Експерти: От ПП-ДБ не бяха готови да са втори в НС, странна е срещата с Радев

Според Добромир Живков ПП-ДБ се нуждаят от време за втория мандат
15 юли 2024 12:05, Красимир Ангелов
111

Тази седмица президентът вероятно ще връчи втория мандат на втората по численост партия в парламента. След многото изключени депутати, това вече не ПГ на ДПС, а тази на "Продължаваме промяната"-"Демократична България". На този фон ПП-ДБ поискаха среща с държавния глава, а Румен Радев насрочи такава за 16:00 днес.

"Странна е идеята за тази среща. Очевидно е, че тактическите ходове или спонтанните процеси в парламента създадоха възможност за разместване и независимо че удобната позиция на опозиция, тя ги въвежда в ситуация, която е много отговорна. В този смисъл нека го изтълкуваме като търсене на задълбочен разговор, за да може да се извлече максималното от тази ситуация, а то е да може избраните да съставят правителство" коментира политологът доц. Албена Танева в студиото на "България сутрин".

Още по темата
Според социолога Добромир Живков ПП-ДБ се опитва да си осигури още техническо време, в което да бъдат направени опити и проучвания за това дали е възможно да бъде сформирано управленско мнозинство.

"Иска се допълнително време, защото настъпиха събития, които предполагат разместване на силите в 50-ото Народно събрание. ПП-ДБ не бяха готови да бъдат втори в парламента. Видяхме, че те започнаха вътрешната дискусия за третия мандат, където също имаше различни мнения. Имаше противоречия от едната страна с идеята за така нареченото техническо правителство, а от друга страна с идеята за курс към нови избори", отбеляза Живков пред Bulgaria ON AIR.

По негови думи ПП-ДБ има нужда и от време, за може вътре в коалицията да изчистят позицията си и да решат какви са възможните пътища.

"Въпросът е друг - кой каква игра играе? Да се говори винаги е по-добре, отколкото да се създаде ситуация, в която при по-малко аргументи се взимат решения. Да се говори не пречи. Необходимо е въображение, необходимо е и време, за да могат да се огледат", каза доц. Танева.

Вижте видео с целия разговор

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


111
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Нищо Не става от тях! Изобщо да Не вземат мандата! Избори!!
18
6
 
8
 
! Отговори
До 19 преди 1 месец
Не са готови,защото ония 80%,сред които си и ти,гласувате за разни недоразумения и еднокнижници и затова няма с кого да се преговаря.
17
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Явно се върви към избори.Няма за какво да се протака.Зелето ще вкисне.
16
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ЕКСПЕРТИ 2025г: - Какво образование имате? - 5 години фейсбук и 7 години инстаграм! - Професия? - Лайкаджия по социология 6 разряд!
15
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Защо не бяха готови, нали се имат,за голямата работа нали Петков, Асан Василев и тяхната дружка парапетова са най-добри,и сега не били готови.
14
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Кабинет въобще не трябва. Обаче е добре ако президента връчи мандата след 2 месеца. Дотогава да се приемат всички анти ГЕРБ-ДПС закони от сегашния парламент. И да се смени изборния кодекс и да се въведат наново само машинно гласуване...
13
3
 
3
 
! Отговори
ИзВинете ме преди 1 месец
за ТъпоПростият Въпрос, но Не Трябва ли да се 2рият на 2рата Сила в Момента на Изборите, а не текущо?! щото то, ако е текущо - да направим Избори Днес и Резилтата ще е друг!
12
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ако се опитат да съставят правителство,ще ги изнудват от всички страни,както направиха в предишния парламент ГЕРБ и ИТН.И пак няма да има кабинет.По-добре нови избори у който спечели да му мисли.
11
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Сега ще видим кон боб яде ли. Всички в парламента говорят как са против модела Пеевски. Сега в следващите седмици ще видим дали ще гласуват законите против него. Браво на ПП-ДБ..
10
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Всъщност това е най хитрия ход на ПП-ДБ който им се падна от небето, направо удариха джакпот. Сега ще видим дали Възраждане и ИТН и другите са против Пеевски. Дали ще гласуват закони против ГЕРБ-ДПС интереси...
9
10
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В никакъв случай не бива да се допуска променкаджиите и шарлатаните да правят правителство. Тяхното място е само на бунището на историята.
8
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Срещата е странна само за анаЛизаторите на ГЕРБ-ДПС. ПП-ДБ ще искат от Радев да отложат връчването на мандата с 2 месеца. А в същото време ще подложат на гласуване антикорупционни закони и смяна в служби и регулатори. Тогава ще се види кой е за модела ГЕРБ-ДПС и кой не е....
7
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Направо да връщат мандата.Много добре знаят,че в това НС кабинет не може да се състави.Всеки такъв опит ще им донесе още имиджови щети.
6
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да резервират пак луксозен хотел със скъп ресторант, да се насвинят след това по стаите извращения и може да им дойде музата. После Асен Василев пак да съди някой, че е напълнял заради него!
5
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Герб, ППДБ, Доган, ИТН, БСП ще е новата евроатлантическа сглобка
4
10
 
8
 
! Отговори
Ново начало преди 1 месец
Дементния лимонаден Джо Байдъня цитираше в миналото Киро маст_ията, но времето на Байдън като президент на САЩ ИЗТИЧА....ИДВА ВРЕМЕТО ПАК НА ВЕЛИКИЯ ДОНАЛД ТРЪМП! Господ Бог го СПАСИ И МУ КАЗА:" Води човечеството към мир,светлина прогрес..." А бате Бойко е добър познат и приятел на Тръмп....идва скоро времето и на бате Бойко!!! Ураааа победа за ГЕРБ-СДС на изборите октомври! Киро бяга в Канада,заедно с Кокоре и Мрънколай...
3
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
На НС пише " Съединението прави силата", а това звучи гротеско предвид какви индивиди седят вътре и докъде разрушиха държавата. Няма политическа криза,защото няма българска политика,а има мафиотски групировки,които си делят държавата......Пълен разпад на държавността!
2
6
 
17
 
! Отговори
В превод: преди 1 месец
Нямали време да напазарят "свободно мислещи" депутати .
1
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Експерти гробаджии, тия ги знам.