Експерти: От ПП-ДБ не бяха готови да са втори в НС, странна е срещата с Радев

Според Добромир Живков ПП-ДБ се нуждаят от време за втория мандат
15 юли 2024 12:05, Красимир Ангелов
111

Тази седмица президентът вероятно ще връчи втория мандат на втората по численост партия в парламента. След многото изключени депутати, това вече не ПГ на ДПС, а тази на "Продължаваме промяната"-"Демократична България". На този фон ПП-ДБ поискаха среща с държавния глава, а Румен Радев насрочи такава за 16:00 днес.

"Странна е идеята за тази среща. Очевидно е, че тактическите ходове или спонтанните процеси в парламента създадоха възможност за разместване и независимо че удобната позиция на опозиция, тя ги въвежда в ситуация, която е много отговорна. В този смисъл нека го изтълкуваме като търсене на задълбочен разговор, за да може да се извлече максималното от тази ситуация, а то е да може избраните да съставят правителство" коментира политологът доц. Албена Танева в студиото на "България сутрин".

Още по темата
Според социолога Добромир Живков ПП-ДБ се опитва да си осигури още техническо време, в което да бъдат направени опити и проучвания за това дали е възможно да бъде сформирано управленско мнозинство.

"Иска се допълнително време, защото настъпиха събития, които предполагат разместване на силите в 50-ото Народно събрание. ПП-ДБ не бяха готови да бъдат втори в парламента. Видяхме, че те започнаха вътрешната дискусия за третия мандат, където също имаше различни мнения. Имаше противоречия от едната страна с идеята за така нареченото техническо правителство, а от друга страна с идеята за курс към нови избори", отбеляза Живков пред Bulgaria ON AIR.

По негови думи ПП-ДБ има нужда и от време, за може вътре в коалицията да изчистят позицията си и да решат какви са възможните пътища.

"Въпросът е друг - кой каква игра играе? Да се говори винаги е по-добре, отколкото да се създаде ситуация, в която при по-малко аргументи се взимат решения. Да се говори не пречи. Необходимо е въображение, необходимо е и време, за да могат да се огледат", каза доц. Танева.

Вижте видео с целия разговор

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


111
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Толкова ли е сложно да представят на хората една ясна програма по дни и часове за гласуване на нужните закони и правила за избор на възловите постове. Който е съгласен гласува и се започва. Ако няма съгласие - нови избори. Тогава дебелите няма да съберат общо десет процента.
38
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ще вземат мандата и ще предложат Пеевски
37
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Взимат мандата,слагат Мария Габриел за премиер и боко получава слънчев удар.
36
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Че какво друго да каже един крадлив геребараст. Да се благодари, че той и Вождът му още са на свобода и спокойно си харчат откраднатото.
35
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Eeмuu тooo, мaнgaтът зa npaвuтeлcтвo нe e kaтo ga мyчuш лuтмycu u kлaтuш cekpeтapku no napaneтuтe!
34
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Или са били добре подготвени за 3-та политическа сила, но не и за втора. :))))
33
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
На ППДБ отново им трябва ВРЕМЕ. Което значи, че пак са се явили неподготвени на изборите.
32
6
 
12
 
! Отговори
Ха-ха преди 1 месец
Що ми се струва, че нищо не е случайно и на ПП-ДБ пак им го ....... с 200 :D
31
8
 
11
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
Крайно време е да отидеме всички на София и да ги избесим по стълбовете тия шопски п..poc.таци.
30
2
 
15
 
! Отговори
вгз преди 1 месец
Предлагам следващото гласуване да бъде с камъни, а кандидатите да се явят в центъра на града, за който кандидатстват.
29
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ох какви са ни умни политолозите. Пак не успяха да познаят за срещата. Ппдб имат една единствена цел, да не им дава на тях мандата, защото ако поканят герб на разговори, 50 000 човека ще ги напуснат окончателно. Той няма да ги послуша, защото ще наруши конституцията.
28
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Аз не съм много сигурен, че вторият мандат трябва да се дава на ППДБ. Те не са втора политическа сила, такива са ДПС. Има разлика между партията и парламентарната група. Не че хвърлям шапка от радост, но ДПС си изкараха второто място на избори и мисля, че мандатът трябва да им се връчи на тях.
27
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Шankaaa, нe нacтъnвaй egнa u cъщa мoтuka, Шankaa!
26
15
 
6
 
! Отговори
До номер 24 преди 1 месец
Защо да напускат парламента? Ние сме ги избрали да бъдат депутати, и те са най- отговорните хора и компетентни експерти, така че стига сте ги плюли. А вие сте представители на бандитите.
25
6
 
11
 
! Отговори
анонимен преди 1 месец
Те НЕ са готови,защото НЯМАТ дипломата на ЖИВОТА,те нямът опит,не знаят да работят,защото когато един човек НЕ бил ръководител дори на ниско ниво,КАК ще му повериш да РЪКОВОДИ ЦЯЛА държава,бащата на банкера БУРОВ,му ритнал дипломата за више образавание и го изпратил на ПАЗАРА да продава дини и пъпеши
24
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Радев ще им каже да го...
23
3
 
9
 
! Отговори
Щo, бe? преди 1 месец
B мeнзuc лu ca?
22
7
 
11
 
! Отговори
Само едно трябва! преди 1 месец
Тези не трябва да са управленческа страна в политиката! Може като патерица, но в никакъв случай като водещи! Кражбите ще станат главоломни! Не разбирам как българите забравиха записите за ала бала и всичко, което се знае за тях! Едно е вярно, че са по хитри от ГЕРП и ДПС и по-малко се вижда навън, но голяма част от тях са неможачи, както каза Костадинов и някои други! Абсолютно не вярвам, че ще се опънат срещу ГЕРП и ДПС1/2! Не вярвам на нито една партия, най-малкото зло е Възраждане!
21
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Щом прасешките медии така неистово ***, значи пришълците са на прав път.
20
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ПП спокойно могат да напуснат Парламента и сега, не е нужно да ходят при Президента в 1600 ч., да се излагат )))