Свободен пазар за тока? Какво ще се промени за хората

Трябва да се търсят компенсации за битовия потребител, смята Еленко Божков
Обновена: 17 юли 2024 22:09 | 17 юли 2024 22:06, Красимир Ангелов
37
Свободен пазар за тока? Какво ще се промени за хората

Едрият бизнес поиска компенсации от държавата заради високата цена на тока.

"Физическите потоци на електрическата енергия са устремени от Гърция, Европа, през нас, към Румъния и вероятно една част отива и към Украйна. Това се дължи на високите температури и дефицита в Украйна", коментира бившият зам.-министър на енергетиката Еленко Божков в "Денят ON AIR".

През деня при работа на фотоволтаиците цената е около 200 лв., а вечер се качва близо 7 пъти и стига 1000 лв. на мегаватчас.

"Тогава се вижда смисълът от въртящите машини, които са в големите топлоелектрически централи. Когато излезе битовият потребител на свободния пазар, ще се отрази върху цената. Ще трябва да се търсят компенсации", каза Божков пред Bulgaria ON AIR.

"Който иска да произвежда ядрена енергия, трябва да се съобразява. Трябва да се мисли в перспектива. Имам опасения, че липсва систематика в започването на проекта за 7-и и 8-и блок на АЕЦ "Козлодуй". Съветвам колегите да се обърнат към виделите и патилите в атомната енергетика в България. Има решение, график на НС - 2035 г.", каза още бившият зам.-министър на енергетиката.

Вижте видеото с целия разговор

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
1
 
3
 
! Отговори
запознат преди 1 месец
На свободния пазар в Германия цената за битови потребители започва от 80ст. за киловатчас. Чрез така наречения пазар ден напред се цели единствено подпомагане на немската енергийна система, която няма атомни централи и се опитва да спре тецовете, ама засега не може. Но пък имат пари и реално енергийния поток ще погълне и производството на електричество и ще продължи да се движи от изток на запад. т.е. Изтокът ще подпомага Запада. В момента един ТЕЦ изкарва за 1-2 часа колкото преди за цял ден.
24
1
 
4
 
! Отговори
zzzzz преди 1 месец
пък аз си мислех ,че през деня тока трябва да е безплатен с всичките тия солари , пък той бил 200лв . Ми дайте да внасяме от запад за 0лв тогава .
23
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Няма пик на потреблението през нощта. Например днес 18 юли 2024 най-малко е било потреблението около 4 часа през нощта. След вечерния пик има спад до 4 часа през нощта и после потреблението започва леко да се вдига до около 7 часа сутринта, след което има рязко покачване.
22
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Добре е да се запази нощната по-евтина тарифа на тока. През нощта потреблението почти изцяло се покрива от АЕЦ и ТЕЦ. Другите са заводски ТЕЦ, топлофикационни ТЕЦ, ВЕЦ, био ЕЦ, ВяЕЦ и накрая ФЕЦ. Ако се вдигне нощната тарифа, трябва да спрат тецове или АЕЦ. Има два пика в потреблението - сутрин и вечер, които могат да са на сегашната тарифа, а през останалото време на деня може да има по-евтина тарифа, а най-евтина да остане нощната тарифа
21
6
 
0
 
! Отговори
днъкоплатец преди 1 месец
Господине защо не премахнахте нощната енергия? Така щеше да се увеличи потреблението през деня и да няма тези пикове вечер и през нощта. Като се излезе на свободният пазар ще се ползва повее енергия, когато е по евтина. Само не е ясно, защо не се ивестира в инфраструктура последните 15-20 години? А ти си мълчиш отдавна по тази тема?
20
5
 
30
 
! Отговори
Кръчматъ преди 1 месец
Соца ни остави Енергетика, Демокрацията, успешно я... разруши!!!!
19
1
 
28
 
! Отговори
Няма преди 1 месец
свободен пазар. Къде ви е "свободният пазар", когато потребителите не могат да купуват евтината енергия на Козлодуй? Какъв свободен пазар като от данъците си, членска вноска ЕС субсидираме перките и фотото на частници и тнк-та веднъж, втори път сме длъжни да им изкупуваме тока на местно ниво. Нарича се "ро бски пазар" на ток. 70% от политиците имат интереси в енергетиката. За 35 години успешно унищожихте енергетиката на България. Пренатоварване на ел. мрежата от ВЕИ-та, ремонти на парче.
18
2
 
15
 
! Отговори
Някой да си спомня преди 1 месец
Референдума за строеж на Белене. А да си спомняме, че ГЕРБ и НС промениха въпросът. Малка, но много важна подробност. Махнаха Белене и оставиха "да се развива ли ядрената енергетика в България". Само че едва ли народът щеше да гласува за заробващите заеми и лихви на Уестинг. 120 милиарда лева, без таван цени, конкурс, срокове, и да ставаме ядреното сметище на Европа. Всъщност при безобразните бъдещи цени на Уестинг, които ще ограбват българите, едва ли изобщо имаме нужда от 7 и 8 блокове.
17
3
 
14
 
! Отговори
7 и 8 блокове преди 1 месец
ще ни струват 120 милиарда лева по пазарни цени. Едва ли ще бъдат построени до 30 години. Технология отказана от Китай, Великобритания, Чехия, Унгария. Дори да ги построят, цените ще бъдат безумни за българите, както дадените от Костов ТЕЦ-ове на САЩ. Крайната цел да не се строи Белене беше унищожаване на енергетиката. 12 милиарда лв. ни струваше довършване на Белене, платени оборудване, реактори, лиценз площадка, прибиране ОЯГ, златна акция 51% за България. Изплащане от бъдещи продажби ток
16
3
 
11
 
! Отговори
ПВУ и ТЕЦ преди 1 месец
Василев ПВУ ни натресе борса ток. Василев увеличи зелените квоти, като закри държавна ТЕЦ2. Производствена цена без квоти 70 лева мегаватчас, с квотите 200 лева. Заради ППДБ, Василев купуваме 30-40% по-скъп газ. ГЕРБ и Теменужка ни изпратиха на борса газ и прекратиха дългосрочните договори за доставка газ. Продължавайте да гласувате за ГЕРБ, ППДБ и ДПС. Хората ще чупят електромери, това ще стане. Предстои шоково поскъпване на вода. ГЕРБ преподписаха скандалната Концесия вода София.
15
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Еленко връщай се в Змейово или Якоруда
14
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Пази Боже Сляпо да Прогледа малко!
13
2
 
16
 
! Отговори
Банкеръ преди 1 месец
Тия панели за ток влияят ли на покачването на температурата на въздуха или Да.Цветът им е такъв,че собствениците им трябва да бъдат вързани между тях по обяд за два часа и ако оцелеят ще им плащаме.Същото и с черните автомобили ако са на слънце не може да ги пипнеш.Тия зелените са обикновенни мошеници.
12
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Процентите не са ви точни на коментиращите. В момента големите държавни вецове не работят, тецовете почти не работят и се разчита на фотоволтаични панели, вятърни турбини, АЕЦ и тецовете от топлофикациите, които са мега нерентабилни и в известен смисъл цялата страна е прецакана да плаща топлата вода и токът на софиянци. Излизането на свободния пазар ще означава фалит на топлофикациите, но дъното е далече и свободното падане ни се отдава.
11
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В тези слънчеви системи чисто теоретично има печалба, но ако пресметнем всички суми за поддръжка и за обслужване и подмяна на компрометирани елементи, каквито за срок от 30 години ще има със сигурност и пресметнете инвестицията и средната цена за ток ще видите, че ако нямате голяма консумация чистата печалба ще излезе на 20-тата година. Това с големите паркове е усвояване на грантове, заеми и програми. След 15 години първите солари ще сдадат багажа и ще търсят, къде да ги загробват...
10
8
 
4
 
! Отговори
Ххаха преди 1 месец
10-12 К струва слънчева инсталация но покрива. И си независим на 8090 %.
9
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Елементарно ще ви го обясня. През деня токът ще е евтин от фотоволтаичните централи, а през нощта токът ще е душмански скъп, понеже няма да има сметка да работят тецовете ще се внася ток от Турция, където тецовете ще работят на 24 часов режим. Примерно от 9 до 17 часа токът ще е почти безплатен, но от 17 до 9 токът ще е четири до пет пъти по-скъп. За да работи правилно системата трябва да бъде балансирана, тоест да имаме базови мощности, а фотоволтаичния ток да изнасяме...
8
2
 
13
 
! Отговори
Eeeeee преди 1 месец
Дране, дране и пак дране на уфсите
7
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Свободен значи че може да не купуват от тебе! Това плаши ли те саботьор?
6
6
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Забрана и демонтаж на соларните панели и перки в страната, не на зеления октопод, който засушава природата ни!