат за съставяне на кабинет. Президентът Румен Радев напомни на ПП-ДБ, че процедурата по Конституция изисква връчването на втория мандат и че той няма да наруши законите.

„Член на 99 от Конституцията предвижда съставянето за избор на правителство. Те отидоха да му съобщят, че искат да правят законодателни промени. Денков каза на президента, че ще ловят корумпираните в парламента. Не разбрах тези хора в реалността ли са? Хората като чуят ПП-ДБ да говорят за корупция, се сещат за пачки, пудели, контрабанди“, заяви Цонев.

Още по темата

Той коментира и предложението за декларация, с която народните представители се задължават да приемат определени закони. „Нали си представяте това какво издевателства е с Конституцията. Предварителен ангажимент за закон. Имам 30-годишен опит в законодателната процедура. Да кажеш, че ще приемеш един закон, когато понякога твоето да или не зависи само от една запетая…Принципна позиция сме имали всички в парламента. Когато се внесат определени законопроекти, те не стават за нищо или има толкова брак, че е по-добре да не се приемат. Затова искам да кажа, че предварително съгласие за приемане на един закон категорично противоречи на реда, описан в Конституцията. В нея е казано, че закони се приемат на първо и на второ четене“, подчерта Цонев.

Според него самият начин да предложиш с декларация НС да се задължи да приеме 5-6 закона, изисква минимум поне 3 месеца денонощна работа и след това ще преминеш към процедурата по член 99, която до този момент ще стои на трупчета. „Президентът им даде ясно да разберат, че има конституционно процедура и се движиш по нея“, заяви Цонев. Той смята, че никой няма да подкрепи подобно законодателно безумие. То е следствие от политическата немощ на ПП-ДБ.

„Тези хора са пратени в парламента и трябва да имат елементарна политическа и законодателна култура. Всичко това липсва. Мнозинство се съставя с преговори, разговори, с търсене на приоритети и съгласие. А сега тук декларация“, обясни Цонев и добави: Не става с погазване на Конституцията и то толкова грубо. Това са хора, които не разбраха, че демокрацията се крепи върху правила и процедури. Не можеш да ги загърбваш. І БГНЕС

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


148
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
3
 
5
 
! Отговори
Чудя се... преди 1 месец
На двамата най-влиятелни политици в Германия - Меркел и Шулц преди 6 г. им бяха нужни цееали 5 месеца, за да съставят коалиционно правителство. Основната пречка пред създаването на коалиция беше разпределянето на министерски постове! Не мога да разбера защо в България бързат за нови избори! Защо дават само по седмица на партия, за да състави правителство!
53
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Типичен лиз ач на зад ници е Ментата :))
52
2
 
12
 
! Отговори
Самарин преди 1 месец
Бат Йордане,свършиха ли се българските партии,че се натика в дпс,партия с етнически привкус.Хитрец си ти,25-30 ет години работиш като депутат. Днес,ти си по голям турчин и от Ходжата.Само някой да нападне "Магнита",ти си готов като дресиран пес,да го захапиш до кокал.Мента си бат Данчо,мента която няма друга като теб у нас.
51
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ментата мирише вече на джибри, минал му е срока на годност.
50
1
 
10
 
! Отговори
Фактите не лъжат! преди 1 месец
До 49. Цонев беше на времето барманче в Слънчев Бряг, още тогава му вищаха Данчо Ментата. После чейнчаджия, крупие, забогатява по неясен път (!!), и изведнъж става общински съветник в Бургас, където оглавява бюджетно-финансовата комисия. Оттук нататък където и да отиде, колкото и партии да смени, той драпа със зъби и нокти да членува в Комисии, които контролират Финансите(!!)
49
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
По верен слуга от тебе надали ще намери Доганчо :)))
48
3
 
9
 
! Отговори
Коалиция с КОЙ?! преди 1 месец
Коалиция със спящия Боко с пачки евраци и кюлчета злато и с Шиши Магнитски, санкциониран за пране на пари и Корупция?.....
47
0
 
12
 
! Отговори
До 47 преди 1 месец
Цонев никога не е бил кмет на Бургас.Разнасяше пици там.
46
0
 
6
 
! Отговори
До балканиада преди 1 месец
А,бе тия пак са на Балканиада.А Баце на селска самодейност.
45
12
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тоз е бил кмет на Бургас, ама там са си изчанчени еничари по природа :)))
44
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Шарлатаните искат 1 да въвлекат рундьо в техните шмекерии и 2 да си направят 3 месечна предизборна кампания за сметка на другите партии
43
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
НАРОДНО СЪБРАНИЕСТАНИСЛАВ АНАСТАСОВ: В ДПС НЯМА КОНФЛИКТ ПЕЕВСКИ - ДОГАН, А СРЕЩУ ДЕРИБЕИТЕПубликувано: Понеделник, 15 Юли 2024.Няма конфликт Пеевски Доган, има конфликт Пеевски и дерибеите. Четирима са тези, които са се възползвали от ДПС и имат скрит бизнес. Това са Джевдет Чакъров, Рамадан Аталай, Илхан Кючюк и Джейхан Ибрямов. Това заяви в интервю пред БНР зам.-председателят на ДПС Станислав Анастасов.За връчването на втория мандат на ПП-ДБ той коментира, че след срещата при президента ще дадем нашия коментар.Не искам да коментирам нищо извън рамките на Конституци
42
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ама ние тоя филм го гледахме вече веднъж,мерси и чао
41
7
 
11
 
! Отговори
Балканиада преди 1 месец
ПП-ДБ, какво не разбраха от 2 опита , та сега ще ги чакаме още 2 месеца за 3ти опит ? *** за зеле не става от тях, мамините , татковите синчета !
40
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ПП - ДЕРЕАЛИЗАЦИЯ. ПСИХИЧНО СЪСТОЯНИЕ.
39
8
 
8
 
! Отговори
Още един,на преди 1 месец
Който ПП са им виновни.Защото им развалиха рахатлъка.12 години с ГЕРБ ядене на корем и обръчи от фирми.Свърши тая.
38
4
 
10
 
! Отговори
test test преди 1 месец
По долни от пидрасите няма! Правят си предизборна кампания за изборите на есен. Бараха се 1 година и сега решиха да се борят с корупцията а Рашков още не помни кой е поканил на рожден ден. Нещастници!
37
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Vseki den iznasilvate etnosa 6,8 miliona s sarca, iznasilvate budjeta na etnosa, iznasilvate republikata na etnosa, iznasilvate badesteto na etnosa, iznasilvate bankata na etnosa, iznasilvate parata na etnosa, iznasilvate anavatana na etnosa...Gospod gleda...
36
8
 
14
 
! Отговори
факт преди 1 месец
Ами факт е че Кирил е нарушавал конституцията не веднъж! За каква борба с корупцията говорим в този случай? и слепец би видял че става въпрос за усигуряване на безнаказана корупция за свой и близки
35
4
 
6
 
! Отговори
Двамата преди 1 месец
Шишковци да не са заедно в Зайчарника,та никакви ги няма?