Петков: Причината за ситуацията с пожарите е липса на организация

Няма достатъчно техника не заради липсата на пари, смята той
19 юли 2024 10:48, Елка Василева
218
Петков: Причината за ситуацията с пожарите е липса на организация
Снимка: архив, БГНЕС

Според Кирил Петков основната причина за ситуацията с пожарите в страната е липсата на организация и координация. Коментарът си съпредседателят на "Продължаваме промяната" и един от лидерите във формацията "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) направи на влизане в парламента.

Още по темата
Той посочи, че случилото се в страната е абсолютна трагедия с хората. Всички ние гледахме кадрите как хора са си загубили къщите, каза Петков.

Това, което направихме, е че проверихме, защо няма достатъчно техника. Проблемът не е финансов, добави Петков и посочи, че има достатъчно пари от ОП "Околна среда".

Видяхме, че са били пуснати четири обществени поръчки в МВР, от които две се обжалват, една е отказана, а четвъртата не е стартирала. "Наистина ни изяжда това, че има пари в държавата, но няма машини да спасяват къщите на хората и това е липса на организация, липса на координация", коментира Петков.

"Аз разбирам, че хората на терен правят всичко възможно. Наистина браво на пожарникарите, дават сърце и душа, но те не могат да работят без необходимата техника", каза той. "Има пари в бюджетите, има пари в програмите, но това, което констатираме, са неслучени обществени поръчки. Това показва, че просто трябва да направим нещо в тази държава, за да започнат да се случват нещата по-добре", добави Петков. По думите му някои от машините, които са на терен, са от преди 40 години.

На въпрос кой е провалил вчерашното заседание на антикорупционната комисия, Петков коментира, че изведнъж ГЕРБ са си тръгнали от заседанието, ДПС също, БСП също, а от "Възраждане" поискали проверка на кворума. Петков коментира, че именно затова от ПП-ДБ са извели като приоритет антикорупционното законодателство. По думите му обществените поръчки се бавят, защото често се обжалват пред съда, който също се бави. Дайте да направим един орган, който да следи за тези неща и когато има забавяне в обществените поръчки, да реагира, настоя Петков, цитиран от БТА.

Борислав Гуцанов коментира също темата с пожарите. Ние направихме нещо, което беше изключително разумно да поискаме - Народното събрание да отдели средства за пострадалите хора. Това е най-важното и второто да бъдат заделени средства за покупка на летателна техника, каквото предложение направихме от "БСП за България".

Божидар Божанов, народен представител от ПП-ДБ и един от преговарящите по предложения проект на декларация за излизане от политическата криза, коментира, че няма разлом между "Демократична България" и "Продължаваме промяната". Той бе категоричен, че предложения от тях подход за подкрепа на антикорупционно законодателство преди връчването на втория проучвателен мандат не противоречи на Конституцията.   
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


218
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
121
10
 
7
 
! Отговори
Причината с пожарите преди 1 месец
е, че 2007 Русия за два дни угаси 200 пожара в България. Затова от такива като вас няма нужда. 35 години, един пирон не сте произвели. Къде е Референдумът за отлане на юрото? "Демократе"?
120
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Причината за пожарите са жегите, които незнайто как, съвпаднаха с увеличените цени на тока. Има ли жеги и суши, във ВИК и Енерго суша няма. Ето така се прехвърлят едни пари, ако искате се смейте, ако искате не! Климатът се управляла! Суша, дъжд, вятър - всичко! Хайде смейте се! Ще има още данъци за да се спасите от "климатичните промени".
119
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Киро да върне парите, които взе от заплати когато Радев го назначи с лъжлива декларация и след това КС отсъди, че Киро никога не е бил министър! КС отсъди Петков да върне заплатите, но той се прави на ударен с мокра кърпа.
118
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Кирчо дарил 5000 лева и сега ще развява дарението като знаме.
117
1
 
30
 
! Отговори
Българин преди 1 месец
Убиец на хора по пътя тръгнал да дава мнение!
116
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Причината защо ПП не прават нищо не е ясна.
115
1
 
29
 
! Отговори
fjarg преди 1 месец
Този безобразно смотан нищоправец е тотален ***, който надали може да забърше сАполя от мръсния нос-взел обаче да дава съвети!!! Дали знае въобще за какво говори дори?!?!? Такива трябва с правата лопата в челото......Заради него съсипаха България, такива като него-същите скапаняци!!! Само за 4 години откакто направиха преврат на ГЕРБ!!! Скоро ще ни докарат о тотален разпад!
114
0
 
28
 
! Отговори
Bqh tm преди 1 месец
Ходил ли си да видиш как всеки един (пожарникари добровлци) се борят със стихиите с риск за живота си и не се предават в името на благото на хората всеки прави каквото е възможно, а Вие седите на хладно и коментирате глупости накартата съм сигурен че даже не знае къде се намират населените места засегнати от пожари.
113
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Алелуя, първата смислена тема от месеци. То не беше Украйна, Русия, Англия, Америка, Франция. Сега ако се сетят, че има и демографска криза ...
112
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Този защо не е в затвора??
111
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Я ходи си продавай хранителните добавки и недей дава акъл за неща дето са ти далечни от процесорчето.
110
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Амчи пуснете едно съобщение през онази система за изместяване бе! Колко пари се похарчиха там? По указания на ЕС не беше ли? ЕС е в центъра на всички безсмислени харчове, задължения за плашане, забрани и какво ли още не. Следва и корупцията с цел избягване на плащанията, забраните, ваксинациите, и каво ли още не. Викайте ура, ливнете една вода върху жълтите плочки и готово. Ами ако пожарите ви са лъжа по бройки и количество засегнати площи, ко прайм?
109
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Глупости Петков. Причината е такива самовлюбени индивиди като теб на които най изявеното качество е некадърност заради която ти навреди на страната, а те предизвикаха пожарите. И както винаги вместо да помогнеш и направиш нещо съществено по въпроса ти просто стоиш отстрани и си търсиш хора които та обвиниш в нещо без значение какво.
108
0
 
2
 
! Отговори
Те тия коли преди 1 месец
До я не моаКоито го пазят са на Карлуково. Пазят го да не избяга!
107
2
 
11
 
! Отговори
ТТ преди 1 месец
Вчера следобед идват пожарникари с кола на 60 години. Старите баби му викат ЗИЛ. Пожарникарят ми признава: По пътя претърпяхме авария, наложи се малък ремонт преди да дойдем. Луда работа. Пари нямат да се обръснат. Пробити костюми, скъсани ръкавици - абе страшна работа.
106
1
 
5
 
! Отговори
А ти освен преди 1 месец
Че с нашите пари чукаше ленчето по гръцко, какво закупи? Е ни интересува твойто мнение. Не само къщите, ами и животните си загубиха в огъня! Безсрамник! Дано ориш в Ада!
105
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Кирил Петков е виждал огън само от кибрит, но дава акъл за пожарите
104
1
 
8
 
! Отговори
я не моа преди 1 месец
да разбера защо денонощно стоят патрулка и полицаи пред дома на Киро? толкова ли е ценен
103
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тъкмо Кирил Петков е човекът, който най-много допринесе за дезорганизацията на противопожарната система, защото подари над 100 БТР-ри на Украйна, с които проблемът с пожарите можеше бързо да се реши.
102
0
 
2
 
! Отговори
Сега преди 1 месец
Стига сте плюели Ами вслушайте се в хората какво разказват . И самото Ви гласуване и Не гласуване беше такава трагедия сякаш мозаците ви са изпържени от пожарите