Експерти: От ПП-ДБ не бяха готови да са втори в НС, странна е срещата с Радев

Според Добромир Живков ПП-ДБ се нуждаят от време за втория мандат
15 юли 2024 12:05, Красимир Ангелов
111

Тази седмица президентът вероятно ще връчи втория мандат на втората по численост партия в парламента. След многото изключени депутати, това вече не ПГ на ДПС, а тази на "Продължаваме промяната"-"Демократична България". На този фон ПП-ДБ поискаха среща с държавния глава, а Румен Радев насрочи такава за 16:00 днес.

"Странна е идеята за тази среща. Очевидно е, че тактическите ходове или спонтанните процеси в парламента създадоха възможност за разместване и независимо че удобната позиция на опозиция, тя ги въвежда в ситуация, която е много отговорна. В този смисъл нека го изтълкуваме като търсене на задълбочен разговор, за да може да се извлече максималното от тази ситуация, а то е да може избраните да съставят правителство" коментира политологът доц. Албена Танева в студиото на "България сутрин".

Още по темата
Според социолога Добромир Живков ПП-ДБ се опитва да си осигури още техническо време, в което да бъдат направени опити и проучвания за това дали е възможно да бъде сформирано управленско мнозинство.

"Иска се допълнително време, защото настъпиха събития, които предполагат разместване на силите в 50-ото Народно събрание. ПП-ДБ не бяха готови да бъдат втори в парламента. Видяхме, че те започнаха вътрешната дискусия за третия мандат, където също имаше различни мнения. Имаше противоречия от едната страна с идеята за така нареченото техническо правителство, а от друга страна с идеята за курс към нови избори", отбеляза Живков пред Bulgaria ON AIR.

По негови думи ПП-ДБ има нужда и от време, за може вътре в коалицията да изчистят позицията си и да решат какви са възможните пътища.

"Въпросът е друг - кой каква игра играе? Да се говори винаги е по-добре, отколкото да се създаде ситуация, в която при по-малко аргументи се взимат решения. Да се говори не пречи. Необходимо е въображение, необходимо е и време, за да могат да се огледат", каза доц. Танева.

Вижте видео с целия разговор

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


111
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
4
 
11
 
! Отговори
Коле сапунджията преди 1 месец
киркокорите са наясно, че са на политическото бунище, просто си придават важност. Щом Бойкикев го разбра си би камшика в очакване на нови грантове
58
5
 
4
 
! Отговори
История в Политикат преди 1 месец
5 месеца (!!!) бяха нужни на двамата най-влиятелни политици в Германия -Меркел и Шулц преди 6 г., за да постигнат споразумение за съставяне на Коалиционно правителство. Две партии трябваше да решат дали да постигнат Компромис по много важни за тях теми или да отидат на нови избори. Основната пречка пред създаването на коалиция беше разпределянето на министерски постове! Меркел и Шулц преодоляха преодоляха тези различия.Не мога да разбера бързането за нови и нови избори в България?! Защо дават по седмица и после длугите и на тъгъдък...отново харчене на милиони за нови и нови избори.
57
2
 
14
 
! Отговори
чичото преди 1 месец
Няма отърване от тия наглеци !
56
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Президента ни аматьор, политиците ни младоци без опит, лутат се.. Това е положението, чакаме някой да ни измъкне от блатото..
55
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Никакви мнозинства да не събират. Няма стабилни хора в НС. Ще ги и зп ъ рзалят. Пак ПП/ДБ ще оберат негативите. ГЕРБ/ДПС няма да оставят ПП/ДБ да управляват БГ. ГЕРБ/ДПС са ко вар ни и по д ли.
54
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ами щом не са били готови, значи им е толкова акъла. Още при първите индикации, че в ДПС става нещо можеше да се предположи, че умищлено или не ДПС няма да са 2-ра политическа сила в парламента т.е. ПП стават 2-ри. Аз, който никога не съм се занимавал с политика допусках подобен развой на нещата, а ПП не били готови. Или експертите са си объркали професията, или тези от ПП май не стават за политика. И не, не ги хейтя. Даже гласувах за тях, но са риби - факт.
53
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Дообре, отлагаме с два месеца и после правим изборите между Никулден и Трифон Зарезан. Ааа, не, няма вече такива шарани.
52
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Радев не може да бави мандата с месеци. Това е нарушение на Конституцията. Във Франция насрочиха и проведоха изборите за 2 седмици. В България половин година ли трябва да чакаме да направят правителство след изборите на 9 юни? Не стига 3 месеца време за агитация - считай да купуват гласове, а и след изборите 3 месеца време да купуват депутати. Народът е по плажовете. На никой явно не му пука. Ако ни пукаше до сега с тояги да сме ги изкарали от властта.
51
4
 
5
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
До 32 "Крайно време е да отидеме всички на София и ..." - що бе адаш? Зад тях стоят хиляди неграмотни про'с'таци като ТЕБ, гласували Брюксел да ги командва.
50
4
 
5
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
До 43 "Но когато си на тяхното дередже и виждаш,че няма с кого да осъществиш плановете и реформите" - да крадеш на високи обороти имаш предвид, нали?!
49
2
 
12
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
ПП-ДБ се разцепват и губят всякакъв шанс да получат мандат - и това е опция.
48
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Искат да спечелят време да си назначат техни хора в регулаторите. Нали чухте в записите, че им трябва много кеш? Пудели с пачки да им носят кеш, а с кеша да купят кодовете за машините. Мошеници!
47
13
 
7
 
! Отговори
Доган преди 1 месец
Ще приключи Пеевски,а Пеевски ще Приключи Борисов за всенародна радост.
46
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
На ПП/ДБ им трябва малко време да се подготвят да свалят председателя на НС Рая Назарян.
45
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Като няма съгласие, няма нищо сложно. Връща се мандата и толкова, но хората трябва да знаят, в кого е причината. Явно обаче има и други тънки сметчици, за които не знаем. Затова наесен първи ще са популистите и тогава ще настане голямото шоу.
44
6
 
18
 
! Отговори
Шарлатаните полудяха преди 1 месец
Какво значи не били готови? В НС се влиза за да се работи за редовен кабинет. Да се водят разговори, да се правят отстъпки и да се работи за народа. Ама променкаджиите не очаквали, че ще трябва да работят? Сега щели да искат два месеца отсрочка. Тези съвсем помислиха държавата за експериментално поле. *** месеца? Така, де. Сега е време за ваканции, Киро, Лена, корали, кристали. Какви неща ги кара президента да правят. Иначе заплатите и колите си оставиха за лятото!
43
5
 
14
 
! Отговори
Ганди преди 1 месец
Шарлатанчетата при тати Радев, Nice a.
42
6
 
9
 
! Отговори
До 52 преди 1 месец
Много ти е просто на тебе,защото си седиш спокойно пред компа и си драскаш каквото се сетиш.Но когато си на тяхното дередже и виждаш,че няма с кого да осъществиш плановете и реформите,или връщаш мандата,или правиш някакъв опит за мижава подкрепа.Аз съм за връщане на мандата,ако ме питаш.
41
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Експертите и техниците от ППДБ не са били готови да управляват. Интересно , а искали експертно/техническо правителство.
40
6
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Търсят президента, за да го вкарат в капан. ПеПе са професионални измамници. После пак ще излязат записи, че имат АЛА-БАЛА С ПРЕЗИДЕНТА.Радев не трябва да се среща извънредно с тях. Не били готови!?! Те никога не са били готови за кабинет. В 49 НС Борисов им отстъпи уж с ротация да управляват. Измамиха и Борисов като Денков подаде оставка докато ГЕРБ бяха в Брюксел за изборите на ЕНП. После тръгнаха да въртят опашка, че видите ли Денков трябвало да пътува и да управляват още 9 месеца.